Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
    Przepisy Babci Aliny
    Rady dla Ciebie
    Rady dla domu
    Sennik Babci Aliny
    Za progiem marzeń
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

DOBRO W POMARAŃCZY.


To właśnie ona - złota, pełna słońca, soku i aromatu - pomarańcza, kojarzy się z miłym nastrojem. Kiedyś, w okresie mojego dzieciństwa, można było kupić pomarańcze tylko w okresie świątecznym, a później, w ciężkim okresie lat osiemdziesiątych, dostępne były tylko w Pewexie. Ale to mamy już za sobą.
Pomarańcze kupujemy przez cały rok, choć najsmaczniejsze są wczesną wiosną - zaraz po zbiorach, przypadających w Grecji na początku lutego, w innych krajach śródziemnomorskich również w pierwszym kwartale roku.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przybyła z daleka...
...i traktujemy ją czule. Jej ojczyzną są dalekie Chiny, ale pomarańcza szybko podbiła świat i zajęła należne miejsce. Znanych jest wiele odmian tego smacznego owocu: z pestkami i bez, bardzo słodkie i kwaskowate, duże i małe, żółte i czerwonawe, o miąższu pomarańczowym, malinowym i żółtym. Dzisiaj uprawiane są w wielu krajach, a moim cudownym wspomnieniem są greckie gaje pomarańczowe, przenikające swoim zapachem wszystko, nawet leżący na szosie śnieg. Traktowane tam zwyczajnie, przewożone ciężarówkami jak u nas ziemniaki, z chwilą przekroczenia polskiej granicy stają się drogie i obchodzimy się z nimi delikatnie. Pomarańcze zasługują na to, by się nimi delektować.

Dobro w pomarańczy.
Dostarczają tak wszystkim niezbędnych witamin, w tym dużo witaminy C, mają też sole mineralne i pektyny. Nie tylko orzeźwiają, ale też wzmacniają organizm. Najchętniej jadamy je na surowo, uwielbiamy sok pomarańczowy, a skórką pomarańczową uszlachetniamy smak likierów, wódek i słodkich wypieków. Mniej są u nas popularne dżemy i konfitury pomarańczowe, ale i na to przyjdzie czas.

* Sok pomarańczowy nie tylko gasi pragnienie, ale dodatnio wpływa na trawienie.
* Witaminy oraz sole mineralne zawarte w pomarańczach pomocne są w  leczeniu przeziębień.
* Niektórzy twierdzą, że pomarańcze należy stosować pomocniczo w  leczeniu nadciśnienia, stwardnienia tętnic i przy chorobach wątroby.
* Pektyny zawarte w miąższu i białej warstwie znajdującej się pod skórką (tzw. albedo) ograniczają wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji z otoczenia.



Babcia Alina


© Elżbieta Lechowicz 2017. All rights reserved.
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017