Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Pieczywo obrzędowe



Redaguje
Barbara Jakimowicz-Klein
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
pytania@potrawyregionalne.pl

CHLEB W ZWYCZAJACH DOROCZNYCH.

 

Ważną rolę chleba w obrzędach u wszystkich ludów wykazuje znaczna rozmaitość postaci, rodzajów i nazw chlebów obrzędowych, przywiązanych do pewnych dni i uroczystości.  Były więc i  u nas chleby weselne (kołacz, korowaj [na zdjęciu obok]), zapustne (racuchy, pampuchy, pączki, chrust), wielkanocne (babki, mazurki), wigilijne, zaduszkowe itd. - pisał na przełomie XIX i XX wieku Zygmunt Gloger. Chleb zawsze odgrywał ważną rolę w obrzędach rodzinnych i zwyczajach dorocznych.
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

BYŚKI, NOWE LATKA, FAFERNUCHY.

 
 
Z okresem Bożego Narodzenia związane było charakterystyczne pieczywo obrzędowe wypiekane z ciasta chlebowego w przededniu Nowego Roku, a także w przededniu Trzech Króli. Z wyrobami tymi spotykamy się do dzisiaj (choć już nie tak powszechnie) na Kurpiach, Podlasiu oraz w części Warmii i Mazur.
Turysta może je spotkać na... wiosennych i letnich kiermaszach oraz podczas imprez regionalnych.
Mowa o „byśkach” (zwanych też „stworzunkami”), i „nowych latkach” (na zdjęciu obok).
Powszechnie wierzono, że ich wypiekanie zapewni zdrowie domownikom, pomyślność w gospodarstwie  i powodzenie w nowym roku.
Komentarzy: 4,  
 Zobacz więcej ... 

ADWENTOWE BUŁECZKI.

 

To specyficzne pieczywo obrzędowe, ściśle związane z Adwentem zostało w naszym kraju zapomniane, a we współczesnej polskiej kuchni jest zupełnie nieznane (prezentowane na zdjęciu tytułowym to szwedzkie „lussekater” - bułeczki św. Łucji). Występowało pod dwoma postaciami; małych, podłużnych chlebków (tzw. chlebków adwentowych) lub niewielkich bułek drożdżowych, z  ciasta zagniecionego (zazwyczaj) z  mąki  razowej, do którego dodawano rodzynki i przyprawy korzenne (głównie cynamon i gałkę muszkatołową).
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

CHAŁKI I INNE PLECIONKI.

 

Chałka to słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Czasem zwana jest plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Smak i faktura chałki w pewnym stopniu podobna jest do bułek maślanych. Delikatna i lubiana zwłaszcza przez dzieci, dobrze smakuje z dżemem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PASKA WIELKANOCNA.

 

Pascha (z hebrajskiego Pesah) - rytuał religijny upamiętniający wyjście Izraelitów z „domu niewoli” - Egiptu, może mieć też inne znaczenie. Mianem tym określa się jedno z wielkanocnych ciast, a właściwie deserów. Ten wykwintny smakołyk - o wschodnim rodowodzie - przygotowywany jest z twarogu, masła, cukru, żółtek i bakalii (skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, rodzynek, migdałów, orzechów, wiórków czekoladowych).
Pascha to coś zupełnie innego niż staropolska paska. Nasze prababki przygotowywały na święta wielkanocne nie paschę, ale paskę (zdarza się jednak, że paskę nazywa się paschą, i odwrotnie).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ I.

 


Składniki:
1kg mąki, 15dkg drożdży...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ II.

 

Składniki:
2 kg mąki, litr mleka...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ III.

 

Składniki:
2 kg mąki, 5 dkg rodzynek, 5 dkg drożdży...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ WESELNY.

 

Szczególnym rodzajem chleba jest pieczywo podnoszące rangę uroczystości rodzinnych, takich jak chrzciny, wesela, komunie święte. Chleb zawsze pełnił istotną rolę w obrzędach weselnych.
Był tym, co uświęcało i zatwierdzało zawieranie umowy. Jego symbolika dotyczyła przyszłości rodziny. Chleb skupiał w sobie takie wartości, jak dostatek, płodność, kontakt z opiekuńczymi duchami zmarłych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ NA ŁOPACIE Z RUPNIOWA.

 

Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w  Rupniowie (Małopolska, powiat limanowski).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ SZCZYRZYCKI Z POGORZAN.

 


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w Pogorzanach (Małopolska, powiat limanowski).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ Z BRYNDZĄ Z KONINY.

 


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w  Koninie (Małopolska, powiat limanowski).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ Z OLSZÓWKI.

 


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w Olszówce (Małopolska, powiat limanowski).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ Z SEREM I BRYNDZĄ Z ŁOSTÓWKI.

 


Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w Łostówce (Małopolska, powiat limanowski).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁACZ Z SEREM Z ZAMIEŚCIA.

 

Tradycyjny kołacz wg przepisu z  KGW w Zamieściu (Małopolska, powiat limanowski).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017