Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

PAN RZEŹNIK.


„Głowa z ryjem, karkówka, schab, biodrówka, szynka bez golonka, golonko przednie, szynka bez golonka, golonko tylne, łopatka bez golonka, podgardle, boczek bez żeberek, żeberka, pachwina, nogi, płat słoniny, ogon... Najpopularniejsze mięso w polskiej kuchni, pieczone, smażone, duszone i ten smalec ze skwarami i wędliny!”
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
A wołowina! Z bydła rogatego - z wolców, wołów, krów, jałowic…
A cielęcinka, a jagnięcinka, ratunku, tłuszcz, cholesterol, samo zdrowie, kalorie dobre, czy złe?

Stuka, to pozywiynie dlo chłopa, co cięzko robi! Bedzies kosił od rania do nocy o klusce z kisconkom (kwaśnym mlekiem)?

Kosiorz musi zjeść pół barana coby mioł siłe do kośby i do obsługi pościelnyj. No do tego po coś sie zynił. A obecnie do wytargowania 500 plus. Choć szczerze powiedziawszy to nie widzę ja ani kosiarza, ani żniwiarza, wszystko robi maszyna. Co nie przeszkadza dobrze pojeść.

O jedzeniu i przyrządzaniu potraw lobię napisać, trochę pocyganić, pofantazjować, ale wciąż mi chodzi po starym łbie, że te mięska żeby je pożreć, zamordować trzeba żyjątko. A one pachną, sycą, cieszą oko i brzuch, dodają sił, sławę przynoszą kucharce i kucharzowi.

(Tu następuje opis mordowania zywiny przez doświadczonych rzeźników, czyli po naszemu kolacy. Nie mogę tego opisywać literami bo jako mieszkanka wsi, uczestniczyć musiałam w zabijaniu, wytwarzaniu kiszek i salcesonów, a nawet w pierwszej fazie, kiedy to milutkie stworzonko z ogonkiem dostawało w łeb. Napisać chcę o pewnym panu rzeźniku, który wiele lat wytwarzał nam kiełbasy i dzielił, marynował, solił i zalewał smalcem pożywienie pochodzące ze zwierząt).

Otóż pan rzeźnik lubił sobie popić, bez tego nie razbierosz, hej… Po wstępnych kieliszkach opowiadał gdzie i co zabijał i w jaki sposób. Po kolejnych, opowiadanie zaczynało krwawić, zwierzęta uciekały, i tak dalej. Po dalszych kilku zaczynał ryczeć, płakać rzewnie, jęczeć, opowiadania były coraz krwawsze i okrutniejsze, choć fachowcem był dobrym i starał się szybko „to” zrobić. Potem już wył i oskarżał się - straszny ze mnie morderca! Ile ja zabrałem życia radosnym, niewinnym stworzeniom! I doszło to tego, ze koledzy nie chcieli z nim pić! Choć stawiał, fundował, darował, za darmo kolał! Ludzie boscy! Do tego doszło, że bary GS w okolicy pustoszały gdy pojawiał się nieszczęsny Michał rzeźnik bardzo dobry fachowiec i opowiadacz...

W dorosłym życiu JA kupuję 2 kila schabu, przyrządzam z kiszonymi ogórkami, albo po sztygarsku i udaję, że nie wiem skąd się toto smaczne bierze...


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017