Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIGILIJNE SMAKI MAZOWSZA.

 
Wieczór wigilijny to przede wszystkim uroczysta postna wieczerza podawana na stole zasłanym sianem i nakrytym białym obrusem. Przed jej spożyciem - jak w całej Polsce -  domownicy dzielili się opłatkiem wybaczając wzajemnie urazy i  składając życzenia pomyślności w przyszłym roku. Opłatkiem należało podzielić się także z bydłem.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Święta Bożego Narodzenia od zawsze były czasem szczególnym. By wyróżnić te piękne dni w rozmaity sposób dekorowano izby. Nad stołem wigilijnym zawieszano ozdoby wyklejane z białego i kolorowego opłatka w formie kół, jabłek, kołysek, gwiazd i kółek. W XX wieku ozdoby te zaczęto wieszać na choinkach. Do sufitów podwieszano różne formy pająków, za obrazy wtykano niekiedy zielone gałązki sosny lub świerczyny. Na początku XX wieku we wsiach północnego Mazowsza pojawiło się drzewko sosnowe (później także świerkowe) dekorowane ozdobami z opłatka, jabłkami, orzechami, czasami także piernikami i cukierkami.

Dzięki przepisom nadesłanym przez Roberta Piotrowskiego z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, możemy spróbować wkomponowania w nasze wigilijne stoły trzech tradycyjnych mazowieckich potraw wigilijnych.

 
ZUPA GRZYBOWA
(BIAŁY BARSZCZ NA KWASIE Z KAPUSTY Z GRZYBAMI).

Składniki (wg uznania lub doświadczenia kulinarnego):
włoszczyzna, suszone grzyby, kwas z kapusty kiszonej, majeranek, sól, pieprz.

Wykonanie:
Przygotować wywar z włoszczyzny, dodać kwasu z kapusty kiszonej (ilość kwasu z kapusty oraz grzybów dodanych do zupy uzależniona jest od ręki i smaku osoby przygotowującej potrawę).
Namoczone grzyby ugotować, dodać do przygotowanego wywaru, doprawić przyprawami.
Podawać z kluskami ziemniaczanymi.


RWAKI.


Składniki:

ugotowane, mielone ziemniaki, mąka pszenna, 1-2 jajka, sól, pieprz.

Wykonanie:
Do ugotowanych, mielonych ziemniaków, dodać mąkę, całe jaja, szczyptę soli i pieprzu, dobrze zagnieść.
Rozrobione ciasto rwać na małe kawałki, rozwałkować dłońmi (aby miały kształt wrzecionowaty) i wrzucać do gotującej się wody.


KLUSKI Z MAKIEM.


Składniki:

makaron, szklanka maku, łyżka miodu, pół szklanki śmietany, rodzynki, orzechy włoskie, łyżka masła.

Wykonanie:
Mak namoczyć, zagotować, odcedzić, przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę do mielenia.
Wymieszać z roztopionym masłem, miodem, śmietaną.
Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Lekko podgrzać, stale mieszając.
Wymieszać z ugotowanymi kluskami.


Opracowanie: jph
 
Wróć ...
Napisał: ~Marie Lund Opublikowano: 2011-12-24 20:14:24
Do czego się te rwaki jadało?
Ja, rodowita mazowszanka nigdy ich jakoś nie jadłam, a nawet nigdy nie widziałam...
Napisał: ~redakcja Opublikowano: 2011-12-25 11:16:35
Rwaki jadano z makiem, polane masłem i posypane cukrem
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017