Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przepisy i receptury

BANIE I KORBOLE CZYLI...

 

...jeszcze nieco o dyniach, tym razem po pałucku i po śląsku.
Na Pałukach, podobnie w Wielkopolsce, korbol (dynia) jest bardzo popularnym warzywem. Uprawiano korbole dość oryginalnie - przeważnie na... sklepach czyli sklepieniach piwnic ziemnych.
Na Śląsku banie (dynie) sadziło się w ogródkach głównie dla pestek, będących ulubionym przysmakiem dzieci. Z miąższu bań sporządzano - niezbyt często - zupy na mleku. Były one pokarmem chłopskim.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WARZENIE RYDZOWO - ...ŚLIMAKOWE!!!

 

Ze szczawnickiej Gali VI edycji „Poland 100 Best Restaurants Awards”, która odbyła się 15 października 2016 r., wyjechaliśmy z dwoma podarunkami: od Dariusza Polaka - Szefa Kuchni „Dworku Gościnnego” otrzymaliśmy trzy porcje rydzów po… burgundzku (Jego własnoręczne dzieło), a od Marioli i Grzegorza Skalmowskich - właścicieli „Snails Garden”, puszki z filetami ze ślimaka śródziemnomorskiego w bulionie warzywnym.
I to kusi i to nęci, więc…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DYNIOWA OPOWIEŚĆ.

 

Już kilka lat temu amerykańcy plantatorzy i hodowcy warzyw musieli pogodzić się z odebraniem im światowej dominacji w uprawie dyń gigantów. Wówczas padła bariera wagi wynosząca... tonę. Beni Meier, szwajcarski architekt, z zamiłowania ogrodnik, wyhodował okaz o wadze 1054 kilogramów, czyli o wadze średniej wielkości... samochodu.
Zdetronizowana rekordzistka z USA, wyhodowana w 2013 r. przez Tima Mathisona, ważyła „zaledwie” 921,5 kg (2,032 funtów). Od 9 października 2016 r. mamy kolejny, jeszcze bardziej wyśrubowany rekord świata…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PAPRYKARZ DOMOWY.

 

Usłyszałam niedawno, że gotowanie w domu jest bardziej kosztowne niż kupowanie gotowych puszek, czy mrożonek. Nic bardziej mylnego. Jest tańsze, co najmniej o połowę i może trwać niewiele dłużej, niż otwieranie i podgrzewanie. Koszty gotowania w domu spowodowane są nieumiejętnym planowaniem ilości potrawy i zakupu składników. Zamiast wykorzystać coś, co zostało na drugi dzień w innej potrawie, za często wyrzucamy produkty i jedzenie, a to generuje niepotrzebne koszty.
Dzisiaj przykład, jak wykorzystać coś, co pozostało po minionym dniu - w innej konfiguracji oraz do innego dania. Domowy paprykarz, rodem z PRL-u, wcale nie taki zły...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

INWAZJA PEWNEJ... ROLADY.

 

Chętnie sięgamy po inspiracje do dań kuchni śląskiej - obfitej w pokarmy, bogatej w smaki, pomysłowej, a przy tym wcale nie tak tłustej, jak zwykło się o niej - niesłusznie zresztą - sądzić i mówić.
W sporządzeniu rolady szpinakowo-łososiowej kierowaliśmy się - literalnie!!! - przepisem KGW z Tworkowa, pochodzącym z IV Festiwalu „Śląskie Smaki” (Pszczyna’ 2009).
To znakomity przykład śląskiej finezji smaku, a tę roladę można podać jako przystawkę do obiadu, jak również jako pożywną, sytą, bardzo konkretną, choć lekkostrawną przekąskę na drugie śniadanie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

STRUDEL Z PŁUCKAMI I...

 

...SOSEM A’ LA BESZAMEL, SPORZĄDZONYM
NA „PODPIWKU KUJAWSKIM”.

