Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

213 PRZEPISÓW - SURÓWKI.

 


Wybór tekstów - Marta Hydzik-Żmuda
Wydawnictwo AD OCULOS
Warszawa-Rzeszów 2008
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze stron kolejnej publikacji rzeszowskiego Wydawnictwa „Ad Oculos” wartko płynie do Czytelników spora  rzeczka surówkowych pomysłów.
Surówka stanowi znakomite uzupełnienie obiadowego dania głównego, choć nie tylko  - wszak spałaszować ją można zawsze, nawet w charakterze drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji. Natura sama wpycha nam do rąk ingrediencje do sporządzania surówek, więc wszystko co - na ogół - zielone i jadalne nadaje się znakomicie do tarcia, rozdrabniania, siekania, strugania i łączenia w smakowite kompozycje.

Z surówkami jest tak, jak z doborem drobiazgów uzupełniających wytworny, wieczorowy strój. Liczy się wyważenie i stonowanie, ale także fantazja podszyta odrobiną szaleństwa. Innymi słowy, surówka to ta gustowna apaszka, subtelne kolczyki, albo szpilka do krawata lub spinki do mankietów jedwabnej koszuli. Niby nie dominuje, a bez  niej stół nasz jest uboższy nie tylko o wspaniałe doznania smakowe, lecz również o spory fragment palety kolorów z dobrym jadłem ściśle związanych.
Warto też pamiętać, że surowe, jadalne rośliny i ich części (liście, łodygi, korzenie, kłącza czy bulwy) to oprócz bogactwa aromatów i smaków niezastąpione źródło najłatwiej przyswajalnych witamin i mikroelementów.

Czy lubimy surówki? Bezsprzecznie tak. Pobieżne przejrzenie tylko polskich kulinarnych zasobów internetowych traktujących o surówkach daje nam możliwość zetknięcia się z około  10 tysiącami (!!!) przepisów na nie.
Ta książeczka prezentuje niewielki wycinek prawdziwej sztuki sporządzania surówek, ale warto ją mieć, warto się z nią zaprzyjaźnić i często do niej zaglądać po smakowite podszepty.

Dla mnie pełnia, nie tylko obiadowych, surówkowych doznań smakowych byłaby niemożliwa do osiągnięcia bez sałat gruntowych z przydomowego ogródka, rzodkiewki z własnej grządki, prawdziwej czarnej rzepy , która czasem trafi się „u baby” na placu, ziół i ziółek subtelnie wzmacniających aromaty tudzież bez… sałaty na serwatce.
ów ostatni surówkowy smakołyk dane jest mi jednak jadać tylko dwa, trzy razy w roku, zazwyczaj podczas degustowania góralskiego jadła na przeglądach kulinarnych w Łopusznej (Podhale) lub Kluszkowcach (Pieniny). Niepowtarzalny czar sałaty na serwatce tkwi w finezyjnym połączeniu składników ze specyficznym lekko kwaskowym płynem pozostającym po odciśnięciu sera. W wykonaniu żadna sztuka, jednak nigdzie nie smakuje tak wspaniale, jak w górach, pod chmurką !!!
 
Leszek Horwath -potrawyregionalne.pl



< - - - - - Ksiegarnia internetowa
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017