Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

DZIŚ PIĄTEK.


9 grudnia 2016 roku. Do zimy jeszcze ze dwa tygodnie, a ona się już zimiła na całego. Dziś od rana słonko i plusy na termometrze, który jest wprawdzie zepsuty, ale zawsze to termometr i w dodatku w skali Celsjusza.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Już w listopadzie się panoszyła, a górale się cieszyli powtarzając gadkę Zosi… „Wstawać dziywcęta do roboty! Pon Bóg z nieba dolarkami suje”.

Ten czasownik wypowiadany był bardziej dosadnie, to wszyscy wiemy i nie trzeba powtarzać na piśmie. Obfity śnieg to i ceprów więcej na kwatery i  na narty oraz do szpitala. Teraz dolarki zastąpiliśmy euroskami i tyz piyknie.

Za oknem coraz bardziej szaro, a niebo bardzo niebieskie. Słonko też radosne. Przyleciały mazurki i szczebiocą w karmikach, czasem mają konflikt z sikorkami.
Mazurek to gatunek wróbla naszego przebiegłego, który jakoś wyginął, nie widać go ani na drodze (ni ma końskiego gówna - ucciwsy usy, gdzie zawsze jakieś ziarenko owsa ocalało) nie świergocą też w krzaku jaśminu, gdzie się ukrywały przed drawcem (drapieżnik, jastrząb). Może się przeniosły w inne galaktyki jak i szaraki.

Dziś piątek trzeba pościć. Już w programach szkolnych ustalają, że jednak jakiś tam Darwin nie miał racji. Trzeba się jak najszybciej nawrócić, gosposiu, bo biada ci!

Jadwent, pościć trza niedowiarki! Idę do kumory, nabieram do koszyka okazałych grul, obiorę z łupinki i zetrę na tarce. Mam taką starą tarkę jeszcze z drugiej połowy XX wieku, przytępiała, ale jeszcze trze. Zrobię rodzinie placów ziemniaczanych z kapustą. Będą postne. No to do dzieła…
Mam resztę, jakąś ćwiartkę główki kapusty włoskiej, posiekam i po starodawnemu, bedom tarciocki z kapustom. Surowe ziemniaki, kapusta, cebula,czosnek, sól, pieprz, ze dwa jajka, trochę mleka i ze dwie łyżki mąki.
Teraz trę obrane ziemniaki i co chwile przycieram sobie palec, ale nie klnę ani głośno, ani w duchu. Pewnie, że w gospodarstwie domowym mamy przeróżne maszyny miksery, melaksery, mielarki, kombajny, ale to wszystko tak wrzeszczy, ryczy, wyje, że ja sobie wolę palce przycierać i  mruczeć cicho trąc ziemniaczki:

Raz jeden sztukmistrz w Trzetrzewinie
szamotał się w chaszczy gęstwinie
i z przyczyny chaszczy
których naręcza taszczył
urosło mu wymię.

Bardzo przyjemnie się mruczy, tarełko surgoto i pomrukuje, kapustka i  cebula posiekana, ziemniaczki się trą na jarzynowych oczkach, dodajmy jeszcze trochę surowej marchewki i za chwilę całe mieszkanie w smrodku przypalonego olejuuu...

Zeszło mi z tym prawie 2 godziny, a potrawa taka sobie. Rodzina kręci nosami, fuj, śmierdzi przypalenizną! Trzeba mieć naprawdę 80 lat, żeby w  piątek zamiast odpoczywać, smażyć placki metodą ludowo-przedwojenną.

Chmurki wyszły, zakryły błękit. Majstrowie burzą dom, w którym podczas wojny mieszkał ksiądz Tischner z rodziną, ładny domek to był, w stylu tyrolskopodobnym. A za chwilę kapnie deszczyk jeszcze jesienny.

Aniołki sikają z góry
stojąc na skraju chmury
a sąsiad z dołu do sąsiada:
- O, kwaśny deszcz pada
na ten świat bury.


Pozdrowienia i dobrego trawienia !


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017