Nie wyrobiłam się wczoraj. Miałam gości w nocy...
Sparafrazuje Churchila… - jeszcze nigdy tak wielu nie zasmakowało, tak bardzo, tak mało popularnego. Bo przemycenie, a właściwie przywracanie do kuchni, płucek i innych podrobów jest nie lada wyzwaniem i przypomina mi… Bitwę o Anglię. Moja batalia, „płuckowy D-Day”, miała swój finał się na plaży pod Dublinem i zakończyła się wygraną!
Po raz kolejny redaktor Leszek Horwath namówił mnie na próbę kulinarną. Jakże się cieszę!!!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

W WIRZE SMAKÓW - STRUDEL (1).

 

Od mnogości smaków tego wypieku może się zakręcić w głowie niejednego smakosza. Wszak w języku niemieckim słowo „strudel” to nie tylko nazwa ciasta, które rozpowszechniło się na ziemiach polskich, w czasie zaborów, w Galicji rządzonej przez Habsburgów, lecz również określenie wiru wodnego (rzecznego). Nazwa wypieku jest dość obrazowa, bo ciasto, po rozwałkowaniu układa się na płótnie, po czym rozciąga do uzyskania grubości - niemal - pergaminu. Następnie na ciasto nakładany jest farsz - najbardziej tradycyjny z zielonych, twardych, cierpkich w smaku jabłek, uprzednio lekko podduszonych z cynamonem i rodzynkami. Tak przygotowane ciasto zwija się w rulon, odpowiednio „manewrując” płótnem. W przekroju jest więc widoczny… wir nadzienia.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

W WIRZE SMAKÓW - STRUDEL (2).

 

W wielu galicyjskich i śląskich domach, przede wszystkim mieszczańskich i ziemiańskich, czas częstego pieczenia strudli nastawał już w połowie sierpnia, wraz z dojrzewaniem pierwszych wczesnych odmian jabłek. Nie czekano jednak, by były w pełni dojrzałe, bo jabłka do strudla powinny mieć smak kwaśno-winny. Wypiek z takim jabłecznym nadzieniem, podany na gorąco czy tylko na ciepło, mile orzeźwiał, będąc deserem nie tylko smakowitym, ale też pobudzającym trawienie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LECZO... (RED)AKCYJNE.

 

Już połowie sierpnia na dobre nastał czas cukinii, patisonów i kabaczków z naszych przydomowych grządek, a nie z importu. We wrześniu dojrzeją dynie. Po propozycji zapiekanki ziemniaczanej - bardzo konkretnej i zapewne nie wszystkim odpowiadającej - ukłon w stronę nie przepadających za mięsem, wegetarian i dbających o nasze zdrowie dietetyków - coś o niebo... lżejszego, ale równie aromatycznego i smakowitego. W redakcji przeprowadziliśmy „akcję” (stąd tytuł publikacji) sporządzania szybkiego lecza, co zajęło nam około kwadransa, a zrobiliśmy je tak...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAPIEKANKA... INSPIROWANA.

 

Czym? Tym, że naszedł nas… smak oraz rozpaczą wynikającą ze smutnego faktu, iż... jeszcze nie mamy prawdziwego żeliwnego kotlika, niezbędnego do plenerowego sporządzenia ziemniaków po cabańsku (z małopolskiego Chrzanowa i okolic) lub porębskich prażonek (z jurajskiej Poręby, w śląskim). Czas kociołkowego warzenia w plenerze (w przydomowych ogródkach czy na działkach) rozpoczyna się tam - tradycyjnie - już w połowie sierpnia i trwa nawet do pierwszych śniegów.
Mamy natomiast gęsiarkę emaliowaną i szklaną gęsiarkę żaroodporną. Skorzystaliśmy ze szklanej oraz piekarnika, zaś przepisy obu potraw, które są  zarejestrowane na „Liście Produktów Tradycyjnych”, zaadaptowaliśmy następująco...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017