Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KUCHNIA ŻYDOWSKA.




Wybór tekstów - Ewa Krasnopolska
Seria „Małe Kulinaria”
Wydawnictwo AD OCULOS
Warszawa-Rzeszów 2007
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W przypadku kuchni żydowskiej rytuał przygotowania i spożywania, zwłaszcza z okazji najważniejszych świąt jest wręcz imponujący... Miłośnika kuchni żydowskiej, niezwiązanego tradycją religijną czy pochodzeniem, zalecenia te niekoniecznie muszą zobowiązywać. Kuchnia jest bowiem na tyle uniwersalna, że w swej uniwersalności potrafi przyciągać innych. Jak każda z kuchni, tak samo żydowska, wzbogaca się i zmienia, ale jej podstawy pozostają niezmienne od stuleci - pisze w wstępie Andrzej Żmuda.

Wiele potraw goszczących od wieków w naszej kuchni ma swój rodowód w zamieszczonych  w tej książce przepisach.
Wspaniałe rosoły robione na bazie drobiu, wołowiny, cielęciny i gęsiny, wyszukane zupy z kulkami z „macy”, zupa z soczewicy, barszcz z kapusty i brusznic, fasolowa, śliwkowa, chłodnik z botwinki, i delikatne zupy owocowe - na zimno, na ciepło, z rumem i z cynamonem - prawdziwy festiwal smaków rozpoczyna tę niezwykłą podróż  po „Kuchni żydowskiej”.

Bogaty rozdział poświęcony jest rybom. Karp po żydowsku czy też w galarecie w wielu domach podawany jest jako danie wigilijne.
Śledzie - ulubiona przystawka na każdym przyjęciu, wg przepisów z tej książki, można marynować, siekać, podawać w majonezie, piec i robić z nich kulki. Podane są również przepisy na potrawy z dorsza, pstrąga i lina.
Ciekawostką jest to, że w kuchni żydowskiej ryby często przyrządza się na słodko.
Co dziwne rybę można też sfałszować! I tak oto w następnym dziale czyli „mięsa i drób”, mamy „fałszywą rybę”(nazwa potrawy) w postaci kulek z drobiu z dodatkiem marchwi, jajek, migdałów, rodzynek i macy.
Równie niezwykłe są szyjki gęsie faszerowane ziemniakami, szyjki drobiowe, indycze, a ponieważ mięsa wieprzowego w kuchni żydowskiej się nie spożywa, wymyślono kiełbasę z gęsi na przykład.
Doskonały kawior żydowski z wątróbki kurzej i jaj ugotowanych na twardo, z pewnością nie zastąpi tego prawdziwego, ale spróbować zawsze można.
Polecam  nadziewane kaczki, kury i gęsi oraz  zrazy, bitki,  kotlety i pieczenie z wołowiny i baraniny oraz czuleni, który jest gorącą potrawą pieczoną lub gotowaną, z mięsem, ziemniakami albo kaszą, fasolą, ciecierzycą (odmiana grochu), z różnymi dodatkami.
 A na koniec mięsnej podróży „duszone gęsie pipki”- żołądki gęsie albo indycze z cebulą i czosnkiem.
”Kluski, knedle, ołatki, kreplechy”, to kolejny rozdział - a ja dodałabym jeszcze nie wymienione: zacierki skubane, kuleczki z drobiu, farfelki, kołduny, bliny i racuszki na święto Chanuka.
W rozdziale „Potrawy z warzyw, pasty, gołąbki, placki” prezentują się smaczne potrawy zapiekane: „holiszkes” z kapusty białej, mięsa i dodatków, „kugel” z ziemniaków, z kiszką z farfelkami, zapiekanki z makaronu i z placków macowych. Są też sasznie, serowe kotleciki, racuchy z macy, macowe naleśniki, i sałatki: np. z bobu i kaparów czy  ziemniaczana po żydowsku. Polecam pasty: z fasoli, z jaj i cebuli albo wątroby cielęcej.
Olbrzymią różnorodność przynosi rozdział poświęcony żydowskim „ciastom i deserom”.
Kugel (potrawa zapiekana) można zrobić z warzyw, jak również z ryżu, makaronu z dodatkiem bakalii i owoców. Potrawę tę można podać jako danie główne a ten słodki kugel,
uwielbiają dzieci. Marchew i owoce suszone i balie są podstawą wielu słodkich potraw. „cymes z marchwi na koniec Pesach” robi się z ziemniaków, marchwi, suszonych owoców, moreli, cytrusów, miodu, z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawione solą i pieprzem, jest też cymes jabłkowo marchwiowy i z suszonych owoców z winogronami.
Są też ciasta charakterystyczne dla kuchni żydowskiej chociażby przez nazwe: „fluden”, „łejkech z mąki macowej”, „cuker łejkech - biszkopt”, „chonek łejkech miodownik”, no i ciastka, desery, bajgle, chały drożdżowe, a nawet lody.
 

Joanna Piejko Horwath - potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017