Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

PODAGRYCZNIK POSPOLITY.


KOZIA STÓPKA.

 
Jest rośliną z rodziny baldaszkowatych i... bardzo uciążliwym chwastem w ogrodach. Potrafi odrastać nawet z niewielkiego kawałka kłącza pozostawionego w ziemi. Rośnie powszechnie wśród krzewów, zarośli, na polanach, w lasach. Jadalne jej części to młode aromatyczno-gorzkawe liście i łodygi zbierane od kwietnia do września. Wczesną wiosną zbiera się nie całkiem jeszcze rozwinięte liście - wtedy są najsmaczniejsze, miękkie delikatne łodygi dobrze jest obrać ze skórki przed przyrządzeniem potrawy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Młode listki podagrycznika stanowią znakomity dodatek do wielu sałatek, surówek, sosów i zup - dodają im pikantności i charakterystycznego aromatu.
Liście i pędy rośliny można po zanurzeniu w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu. Niezwykle smaczna jest jarzynka z podagrycznika , a zupa z tego chwastu swym smakiem [przewyższa smak innych zup jarzynowych.
W krajach skandynawskich i na północy Niemiec do dzisiaj podagrycznik jest głównym składnikiem wiosennej zdrowej zupy „siedmiu dzikich ziół”.


WIOSENNA SAŁATA.

Główka kruchej zielonej sałaty, 2-3 twarde mięsiste pomidory po łyżce usiekanych zielonych listków podagrycznika i bluszczyka kurdybanka, kilka kwiatków (bez łodyżek) stokrotek; sos: 2 łyżki oleju, 1,5 łyżki soku z cytryny, łyżeczka majonezu, sól, po szczypcie pieprzu i cukru.
Dokładnie wymieszać składniki sosu, lekko schłodzić.
Umytą sałatę i chwasty osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, sałatę porwać na kawałki, wrzucić do salaterki, polać sosem, wymieszać z usiekanymi listkami chwastów, udekorować kwiatkami stokrotek (też jadalne!)


WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA.


1 szklanka żyta, 2-3 szklanki wody, sól, 200 g młodych listków podagrycznika, łyżeczka soku z cytryny, 100 g żółtego startego sera, 3 łyżki masła.
Żyto wyprażyć na rozgrzanej patelni, przełożyć do rondla zalać sporą ilością letniej przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu ok. 2 godzin, posolić, odparować.
Umyte liście podagrycznika wrzucić na 2 minuty na lekko osolony wrzątek, odcedzić przelać zimną wodą, usiekać. Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić usiekane listki, skropić sokiem z cytryny, posolić, chwilę smażyć mieszając, po czym wymieszać z ugotowanym żytem. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem wyłożyć przygotowanym żytem posypać startym serem, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika zapiekać ok. 15 minut. Podawać z surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.


ZUPA SIEDMIU CHWASTÓW.

Włoszczyzna z kapustą, 3 duże cebule, gałązka macierzanki, 2-3 gałązki zielonej pietruszki, listek laurowy, po 2-3 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu, sól; 1,5 szklanki usiekanych listków podagrycznika, szklanka usiekanych listków pokrzywy, po łyżce usiekanych drobniutko listków babki lancetowatej, krwawnika, żywokostu lekarskiego, podbiału, i lebiody (komosy) lub młodych listków rzodkiewek, 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki oleju, sól, łyżka soku z cytryny.
Obraną i umyta włoszczyznę i nie obraną 1 cebule włożyć do rondla, dodać zielona pietruszkę, macierzankę, listek laurowy, ziarenka pieprzu i angielskiego ziela, zalać 6 szklankami gorącej wody, gotować na niewielkim ogniu. Przecedzić, przestudzić, zalać płatki owsiane wymieszać. Pozostałe cebule obrać, drobniutko usiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać drobniutko posiekane chwasty i chwilę smażyć na maleńkim ogniu, doprawić solą i sokiem z cytryny, połączyć z zalanymi wywarem płatkami, gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut, Przed podaniem doprawić do smaku.


ZIELONY SOS SEROWY.

Szklanka liści podagrycznika, po kilka listków podbiału, babki lancetowatej i krwawnika, łyżka mąki, pół szklanki śmietanki, łyżka masła, 4-5 łyżek startego żółtego sera, po szczypcie soli i startej gałki muszkatołowej.
Liście podagrycznika, podbiału i babki ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, drobniutko usiekać, wrzucić do rondla na stopione masło i chwile smażyć, dodać sól, sok z cytryny., Mąkę rozprowadzić w łyżce wody, wymieszać dokładnie ze śmietanką i startym serem, wlać do chwastów i mieszając podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać drobniutko usiekanymi listkami krwawnika, doprawić do smaku ew. solą. Znakomity do krokietów, kasz, makaronów.


Tekst: Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Foto: archiwum
© JM Media.
All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Licho nie śpi Opublikowano: 2014-04-29 23:34:11
Podagrycznik w mojej kuchni jest jedną z podstawowych przypraw. Doskonale się suszy, a zarówno suszony jak i mrożony zachowuje wartości smakowe. Idealny jako przyprawa do dań z ryżu i ziemniaków, doskonała przyprawa do zup. Jego rosołowy zapach i bogaty smak trafi w gust najwybredniejszych łasuchów. Polecam.
Napisał: ~danuta Opublikowano: 2014-05-23 13:04:41
Dodaję podagrycznik do wszystkiego, posiekanymi młodymi listkami posypuje odcedzone ziemniaki, do jajecznicy, jak pietruszkę do zupy, młode listki na kanapki, pod koniec do duszonych mies, do sosu. Wyleczył mi bolący palec serdeczny lewej reki. Obyło się bez zabiegów.
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017