Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

365 OBIADÓW.



Lucyna Ćwierczakiewicz
Ilustracje: Piotr Gojowy

Wydawca:
Wydawnictwo Bernardinum
Współwydawca:
Wydawnictwo Młotkowski
Pelplin 2014
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
OD WSPÓŁWYDAWCY.

Tegoroczną edycję oparłem na dwudziestym pierwszym, gruntownie poprawionym wydaniu „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewicz - autorki „Kursu gospodarstwa dla kobiet”, „Jedynych praktycznych przepisów”, „Poradnika porządku”, itd., Warszawa 1911, nakładem Jana Fiszera, wydanym we Lwowie w księgarni Hermana Altenberga.

Pozwalam sobie zwrócić uwagę Szanownych Czytelników na - dziś nieco archaiczny ale jakże urokliwy - XIX. wieczny, być może nie do końca czysto literacki - ale jakże żywy język
Autorki. Poza wszelkimi - dziś pewnie mało aktualnymi - (choćby ze względu na współczesną dietę!) zaletami porad i przepisów kulinarnych poznajemy charakter i specyfikę żywienie naszych przodków: pradziadów pewnie.

Tekst zawiera wiele dla współczesnego Czytelnika dziwnych i niedzisiejszych form gramatycznych: leksykalnych, składniowych, ortograficznych, gramatycznych, czy - przede wszystkim - interpunkcyjnych. Proszę - dla potrzeb dzisiejszych - nie sugerować się takimi formami językowymi(!).

Życząc miłej i praktycznej lektury, życzę ekscytujących doznań, szczególniej podniecających zmysły, według wskazówek i przepisów Szanownej Autorki.


Krzysztof Młotkowski

 



PRZEDMOWA AUTORKI.


Niniejsze obiady moje takim zawsze cieszą się uznaniem, iż dziś wydając tę 20 edycję, z których każda 5000 egzemplarzy składa się, uważam za obowiązek starannem poprawieniem wywzajemnić się gospodyniom za łaskawe popieranie prac moich, których ilość wydań jest najlepszą oceną ich wartości.

Uważam za właściwe dodać, że świeżość i wybór dobrego prowiantu jest pierwszym warunkiem dobrej kuchni,bo ze złych rzeczy nic dobrego wytworzyć nie można. Dyspozycja w moich
obiadach składa się zwykle z czterech dań; osoby oszczędniejszą prowadzące kuchnię z łatwością mogą odrzucić jedno z nich, a obiad stanowić jednak będzie całość. Poprawiłam i dyspozycje obiadów, oraz zmieniłam zupełnie obiady wystawne, gdyż gastronomia od 50 lat (pierwsze wydanie)zmieniła się do niepoznania, odrzuciłam niektóre mniej dobre potrawy zastępując je bardzo licznemi nowemi. Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017