Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

TŁUSTY PIĄTEK.


Po tłustym czwartku nastał tłusty piątek. Obżarci chrustem, pączkami i wszelakimi słodkościami, szukają jeszcze resztek, dojadają nadgryzione pączki - ten z budyniem, ten z różą, z marmoladą z pigwy i kto wie z czym jeszcze.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dziecko starsze chce pączka z nadzieniem z delikatnego mięska drobiowego, albo z grzybów. Albo papryki ostrej. Może gospodyni przychyli się do wniosku stołowników i potrawę wykona. Na razie marzy o wiośnie, bo mokro, brzydko, smutno, a kocica odgryza kwiatki tak pielęgnowanego fiołka alpejskiego.

Jako że dziś tłusty piątek, może i wiosna przyjedzie, albo przyleci, już niedługo, tylko miesiąc. Kos śpiewa na czubku modrzewia, na cienkiej gałązce, a święty Maciej zimę traci. No to do dzieła.

Kupiła mi jedna taka na prezent 2 kilo pieczarek. To są grzyby międzynarodowe. Może się nie obrażą nasi zbieracze, którzy dostarczyli mi prawdziwków, kozaczków, podgrzybków - naszych, z góralskich lasów i podlasków, spod buków i znad potoczków. Są zamrożone i od czasu do czasu przypominają lato i jesień.

Z pieczarkami...
Weź tłustą rybę, gęsiego smalcu, cebulę, ziemniaka dużego, pół kila pieczarek, sól, pieprz, zielenina.
Pokrojoną i sprawioną rybę smaż na gęsim smalcu, z cebulą i ziemniakiem pokrojonym w drobną kostkę i z pieczarkami pokrojonymi w ćwiarteczki.
Gdy się to wszystko usmaży, czy udusi, zalej wywarem z jarzyn, nie za dużo, można trochę zagęścić i dać ostrej papryczki, albo pieprzu.
Potem się zjada na gorąco z blinami serowymi, albo z białym chlebem. Posypać koniecznie zieloną pietruszką, która rośnie w doniczce na oknie!

Zamiast tej potrawy zrobiłam pieczarki smażone we fryturze - też tłuste i ciężkostrawne i bardzo dobrze…

Pół kila pieczarek, ciasto naleśnikowe słone i na ostro, rzadkie, olej do smażenia.
Pieczarki sparzyć, albo lekko obgotować, fryturę rozgrzać, maczać pieczarki w cieście naleśnikowym i smażyć do zrumienienia.
Osączyć na bibule i zaraz pożerać z sałatką z pomidora, ogórkiem, do mięs wszelakich, a te nasze dzisiejsze pożarli bez niczego. Ze smakiem tylko.
Takie pieczarki - można jeść też na zimno.

Jako że dziś świętego Macieja, który zimę stracił, na wieczór do wznoszenia kielichów posyłam Zdzisiowe toasty:

Po kieliszku - panie Ryśku, po kielichu panie Zbychu, po stakanie - panie Janie, po kufelku - panie Felku, po pucharku - panie Jarku, po szklenicy - Maurycy, po garnuszku - w dziób Januszku, po kubeczku w ryj Romeczku!


Ty Macieju lej, polewaj, i do rymu coś tam śpiewaj.
Pozdrowienia dla wszystkich Maćków i Maciejów.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017