Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MIÓD W NASZEJ KUCHNI (1).


Miód jest jednym z najstarszych naturalnych słodzików. Nie ma co ukrywać, że również jednym z droższych słodzików.
Utarło się przekonanie, że miód pszczeli należy stosować i używać tylko w naturalnej postaci, ponieważ przy obróbce termicznej (wypieki, dodatek do gorącej herbaty z cytryną, czy jako dodatek do alkoholu) traci swoje właściwości.
Nic bardziej mylnego !
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Najprostszym przykładem jest picie gorącego mleka z masłem, czosnkiem i miodem przy przeziębieniu oraz „grzaniec”- miód pitny na gorąco - idealny na rozgrzewkę po zimowym spacerze. Miód pszczeli zawiera w swoim składzie lizozymy m. in. inhibinę, która uodparnia nasz organizm. Wysoka temperatura i alkohol dezaktywują działanie inhibiny, ale inne lizozymy pozostają nietknięte.
Musimy zmienić nasze podejście do miodu pszczelego - co jednak nie znaczy, że musimy jeść tylko pierniki popijając miodem pitnym, żeby utrzymać zdrowie i kondycję fizyczną.

Mało kto wie, że miód pszczeli jest także dodatkiem i znakomitą przyprawą podnoszącą walory smakowe sałatek, sosów, np. surówek przyrządzonych z wielu warzyw i owoców.

Jeszcze mniej znane jest zastosowanie miodu do przyrządzania ryb, różnych rodzajów mięs i sosów do mięsa oraz drobiu.
Dziczyzna dobrze przygotowana jest soczysta i krucha, ale ma bardzo charakterystyczny dla tego typu mięs ostry posmak. Dodatek miodu pszczelego łagodzi, harmonizuje i w naturalny sposób uszlachetnia smak zarówno dziczyzny, jak i ptactwa.

Oto kilka przykładów zastosowania miodu jako przyprawy do sałat, sałatek, surówek, zup, a także jako dodatek do napojów i innych potraw.
 

MIODOWA PRZYPRAWA DO SURÓWKI.

Składniki:
3 łyżki miodu pszczelego, 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego), 2 łyżki octu miodowego lub winnego, szczypta zmielonego pieprzu, szczypta soli i odrobina musztardy do smaku.
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i stosować jako sos do sałat i surówek (świeże ogórki, biała kapusta, marchew, seler i inne).


SAŁATKA MIODOWA Z JABŁEK Z CHRZANEM.

Składniki:
2-3 łyżki miodu pszczelego, 6 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka świeżo utartego chrzanu, 6 jabłek i szczypta soli do smaku.

Wykonanie:
Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać chrzan, miód i sól do smaku. Jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, poszatkować na tarce na cienkie płatki (nie obierać z łupiny); natychmiast zalać przygotowaną zaprawą, aby nie dopuścić do ściemnienia owoców.


KWAŚNY SOS DO ZIELONEJ SAŁATY LUB OGÓRKÓW.

Składniki:
3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu pszczelego oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Olej zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać śmietanę i miód. Doprawić solą i pieprzem, a gotowym sosem pokropić świeże liście zielonej sałaty lub polać po cienko skrojonych plastrach świeżych ogórków.


WIOSENNA WARZYWNO-ZIOŁOWA SAŁATKA Z MIODEM.

Składniki:
1 pęczek świeżych rzodkiewek, 1 świeży ogórek, 1 jabłko, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu pszczelego, pół szklanki śmietanki lub śmietany oraz sól do smaku, 4 czubate łyżki posiekanych ziół, np. młoda pokrzywa, melisa cytrynowa, ziele ogórecznika, mniszek lekarski (bez kwiatostanów), rzeżucha, zielony czosnek itd.

Wykonanie:
Oliwę, śmietankę, miód i sok z cytryny wymieszać i przyprawić solą. Dodać poszatkowany na cienkie talarki ogórek, wymytą i poszatkowaną rzodkiewkę oraz jabłko pozbawione gniazda nasiennego i poszatkowane.
Świeżo zebrane zioła przebrać, opłukać i osaczyć. Następnie ostrym nożem drobno posiekać na deseczce i odmierzyć około 4 łyżek zieleniny.
Dodać do całości, przemieszać i podawać jako witaminowo-odżywczy dodatek do śniadania. Można stosować coraz to inną kompozycję świeżych ziół, odpowiednio do smaku.
Nawet kilkudniowe stosowanie tego rodzaju sałatek daje wyraźną poprawę samopoczucia i zanik wiosennego wyczerpania organizmu.
Wskazane jest, aby palacze powstrzymali się w tym czasie od palenia (przez 2-3 tygodnie) tytoniu.


ODŻYWCZA SURÓWKA Z SELERA.

Składniki:
1 średniej wielkości seler, 1 duże jabłko (antonówka), 1 duża cebula, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, 1 łyżka miodu pszczelego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego szczypioru czosnku wewnętrzne (sercowe) liście zielonej, kruchej sałaty.

Wykonanie:
 
Dobrze wyczyszczony i wymyty korzeń selera, jabłko ze skórką oraz obraną cebulę utrzeć na plastykowej tarce do porcelanowej lub szklanej salaterki.
W osobnym naczyniu przygotować zalewę ze śmietany, oliwy, miodu, soku oraz dodatków. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym; wylać na wierzch startego selera, a następnie lekko podważyć, aby część zalewy spłynęła do środka.
Bardzo efektownie, a jednocześnie apetycznie wygląda surówka selerowa podana w porcjach do próbowania, rozłożonych na świeżych, jasnozielonych, wewnętrznych (sercowych) liściach sałaty.


