Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Poradnik Babci Aliny

 
Pod redakcją 
Elżbiety Lechowicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

GRONA SŁODYCZY PEŁNE.

 

Winogrona… Kto z nas nie lubi tych smacznych, delikatnych i soczystych owoców? Zielone, czerwone, białe i kremowe grona o miąższu zawierającym wszystko co najzdrowsze: witaminy, sole mineralne, cukry i garbniki. Słodkie, winne albo kwaśne - ich smak zależy od zawartości kwasu białkowego i kwaśnego winianu potasowego…
Winne grona znane są od wieków. Od ilu, tego dokładnie nikt nie wie. Z „Księgi Rodzaju” dowiadujemy się, że Noe uprawiał ziemię i założył winnicę. Znane były winogrona w starożytnej Mezopotamii, Egipcie, Francji. Fenickie słowo „ujan” oznaczające wino przeszło do języka greckiego jako „ojnos”, stamtąd jako „vinum” do łaciny. Widać więc, że do Europy winogrona przybyły z Bliskiego Wschodu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O WARZYWACH PRAKTYCZNIE.

 


Pełnia lata przyniosła bogatą paletę jarzyn oraz owoców. Dorodne i dojrzałe, świeże i pachnące. No i nie są drogie.
Korzystajmy, jedzmy ich jak najwięcej i przygotowujmy w taki sposób, aby nie traciły cennych dla zdrowia witamin i soli mineralnych.
Jak to zrobić ?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CZARNA PORZECZKA.

 

Porzeczka czarna należy do najzdrowszych owoców świata. Informacje o niej pojawiły się w zielnikach zachodnioeuropejskich w XV i XVI wieku, a pierwsze wzmianki o uprawnym krzewie owocowym przyniósł wiek XVII. Karierę zrobiła czarna porzeczka dopiero w końcu wieku XIX. Dzisiaj wszyscy wiedzą, jakie bogactwo dla ludzkiego zdrowia zawierają te małe, czarne kuleczki o niezbyt miłym zapachu.
W owocach czarnej porzeczki są cukry i kwasy organiczne, w tym kwas askorobinowy (witamina C), kwas cytrynowy, pektyny i sole mineralne obfitujące w bor. W liściach - cenne garbniki, pektyny, kwasy organiczne i sole mineralne (między innymi sole boru i magnezu).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SREBRZYSTOLISTNA SZAŁWIA.

 

Ta ładna roślina o srebrzystych listkach i niebieskich kwiatkach już w starożytności była symbolem zdrowia i długowieczności.
Często traktowano ją jako panaceum na wszelkie dolegliwości. W niektórych krajach uważano szałwię za roślinę świętą, łączono ją z kultem Matki Boskiej.
Znajomość z szałwią zawieramy w okolicznościach - zazwyczaj - dość dla nas przykrych, gdy cierpimy na ból gardła, mamy kłopoty z dziąsłami albo potrzebny jest środek uspokajający zaburzenia żołądkowe.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OPALANIE - OTULENI SŁOŃCEM.

 

Każdy marzy by mieć pięknie opaloną skórę. Czujemy się wtedy młodziej, atrakcyjnie wyglądamy, tryskamy energią. Opalenizna jest symbolem wakacyjnych przyjemności, pod warunkiem, że słońce dawkujemy rozsądnie. Nie możemy zapomnieć, że źle dawkowane słońce niszczy i zabija, co brzmi okrutnie, ale jest prawdą. Cierpią oczy, czasem łzawią, pieką, są spuchnięte i zaczerwienione. Skóra szybciej starzeje się.
Lekarze i kosmetyczki, zalecają samoopalacze, które dają „opaloną” skórę bez jej wysuszenia. Sądzę jednak, że odpowiednie dawkowanie słońca, mądre opalanie się przy właściwej ochronie skóry przynosi wiele korzyści i nie ma negatywnego działania na skórę...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NASZA PRZYJACIÓŁKA TRUSKAWKA.

 

Doceniamy dobro, jakim są truskawki - ten cudowny dar natury. Ich aromat, słodycz i soczystość dają wielką przyjemność naszym kubkom smakowym. I w dodatku nie maja zbyt wielu kalorii!
Nie zawsze pamiętamy, że sprzyjają poprawie odporności i zdrowia, są cennym naturalnym kosmetykiem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TRUSKAWKOWE ŻNIWA.

 


W średniowieczu truskawki znane były jako malutkie owoce.
Ich skromny rozmiar symbolizował szlachetną pokorę, a dojrzały owoc miał wskazywać na dojrzałość młodej dziewczyny do małżeństwa i macierzyństwa.
Czasem truskawka traktowana była jako symbol ziemskiej rozkoszy.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DLA CIEBIE DARY NATURY.

 

Skóra - nasze idealne... opakowanie. Staramy się ją pielęgnować przez całe życie.
Panie, które dostrzegają pierwsze, niepokojące ślady, jakie zostawia upływający czas, starają się ten proces opóźnić, zahamować.
Te spośród nas, które sprawę tę traktują z całą powagą i systematycznie pielęgnują ciało, ocenić mogą efekty patrząc na panie w tym samym wieku, które nie opiekowały się sobą systematycznie.
Wiele osób, nawet jeśli pielęgnuje twarz, zapomina, że jednakową troską należy otoczyć szyję, dekolt, całe ciało.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZUPY PONAD WSZYSTKO.

