Pasztet z gęsi

Jak przygotować pasztet z gęsi oraz dodatkowe pomysły na dania z gęsi znajdziesz w naszym artykule.

Gęś, niesłusznie zapomniana w naszej kuchni na wiele lat, nie jest tak popularna, jak kurczak czy nawet kaczka. Pomimo, że niektórzy uważają gęś za mięso zbyt tłuste, to gęś na trwałe zagościła w kuchni polskiej, stanowiąc jej charakterystyczny element. 

Mięso gęsi jest tradycyjnie spożywane w Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej, jest powszechnie używane w kuchni kantońskiej. W kuchni polskiej staropolskiej i żydowskiej było mięsem spożywanym w okresie jesienno-zimowym, czyli w okresie najwyższego tuczu tego domowego ptaka. Mięso gęsi jest bardzo cennym i smacznym mięsem oraz doskonałym źródłem ryboflawiny i witaminy B-6. Witaminy z grupy B są ważne dla wzrostu i zdrowej skóry, włosów, nerwów i mięśni. Mięso gęsi jest również źródłem żelaza. Gęsina ma go więcej niż wołowina, wieprzowina czy kurczak.

Co można zrobić z gęsi?

Pomysłów na przyrządzenie gęsi jest wiele. Ogromnym walorem gęsi jest to, że praktycznie każda cześć mięsa, podrobów czy nawet skóry są wykorzystane. Oprócz tradycyjnych przepisów na świąteczną, pieczą gęś w jabłkach i ziołach, ogromna chociaż niechlubną popularność zyskał pasztet z gęsich, tuczonych wątróbek. Przysmak o nazwie foie gras jest delikatesem pochodzącym z kuchni francuskiej i króluje na stolach w elitarnych restauracjach na całym świecie. Tłuszcz z gęsi uchodzi za szlachetny i stanowi dodatek do pieczonych ziemniaków, smażenia i gotowania. Ciekawym, ale nieco zapomnianym specjałem jest tradycyjne, żydowskie danie zwane gęsie pipki. Danie to składa się z skóry gęsiej szyi, nadziewanej  gęsią wątróbką, boczkiem, mielonymi piersiami z gęsi, bułką namoczoną w mleku, pietruszką, skórką z cytryny, gęsiego tłuszczu, cebuli, wywaru drobiowego, soli i pieprzu. Całość, nadzianą i zawiązaną na obu końcach nitką, piecze się w formie kiełbaski na złoty kolor.

Pasztet z gęsi

Okres Bożego Narodzenia to dobry czas na przygotowanie przepysznego pasztetu z gęsiny. Danie to jest alternatywą dla osób, dla których gęsina sama w sobie jest zbyt tłusta. A oto przepis na pasztet z gęsią.

Do przygotowania pasztetu potrzebujemy:

  • 1 kg, czyli 2 gęsie udka,
  • 200 g gęsiej wątróbki
  • 200 g tłustego boczku albo podgardla wieprzowego
  • 4 jajka
  • 1 marchew, 2 cebule, 1 pietruszka
  • liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, rozmaryn, gałązki świeżego tymianku, 6 ziarenek jałowca, gałka muszkatołowa
    majeranek
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 50 ml brandy
  • sól, pieprz
  • olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy

Przygotowanie.

  1. Udka z gęsi umyć, naciąć skórę, podgrzewać na patelni tak, żeby wytopić się tłuszcz.
  2. Następnie przyrumienić skórkę po obu stronach udek.
  3. Razem z udkami podsmażyć podgardle pokrojone w kostkę i cebulę.
  4. Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę.
  5. Dodać przyprawy, następnie zalać gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte płynem i dusić ok. 2 godziny, do miękkości.
  6. Ugotowane mięsa i warzywa ostudzić.
  7.  Kajzerki namoczyć w rosole z mięsa.
  8. Wszystko razem zmielić dwukrotnie.
  9. Doprawić solą, pieprzem, gałką, majerankiem, wlać koniak lub brandy, dodać 4 całe jajka i dokładnie wymieszać.
  10. Masę można podlać bulionem.
  11. Do mięsnej masy można dodać śliwki wędzone, orzechy lub żurawinę.
  12. Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach 45 minut.
  13. Studzić w foremce.

Pasztet w słoiku w piekarniku?

Oczywiście, ze tak! Masę przygotowaną jak na pasztet można przełożyć do słoików zakręcić i wekować w piekarniku w temperaturze około 140-160 stopni przez 2 godziny. Tak upieczony w słoikach pasztet jest zdecydowanie smaczniejszy, mniej przesuszony i można go przechowywać prawie tak, jak wszystkie konserwy. Bardzo polecamy tę metodę na gęsinę w pasztecie.

Jak upiec udka z gęsi?

Gęś jest bardzo lubiana i przyrządzana na wiele sposobów przez kuchnię niemiecką. Najłatwiejszy i najlepszy przepis na pieczone udko z gęsi i sos można przygotować tylko z 4 składników. Proste danie a jednak wykwintne dzięki czemu idealne, jako danie główne na każdą wyjątkową okazję.

Składniki:

  • 1/2 litra (2 szklanki) wody
  • 1,8 kg udek z gęsi (6 nóg)
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • świeżo zmielony pieprz i 3 łyżeczki drobnej soli

Wykonanie:

  1.  Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Cebulę kroimy w kostki. Marchewkę kroimy na kawałki wielkości kęsa.
  2. Wytnij kieszenie w udkach gęsi, aby sól ładnie wniknęła w mięso.
  3. Natrzyj mięso wystarczającą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Połóż gęsie udka na brytfannie skórą do góry i wlej około 2 szklanki wody.
  5. Warzywa ułóż wokół udek i i wstaw do nagrzanego pieca na 1 godzinę.
  6. Następnie obróć udka i piecz przez kolejne 30 minut.
  7. Zmniejsz ogień do 180 °C po 30 minutach i piecz przez kolejne 30 minut bez obracania.
  8. Tłuszcz, jaki wypłynął w trakcie pieczenia stanie się bazą sosu. Wlej około ¼ litra (1 szklanka) wody do brytfanny, której używałeś do pieczenia udek i dobrze wymieszaj, zlej do rondla i zagotuj. sos gotowy.
  9. Pieczone udka z gęsi i sos w Bawarii są podawane z kopytkami, knedlami, młodą zasmażaną kapustą, modrą kapustą lub kapustą kiszoną.

Tak przygotowane udka są dużo mniej kaloryczne niż gęś pieczona w całości i serwowana chociażby z glazurą z wiśni.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *