Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KROKIETY Z GROCHU.


Adwent siostry i bracia!
Wstrzymać by się zdało od hucznych zabaw i wesołych skeczów, a tu z telewizora cały czas „leci kabarecik”. Gospodarz słucha i klnie, wymyśla dla polityków tortury, bez przebaczenia i bez odpuszczenia grzechów głównych i pospolitych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W Adwencie powinniśmy się godzić, przepraszać i jednać, ale niestety nie dotyczy to polityków.
Ja sobie nie psuję głowy, ani serca, ani duszy tymi kłapaniami, ja sobie przeglądam stare książki kucharskie. Książki z czasów przed komputerowych.
W czasach kiedy demokracja była za darmo, a w sklepach była nafta, mąka w skrzynce, nabierana szufelką, w drugiej cukier nabierany tą samą szufelką, w trzeciej czarna sól z osobną szufelką.
Teraz zbierają się marsze w obronie demokracji, pewnie jej coś zagraża, jakieś trybunały konstytucyjne, czy co?

A w sklepach jest tyle różnych towarów, co teraz nazywają się produkty, tyle żarcia i różnych kapitalistycznych wymysłów, sól, mąka, cukier w torebkach, chleb w plastyku, owoce już nie rosną w sadzie tylko na półkach, a ci się dalej wadzą, ci w telewizorze. I każdy ma słuszną i świętą rację. I jutro będą demonstrować, każdy za swoją demokracją. Hu hu hu!

A ja sobie przeglądam książeczki kucharskie, choć teraz to już każdy warzy, smaży, piecze na ekranie i zjada sam. Tyle kucharzy co i polityków, na razie kucharze w zgodzie, choć ostrzą noże. Prawdziwe noże.
 

KROKIETY Z GROCHU - potrawa żydowska, prawie na post adwentowy:
szklanka grochu, 3 ząbki czosnku, łyżeczka soli, papryczka ostra, jajko, łyżka wody, trochę mąki ze dwie łyżki mielonej macy, olej do smażenia.
Namoczony groch na noc, odcedzić, zemleć w maszynce , do masy dodać jajko, wodę, macę, czosnek , sól, paprykę, wymieszać i brać po łyżce masy, otaczać w mące i smażyć na złoty kolor. Mogą być na zagrychę.
Zamiast macy ja dodaję płatków kukurydzianych, albo bułki tartej. Tyz piykne, smakowite i postne.

Jutro pieczemy całuski. Muszą poleżeć, żeby potem dać im buzi!

Pozdrowienia z mniejszych gór!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017