Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JABŁKA (ANTONÓWKI) W PRZECIERZE POMIDOROWYM.




Z dojrzałych pomidorów przygotować przecier i przyprawić do smaku solą, pieprzem, gorczycą i odrobiną cukru.
Przecier powinien być w smaku dość ostry.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Jabłka obrać cienko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Jabłka w miarę obierania wkładać do naczynia z wodą zawierająca odrobinę octu, aby nie ściemniały.
Po obraniu wszystkich jabłek wyłożyć je na sito i przelać wrzącą wodą. Następnie jabłka ułożyć w słojach, zalać gorącym - przyprawionym do smaku - przecierem i słoje zamknąć.
Jabłka w opakowaniach o pojemności 0,5 litra, pasteryzować ok. 25 minut, w opakowaniach większych 30 minut.
Tak przygotowane jabłka doskonale nadają się jako dodatek do mięsa, a przecier - po oddzieleniu jabłek - jest znakomitym napojem.


Barbara Rajzauer-Krużel
Podkarpacki Ośrodek
Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017