TANIA „SURÓWKA ZDROWIA”.


Najłatwiej dostępnym, tanim i bardzo cennym warzywem jest biała kapusta, która ma największą wartość odżywczą wtedy, gdy podana jest w postaci świeżej surówki.
Sposobów przygotowania tej „surówki zdrowia" jest wiele. Do jednego z nich potrzebne są następujące składniki:
250 g białej kapusty, 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1 lekko kwaśne jabłko, 2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki soku z cytryny, 4 jagody jałowca, pół łyżeczki utartej cebuli, szczypta soli, pieprzu ziołowego oraz nieco kminku.

Wykonanie:
Białą kapustę dokładnie poszatkować, zmieszać z oliwą, a następnie mocno ugnieść w misce, obciążyć z wierzchu i odstawić na kilka godzin do zmacerowania. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, utrzeć i rozłożyć pod wierzchnią warstwą kapusty. Sok z cytryny z kminkiem, roztartymi jagodami jałowca, solą, cebulą i odrobiną pieprzu dokładnie zmieszać i również umieścić pod warstwą kapusty, a samą kapustę ponownie przykryć i jeszcze obciążyć z wierzchu na jakiś czas.
Przed podaniem dokładnie przemieszać z miodem pszczelim.


JARZYNKA JABŁKOWO-CEBULOWA NA MIODZIE.

Składniki:
350 g jabłek, 350 g cebuli, oliwa z oliwek, słodka papryka, 2 łyżki miodu, sól do smaku.

Wykonanie:
Jabłka i cebulę obrać (z jabłek usunąć gniazda nasienne), pokroić na plasterki, włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Lekko osolić i przyprawić papryką. Przed podaniem dodać miód.
Jarzynka ta znakomicie nadaje się do smażonej wątróbki.


BRUKSELKA PO PSZCZELARSKU.

Składniki:
500 g brukselki, 40 g masła, 2 łyżki miodu, szczypta sproszkowanych liści szałwii lekarskiej, sól do smaku.

Wykonanie:
Bardzo starannie obrane i umyte różyczki brukselki wkłada się do dużej ilości wrzącej osolonej wody i gotuje około 10-12 min. Po odcedzeniu brukselkę podaje się polaną masłem wymieszanym z miodem.


CEBULKI W CZERWONYM WINIE.

Składniki:
1 kg cebuli, czerwone wino, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy.
 
Wykonanie:
Na dobrze rozgrzanej oliwie przyrumienić całe, obrane cebulki. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu tak, aby leżały obok siebie częścią korzeniową zwrócone do dołu. Zalać czerwonym winem do połowy wysokości. Naczynie wstawić do ogrzanego pieca i utrzymywać w umiarkowanej temperaturze przez 60 do 90 minut. W czasie prażenia uzupełniać poziom wina. W końcu kroplami dodać miód i wino, zagotować.
Podawać na zimno.
 

Dodatek 1-2 łyżek miodu pszczelego można stosować do wielu bardzo różnych zup. Wpływa on przede wszystkim na pogłębienie i wyrazistość smaku potraw, do których używane są liczne przyprawy ziołowe i warzywne.

Oddzielną kategorią są zupy owocowe, gdzie miód zastosowany do słodzenia wpływa jednocześnie na zwiększenie kwasowości potrawy i jej pikantność.
Szczególną ostrością i charakterystycznym, a nie zawsze lubianym smakiem i aromatem wyróżniają się miody gryczane czyste lub zmieszane z gryką.


ZUPA ZIEMNIACZANA.


Jest to przykład jedną z zup warzywnych. W jej skład wchodzą:
1 kg ziemniaków, półtora litra rosołu mięsnego, 2 jabłka, 25 g boczku, 3 duże cebule, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1-2 łyżki miodu pszczelego, 4 ziarenka białego pieprzu, 1-2 łyżki octu z jabłek, 1 listek wawrzynu (bobkowy), pęczek zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i jabłka gotować na miękko w niezbyt słonym rosole, dodając listek laurowy, pieprz i drobno pokrajaną cebulę. Boczek drobno pokroić, dodać trochę posiekanej cebuli, przysmażyć i wlać do zupy. Jeszcze raz zagotować, dodać miód i ewentualnie zakwasić octem do smaku. Na koniec dodać drobno posiekaną, zieloną pietruszkę.


ZUPA Z MAŚLANKI Z GRZANKAMI.

Składniki:
2 żółtka, pół szklanki śmietanki, 3 łyżki mąki pszennej, 1 litr maślanki, 1-2 łyżki miodu, 1 cukier waniliowy, przyrumienione na maśle grzanki.

Wykonanie:
Żółtka wymieszać z mąką i śmietanką. Następnie ogrzać maślankę, dodać sos śmietankowy i przy ciągłym mieszaniu zagotować. Dodać cukier waniliowy, lekko osolić (do smaku) i doprawić miodem.
Przed podaniem włożyć do każdego talerza pół szklanki grzanek.
Zupę tę można również podawać jako chłodnik.


Tekst: Dariusz Małanowski
Foto: archiwum
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017