Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Festiwal Śląskie Smaki


Oficjalna strona
„Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”®

XI ŚLĄSKIE SMAKI W KATOWICACH.

2016-06-08


POD ZNAKIEM ŚLEDZI, KARPI, PSTRĄGÓW, PŁOCI, SUMÓW ORAZ WĘGORZY.

Tradycyjna kuchnia województwa śląskiego znów udowodniła, że jest niezwykle różnorodna. Po raz kolejny można było również przekonać się, że chętnie sięga do dań „lżejszego kalibru”, a hekele (śledzie podawane na różne sposoby) nie są jedyną rybą obecną na regionalnych stołach, w domach czy restauracjach. Nas XI edycja festiwalu zaskoczyła pokazem smakołyków z ryb słodkowodnych, podawanych zarówno jako przystawki jak i dania główne. Świadczy o tym sześć znamiennych przykładów z zacnie prezentującym się sumem sauté, z pieczonymi ziemniakami z koperkiem, sosem z kiszonego ogórka i surówką z nowalijek (na zdjęciu), podanym przez gospodynie z Wisły Wielkiej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

X ŚLĄSKIE SMAKI W WIŚLE.

2015-06-08

ZUPA Z ŁAKOTNYM ZIELEM CZY SZPAJZA W STYLU... ART? 

Czyje danie zauroczy jurorów, która drużyna zdobędzie tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i „Złoty Durszlak” - zastanawiali się obserwatorzy, czytając listę uczestników konkursu, zaopatrzoną w nazwy proponowanych przez nich dań. Można było doznać - co najmniej - lekkiego zawrotu głowy. Do rywalizacji przystąpiły 23 ekipy podzielone na trzy kategorie - „uczniów szkół gastronomicznych”, „amatorów” (KGW, gotujące rodziny i zespoły powołane przez przyjaciół) oraz „profesjonalistów”. Festiwalowy namiot kulinarny oblegany był przez gości przybyłych do Wisły, by wypocząć podczas czerwcowego, długiego weekendu. Warzący tradycyjne dania byli zatem nie tylko pod jurorską... presją.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

IX ŚLĄSKIE SMAKI W ZAWIERCIU.

2014-06-11

JAGLAK, AMONITKI, PIECZONKI I...LYNGA.

Ten wędrujący po Śląsku festiwal kulinarnych tradycji zgromadził tym razem 17 drużyn - 4 w kategorii „uczniów szkół gastronomicznych”, 7 - „amatorów” oraz 6 - „profesjonalistów”.
Ich zadaniem było przygotowanie przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Jak co roku Nie zabrakło lokalnych specjałów: zalewajki czy prażonek. Była też gęsina gęsina i dziczyzna. Nadto sporo ziół oraz... chwastów (bo, np. pokrzywa staję się coraz bardziej w kuchni popularna) i jadalnych płatków... kwiatowych - o czym jednak za moment...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

VIII ŚLĄSKIE SMAKI W BIELSKU BIAŁEJ.

2013-06-17

WULKAN, GICZ I... PIKIELSZNITA.
 
Wielkie śląskie warzenie zawitało tym razem do Bielska-Białej. Opanowało bez reszty Plac Ratuszowy, wabiąc tłumy wspaniałymi zapachami i aromatami unoszącymi się nie tylko nad gotującymi ekipami, ale również ze straganów na których prezentowały się restauracje „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”.
Kulinarną rywalizację wśród amatorów wygrał Team Rodzinny z Czarkowa (na zdjęciu), w kategorii uczniów szkół gastronomicznych - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej, a pośród profesjonalistów restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

VII ŚLĄSKIE SMAKI W CHORZOWIE.

2012-05-28
 
BANIA, KURZINA I... EURO-KOPA.

Festiwal „Śląskie Smaki”®, najsmaczniejsza impreza województwa, tym razem zagościła w Parku Ślaskim w Chorzowie. W tradycyjnym konkursie kulinarnym, o tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i nagrodę „Złotego Durszlaka”, rywalizowały 23 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów oraz uczniów szkół gastronomicznych - dla których w tym roku utworzono osobną kategorię konkursową.
„Ekspertami Śląskich Smaków” zostali: „Team Rodzinny” z Czarkowa (amatorzy), ZSG im. Gustawa Morcinka w Katowicach (uczniowie) i restauracja „EM” z Koziegłów (profesjonaliści).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

VI ŚLĄSKIE SMAKI W GLIWICACH.

