Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

100 PRZEPISÓW I WIĘCEJ NA POTRAWY WIELKANOCNE.




Hanna Grykałowska
Zdjęcia: Michał Wolniak
Wydawca:
Wydawnictwo REA
Warszawa 2007
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od wydawcy:

Wielkanoc to nie tylko największe święto w kościele katolickim, ale takie głęboko zakorzenione i uroczyście celebrowane polskie tradycje kulinarne. Na te święta są przygotowywane specjalne potrawy, które w innych porach roku nie występują, a jeśli nawet są, to mają zupełnie inny smak. Taka na przykład szynka. Jada się ją jak rok długi, ale ta wielkanocna przygotowana w domu, bez dodatków chemicznych, starannie przyprawiona, upieczona lub ugotowana, ostudzona we właściwych warunkach, to zupełnie inna wędlina niż ta kupiona w sklepie.

O smaku potraw świątecznych decyduje nie sam surowiec, który jest użyty do przygotowania danej potrawy, ale sposób jej przygotowania, przyprawy i dodatki oraz ta odrobina serca wyrażona w staranności.

W książce tej zamieszczone są przepisy na dania przygotowane z tradycyjnych surowców, stosowanych od wieków w polskiej kuchni, ale sposoby ich przygotowania zostały zaczerpnięte z kuchni naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Na nie właśnie chcemy zwrócić Państwa uwagę. Niby to samo, ale troszkę coś innego.
Na szczególne względy zasługują przepisy na dania z ryb, a w tym i ze śledzi. Wniosą one na Państwa świąteczny stół powiew dalekiego świata, nie tracąc jednocześnie nic z wielkanocnej tradycji.

Przygotowanie mięs daje również szerokie pole do popisu, wprowadzając inną technologię, używając nieco innych niż zwykle przypraw i dodatków.
Wierni polskim smakom i upodobaniom zamieściliśmy kilka przepisów na zupy, które poza tradycyjnym żurkiem i zupą chrzanową wprowadzają pewną odmianę w świątecznym jadłospisie.

Najbardziej tradycyjne pozostają przepisy na ciasta. W tym wypadku nie warto jest szukać pomysłów u sąsiadów, bo najsmaczniejsze ciasta potrafimy piec sami. Nic nie jest w stanie dorównać polskim babom drożdżowym, mazurkom i sernikom.

Zebrane w tej książce przepisy są sprawdzone i wypróbowane przez doświadczone gospodynie. W przeważającej większości są proste i łatwe w realizacji. Dlatego polecamy je szczególnie tym osobom, które nie potrafią gotować lub nie mają na gotowanie czasu.

Jesteśmy przekonani, ie Święta Wielkanocne przygotowane według przepisów z tej książki dostarczą Państwu nowych, wspaniałych doznań smakowych i na długo pozostaną w pamięci.
 

< - - - - - Księgarnia internetowa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017