Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DOŚWIADCZENIA DOMOWE (16).


DOMOWY SŁOWNICZEK.

W książkach, czasopismach i  rozmowach z miłośnikami dobrego jedzenia spotykamy różne, mało znane nazwy smakołyków.
Uchylmy więc rąbka tajemnicy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
ALKIERMES (ALKERMES).

Już tylko w staropolskiej literaturze i bardzo starych książkach kucharskich znajdujemy informacje o likierze zwanym alkermesem. Był kiedyś bardzo lubiany: aromatyczny, o pięknej, czerwonej barwie, przyprawiony goździkami, cynamonem, laurowym liściem, kwiatem muszkatołowym, wanilią. Barwiono go sokiem jagód alkermesu. Znany był tez syrop alkiermesowy i wódka alkiermesówka.

Wyraz „alkiermes” pochodzenia arabskiego - oznacza gatunek czerwonych robaczków.
Alkiermesem zwano również powszechnie używane w Europie lekarstwo, w skład którego wchodził surowy jedwab farbowany w poczwarkach świeżego czerwca, sok z jabłek, wódka różana, cukier, drzewo rajskie, cynamon, ambra, kamień lazurowy, tłuczone perły urgańskie...
Słynny Syreniusz pisał, że lek ten skuteczny jest w chorobach serca, szaleństwa i melancholii.


BRIACHES.

Drożdżówki pieczone w karbowanych foremkach. Półsłodkie, z charakterystyczną kulką na wierzchu uformowaną z tego samego ciasta.
Kto jeszcze pamięta te świeże, ciepłe bułeczki?


CHAŁWA.


Mielone orzechy, sezam, miód, mąka, cukier, tłuszcz, czasem wanilia albo pistacje, czekolada, bakalie - to składniki, z których robi się chałwę - przysmak Bliskiego Wschodu lubiany przez wszystkich.


CYKATA.

Cykata to specjalnie w cukrze smażony miąższ, albo skórka owocu z rodziny cytrusowatych, zwanego cytronem. Mogą to też być skórki z melona albo arbuza smażone w cukrze, lub miodzie. Używa się jej (choć coraz rzadziej) do pierników, keksów i innych ciast w postaci malutkich kosteczek.
W „Compendium medicum” z roku 1767 autor zaleca do pierników toruńskich nakładać cykaty krojonej, albo skórek cytrynowych.
W 1643 roku Sejm wyznaczył cło na „zagraniczne cykaty, słodkie rzeczy w cukier wprawione”.


KANDYZOWANE OWOCE.


Rajskie jabłuszka, morele, skórka pomarańczowa, gruszki, śliwki, czereśnie smażone w syropie. Po usmażeniu osączone, obsypane cukrem, zachowują kształt i kolor. Doskonale się je przechowuje.
Dziś to już zapomniany staroświecki dodatek do herbaty.


PARFAIT.

Parfait to doskonały deser z kremowej śmietanki i żelatyny, owoców kandyzowanych, albo osączonych z konfitury. Mogą też być lekko zamrożone lody o różnych smakach.

Parfait - amour Francuski likier produkowany ze skórki owoców cytrusowych, lekki, doskonały do koktajli.


PISTACJE.

Orzeszki pistacjowe czyli nasiona pistacji znajdują się w owocach wielkości orzecha laskowego. Podobne do migdałów mają jasno-zielony kolor. Ich smak jest słodki i przyjemny. Jad się je na surowo, wzbogacają chałwę, lody, torty i ciasta.
Do Europy sprowadzono je z Syrii.


POMMES DE TERRE SOUFFLEES.

Plastry ziemniaków o grubości 3 milimetrów i w kształcie prostokąta smaży się w niezbyt gorącym, głębokim tłuszczu. Następnie druciany koszyczek z ziemniakami zanurzamy w drugim naczyniu z bardzo gorącym tłuszczem i ziemniaczane plastry dosmażamy. Pod wpływem zmiany temperatury tłuszczu ziemniaki pęcznieją i uzyskują kształt „poduszeczek”.
Podaje się je jako dodatek do mięsa z rusztu.


PTIFURKI.

Malutkie ciasteczka przyrządzane z różnych rodzajów ciast. Mogą to być ciasteczka suche, a więc kruche, makaroniki, biszkopciki, mogą też być lukrowane i nadziewane. Do tego gatunku zaliczają się też ciasteczka marcepanowe, a nawet kandyzowane owoce. Domowo i apetycznie wygląda patera tych ciasteczek podana do popołudniowej herbatki.
Jaka szkoda, że to już właściwie przeszłość...


SZODON.


Słodki, bardzo smaczny, najczęściej ciepły sos przygotowany z utartych z cukrem żółtek, mleka albo wina. Aromatu dodają mu migdały, albo wanilia, czasem czekolada. Stanowił elegancki dodatek do legumin i budyniów. W starych książkach kucharskich spotykamy wiele przepisów na ten słodki dodatek.
I chociaż jest drogi i nie dla wszystkich zdrowy, to jednak taki smaczny.
 

Babcia Alina


Foto: archiwum

© Elżbieta Lechowicz 2010. All rights reserved.
© JM Media 2010. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017