2011-06-20

SERNIK I POLĘDWICZKI Z SUMA.

Zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka VI Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 18 czerwca 2011 r. w Gliwicach, zdobyli uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach. Młodzież w tyle zostawiła ekipy profesjonalnych kucharzy z całego województwa.
Przebojem okazał się przygotowany przez uczniów z Żarek sernik z sosem z żurawiny. Poza tym deserem jury zdegustowało zupę cebulową po śląsku i przepyszną kaczkę z jabłkami i żurawiną. W nagrodę młodzi kucharze spotkają się z samym Jeanem Bosem - wezmą udział w prowadzonych przez mistrza warsztatach kuchni molekularnej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

V ŚLĄSKIE SMAKI W ZŁOTYM POTOKU.

2010-06-21

KARMINADLE, FAZOLE I MACIEK W... KAPUŚNICY.
 
W tym roku cały kulinarny, tradycyjny Śląsk zjechał na „Śląskie Smaki” do królestwa pstrąga - Złotego Potoku, w gminie Janów, opodal Częstochowy.
Kilka tysięcy mieszkańców województwa śląskiego i turystów - mimo niepewnej porannej aury - nie odmówiło sobie przyjemności spotkania z aromatami kuchni tego pięknego i bogatego regionu. Już od południa, idąc za zmysłem powonienia, przybywano na janowskie błonia całymi rodzinami. Wszak familijność i wspólne radowanie się to jeden z istotnych wyróżników śląskiej obyczajowości. Przybyła też słoneczna pogoda - niemal jak na zamówienie!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

IV ŚLĄSKIE SMAKI W PSZCZYNIE.

2009-06-08

ZBÓJNICKA POKRZYWKA, SZAŁOT I... „KOPIĄCA” KOPA.

Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną, tym razem w Pszczynie, wpisał się w kalendarz polskich wydarzeń kulinarnych. Jego IV edycja potwierdziła, że województwo śląskie - nr 1 na „Liście Produktów Tradycyjnych” - w pełni zasłużyło sobie na miano lidera, zaś do rywalizacji przystąpiła rekordowa ilość drużyn (aż 23 !!!), w dwóch kategoriach: amatorów i profesjonalistów, każda z  nadzieją, że wywalczy upragniony „Złoty Durszlak” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

III ŚLĄSKIE SMAKI W RACIBORZU.

2008-06-17

HEKELE, MOCZKA,  OBERIBA, PANCZKRAUT.

Od 13 do 15 czerwca niezwykle uroczyście obchodzono 900-lecie Raciborza, odbyło się wiele wystaw, koncertów, pokazów, występów wszystko pod hasłem „Kulturalnie czyli po śląsku”.
Jedną z ważniejszych imprez był festiwal kulinarny Śląskie Smaki - wzięło w nim udział 14 zespołów amatorskich i 6 profesjonalnych (wśród profesjonalistów były 3 drużyny uczniowskie - 2 ze szkół zawodowych w Raciborzu i jedna ze szkół ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim). Każda z ekip przygotowała 3 dania - przystawkę albo deser, zupę i drugie danie - było więc co próbować.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

II ŚLĄSKIE SMAKI W CIESZYNIE.

2007-06-12

SZPAJZA, CHACHOR I FUSATE GAŁUSKI.

Gdy w powietrzu unosiły się wspaniałe zapachy przygotowywanych potraw, tłumy bawiły się podczas artystycznego show przygotowanego przez organizatorów: Śląską Organizację Turystyczną i Urząd Miasta w Cieszynie. 
Do zabawy zagrzewały uczestniczące w konkursie koła gospodyń wiejskich, gościnnie prezentujący swój regionalny repertuar zespół „Śląskie Bajery” z Ornontowic, dziecięcy Zespół Pieśni i Tańca „Slezanek” oraz zespół coverowy „Rivieras Show Band”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017