 

Czy zupy tuczą? Tak, jeśli są zawiesiste, tłuste, albo zbyt słone. Natomiast zupy lekkie, nie tłuste, powinny rozgrzać żołądek, zaostrzyć apetyt, a nie tuczyć. Nieocenione są zupy w różnego rodzaju dietach, dla dzieci, ludzi starszych i wszystkich dbających o zdrowie.
W staropolskiej kuchni, każda zupa poza rosołem, krupnikiem, żurem, kapuśniakiem i barszczem (które miały swoje nazwy) zwana była polewką. Były więc polewki piwne, migdałowe, grzybowe, grochowe, a na śniadanie pani młodej nazajutrz po ślubie podawano polewkę winną.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DELIKATNY SZELEST ZAMKA...

 

Pod sam koniec XIX wieku praktyczny Amerykanin. W. L. Judson, wymyślił zamek błyskawiczny, zwany też suwakiem. Suwak pozwalał szybko zapiąć wojskowe buty i kurtki. Jednak Europa dość długo nie chciała zaakceptować, uważanego za barbarzyński, wynalazku.
Blokadę tę jako pierwsza przerwała paryska projektantka mody, Elsa Schiaparelli i w latach czterdziestych XX wieku odważyła się wszyć błyskawiczny zamek w spódniczkę. No, ale Paryż zawsze przewodził we wszystkich nowinkach, związanych z jak najpiękniejszym wyglądem kobiet, był przecież stolicą mody!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OGÓREK.

 

Od kilkuset lat ogórek gości na polskim stole - tym bogatym i tym biedniejszym.
Przybył do nas około 1500 roku aż z Indii, przez Bizancjum i Rosję, a my Polacy przekonaliśmy Zachód, że ogórek godny jest najwybredniejszego podniebienia.
Jego delikatny, orzeźwiający smak, soczystość i jędrność cenią smakosze. Dzisiaj znamy około 100 gatunków ogórków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAJOWY SZLAGIER.

 

Maj to miesiąc, w którym, tradycyjnie już od lat, smakujemy jego wielki przysmak - szparagi. Znane są od tysięcy lat, zawsze uważane były za niezwykle skuteczny afrodyzjak, jarzynę o wyjątkowych zaletach.
Były kiedyś traktowane szparagi jako wyjątkowo skuteczny lek na całe zło, który poprawia pracę nerek. Medycyna ludowa poleca je przeciwko wysokiemu ciśnieniu, dla lepszej pracy jelit, dla tych, którzy są intelektualistami i dużo pracują umysłowo. Nasiona szparagów stosowane są jako środek skutecznie uspakajający żołądek i likwidujący nudności.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZWYCZAJNA PIETRUSZKA?

 

Przyzwyczajeni jesteśmy, że pietruszka, zarówno jej korzeń, jak i aromatyczne, zielone listeczki goszczą w naszej kuchni przez cały rok. Nie zastanawiamy się, czy posiada jakieś specjalne właściwości, ale cenimy jej wyjątkowy aromat i zdecydowany smak. Jakie tajemnice kryje w sobie banalna pietruszka?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TWOJE PIĘKNE DŁONIE.

 

Kiedy patrzymy na rękę człowieka, z łatwością możemy określić jego zajęcie, stan zdrowia i finansów. Wtajemniczeni czytają z ręki nie tylko charakter właściciela, ale i jego los. Ręce są niezwykle wymowne, niektórzy twierdzą, że bardziej niż twarz. Dlatego, jeśli tylko jest możliwość, poświęćmy im trochę czasu. To nie luksus, to konieczność.
Nie jest już dzisiaj problemem demonstrowanie idealnego manicure, pięknych paznokci, bo sztuka kosmetyki jest tak doskonała, że można nie tylko przyklejać paznokcie, oczywiście sztuczne, ale i uratować paznokieć bliski złamania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RZYMSKA WIELKANOC.

 

Tęsknota i nostalgiczny smutek nigdy nie doskwierają nam tak, jak w czasie świąt spędzanych poza krajem, daleko od bliskich i bez z polskiego stołu. Wielu z nas znajduje się kilka razy w życiu w podobnej sytuacji. Przeżyłam coś takiego w Rzymie.
Rzymska Wielkanoc jest zwykle bardzo już ciepła i często mokra. Poprzedza ją wielkopiątkowa droga krzyżowa - wielka procesja, prowadzona przez Ojca Świętego wokół Colosseum. Gdy obchodzimy tę budowlę z jednej strony częściowo zawaloną w czasie trzęsienia ziemi, gdy wejdziemy do środka i z trybun spojrzymy na resztki podziemnych korytarzy, wydaje się nam, że pulsuje obok nas ryk tłumu i charkot dzikich bestii, szarpiących ofiary, które rzucono im na pożarcie w imię umierających, pogańskich idei.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017