 |
|
|
Festiwal Śląskie Smaki | 
Oficjalna strona
„Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”®
|
|
ZALEWAJKA NA WĘDZONCE, CZORNE PIEROGI Z WANILIOWĄ ZOŁZĄ, GOŁĄBEK Z KASZĄ ORKISZOWĄ I...
Kolejna edycja największej i najsmaczniejszej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się znów wielkim zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który tym razem był też współorganizatorem Festiwalu, przyjechało około 5 tysięcy osób!
Ogromne zainteresowanie festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już dwunasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie, co roku jest więcej... - mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Dlaczego wyjątkowe...? | | |
| |
POD ZNAKIEM ŚLEDZI, KARPI, PSTRĄGÓW, PŁOCI, SUMÓW ORAZ WĘGORZY.

Tradycyjna kuchnia województwa śląskiego znów udowodniła, że jest niezwykle różnorodna. Po raz kolejny można było również przekonać się, że chętnie sięga do dań „lżejszego kalibru”, a hekele (śledzie podawane na różne sposoby) nie są jedyną rybą obecną na regionalnych stołach, w domach czy restauracjach. Nas XI edycja festiwalu zaskoczyła pokazem smakołyków z ryb słodkowodnych, podawanych zarówno jako przystawki jak i dania główne. Świadczy o tym sześć znamiennych przykładów z zacnie prezentującym się sumem sauté, z pieczonymi ziemniakami z koperkiem, sosem z kiszonego ogórka i surówką z nowalijek ( na zdjęciu), podanym przez gospodynie z Wisły Wielkiej. | | |
| |
ZUPA Z ŁAKOTNYM ZIELEM CZY SZPAJZA W STYLU... ART?

Czyje danie zauroczy jurorów, która drużyna zdobędzie tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i „Złoty Durszlak” - zastanawiali się obserwatorzy, czytając listę uczestników konkursu, zaopatrzoną w nazwy proponowanych przez nich dań. Można było doznać - co najmniej - lekkiego zawrotu głowy. Do rywalizacji przystąpiły 23 ekipy podzielone na trzy kategorie - „uczniów szkół gastronomicznych”, „amatorów” (KGW, gotujące rodziny i zespoły powołane przez przyjaciół) oraz „profesjonalistów”. Festiwalowy namiot kulinarny oblegany był przez gości przybyłych do Wisły, by wypocząć podczas czerwcowego, długiego weekendu. Warzący tradycyjne dania byli zatem nie tylko pod jurorską... presją. | | |
| |
JAGLAK, AMONITKI, PIECZONKI I...LYNGA.
 Ten wędrujący po Śląsku festiwal kulinarnych tradycji zgromadził tym razem 17 drużyn - 4 w kategorii „uczniów szkół gastronomicznych”, 7 - „amatorów” oraz 6 - „profesjonalistów”.
Ich zadaniem było przygotowanie przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Jak co roku Nie zabrakło lokalnych specjałów: zalewajki czy prażonek. Była też gęsina gęsina i dziczyzna. Nadto sporo ziół oraz... chwastów (bo, np. pokrzywa staję się coraz bardziej w kuchni popularna) i jadalnych płatków... kwiatowych - o czym jednak za moment... | | |
| |
WULKAN, GICZ I... PIKIELSZNITA.
 Wielkie śląskie warzenie zawitało tym razem do Bielska-Białej. Opanowało bez reszty Plac Ratuszowy, wabiąc tłumy wspaniałymi zapachami i aromatami unoszącymi się nie tylko nad gotującymi ekipami, ale również ze straganów na których prezentowały się restauracje „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”.
Kulinarną rywalizację wśród amatorów wygrał Team Rodzinny z Czarkowa ( na zdjęciu), w kategorii uczniów szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej, a pośród profesjonalistów restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny. | | |
| |
BANIA, KURZINA I... EURO-KOPA.
 Festiwal „Śląskie Smaki”®, najsmaczniejsza impreza województwa, tym razem zagościła w Parku Ślaskim w Chorzowie. W tradycyjnym konkursie kulinarnym, o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i nagrodę „Złotego Durszlaka”, rywalizowały 23 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów oraz uczniów szkół gastronomicznych - dla których w tym roku utworzono osobną kategorię konkursową.
„Ekspertami Śląskich Smaków” zostali: „Team Rodzinny” z Czarkowa (amatorzy), ZSG im. Gustawa Morcinka w Katowicach (uczniowie) i restauracja „EM” z Koziegłów (profesjonaliści). | | |
| |
SERNIK I POLĘDWICZKI Z SUMA.
 Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka VI Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 18 czerwca 2011 r. w Gliwicach, zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa.
Przebojem okazał się przygotowany przez uczniów z Żarek sernik z sosem z żurawiny. Poza tym deserem jury zdegustowało zupę cebulową po śląsku i przepyszną kaczkę z jabłkami i żurawiną. W nagrodę młodzi kucharze spotkają się z samym Jeanem Bosem - wezmą udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej. | | |
| |
KARMINADLE, FAZOLE I MACIEK W... KAPUŚNICY.
W tym roku cały kulinarny, tradycyjny Śląsk zjechał na „Śląskie Smaki” do królestwa pstrąga - Złotego Potoku, w gminie Janów, opodal Częstochowy.
Kilka tysięcy mieszkańców województwa śląskiego i turystów - mimo niepewnej porannej aury - nie odmówiło sobie przyjemności spotkania z aromatami kuchni tego pięknego i bogatego regionu. Już od południa, idąc za zmysłem powonienia, przybywano na janowskie błonia całymi rodzinami. Wszak familijność i wspólne radowanie się to jeden z istotnych wyróżników śląskiej obyczajowości. Przybyła też słoneczna pogoda - niemal jak na zamówienie!
| | |
| |
ZBÓJNICKA POKRZYWKA, SZAŁOT I... „KOPIĄCA” KOPA.
 Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną, tym razem w Pszczynie, wpisał się w kalendarz polskich wydarzeń kulinarnych. Jego IV edycja potwierdziła, że województwo śląskie - nr 1 na „Liście Produktów Tradycyjnych” - w pełni zasłużyło sobie na miano lidera, zaś do rywalizacji przystąpiła rekordowa ilość drużyn (aż 23 !!!), w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów, każda z nadzieją, że wywalczy upragniony „Złoty Durszlak” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków”. | | |
| |
HEKELE, MOCZKA, OBERIBA, PANCZKRAUT.
Od 13 do 15 czerwca niezwykle uroczyście obchodzono 900-lecie Raciborza, odbyło się wiele wystaw, koncertów, pokazów, występów wszystko pod hasłem „Kulturalnie czyli po śląsku”.
Jedną z ważniejszych imprez był festiwal kulinarny Śląskie Smaki - wzięło w nim udział 14 zespołów amatorskich i 6 profesjonalnych (wśród profesjonalistów były 3 drużyny uczniowskie - 2 ze szkół zawodowych w Raciborzu i jedna ze szkół ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim). Każda z ekip przygotowała 3 dania - przystawkę albo deser, zupę i drugie danie - było więc co próbować.
| | |
| |
|
|
|