Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (38).


POKOCHAJ ZIOŁA CZ. II.

 
Zioła własnego zbioru, jak również kupione, musimy przechowywać w szczelnych opakowaniach. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Musi znajdować się z dala od innych produktów spożywczych, bo dobrze wysuszone zioła szybko chłoną obce zapachy.
Jeżeli w naszych zbiorach bądź też w zbiorach zakupionych pojawią się pajęczyny, pleśń, zapach stęchlizny - co jest zawsze wynikiem złego przechowywania - należy takie zioła wyrzucić. Jeśli tego nie zrobimy, szkodniki, które lubią gnieździć się w ziołach, szybko opanują środki spożywcze i niespożywcze robiąc dużo szkody.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pachnące zioła i kwiaty możemy przechowywać przez dwa lata. Korzenie tracą swoje walory po pięciu latach, owoce możemy przechowywać do trzech lat, a kminek jest jeszcze dobry po dziesięciu latach.

* Wszelkiego rodzaju przyprawy ziołowe przechowujemy w pojemniczkach szklanych, szczelnie zamykanych, najlepiej w słoiczkach z zielonego lub brązowego szkła. Na każdym pojemniczku przyklejamy karteczkę z nazwą zioła i datą zakupu.

* Jeśli mamy zioła zmielone, mieszanki przyprawowe rozdrobnione, przechowujemy je nie dłużej niż przez rok (taki jest zazwyczaj termin ich ważności). Chronimy je przed wilgocią i dostępem powietrza.

* Zioła są wspaniałym dodatkiem do wszystkich potraw, ale trzeba je stosować z umiarem, tak aby podkreślić smak, a nie zmienić go.

* Zioła przed podaniem do potrawy należy rozkruszyć i rozetrzeć w dłoniach, aby wydobyć z nich aromat. Lubczyk dodajemy w całości i usuwamy, gdy danie jest gotowe.

* Przyprawy o zdecydowanym aromacie (majeranek, tymianek, bazylia, cząber) dozujemy ostrożnie. Dodajemy je na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Inne zioła suszone zazwyczaj dodaje się na kwadrans przed zakończeniem gotowania.

* Stosując przyprawy ziołowe, zawsze zapoznajmy się najpierw z właściwościami danych ziół: dla kogo wskazane, dla kogo nie, jakie mają właściwości, do jakich potraw się nadają, kiedy je dodawać, aby uzyskać najlepszy smak i zapach potrawy.


Tymianek.

Ceniony był w starożytnym Egipcie. Dzisiaj znowu jest niezwykle modną na całym świecie przyprawą do wszelkich mięs, sosów i zup. Ma aromat podobny do majeranku. Dodaje się go do pieczeni baraniej i wieprzowej, umiarkowanie do pieczeni cielęcej, koniecznie do pasztetów. Tymiankiem można też powściągliwie aromatyzować potrawy z ziemniaków (nigdy jednak młodych), a nawet twarożek. Nadaje on potrawie miły aromat, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Uważa się, że przyśpiesza spalanie tłuszczu, trawienie białka, czyli - odchudza. Nie wolno jednak spożywać go zbyt wiele naraz. Tymiankowi przypisywano kiedyś właściwości ośmielania zakochanych, a w siedemnastym wieku we Francji znana była zupa piwna z dodatkiem między innymi tymianku polnego, uważana za napój miłosny.


Babcia Alina


 
Foto: archiwum
© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017