Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

NALEWKI Z MORWY.

Joanna Piejko-Horwath i Dariusz Małanowski

Zarówno owoce morwy białej jak i czarnej są bogate w witaminę C i cukier, mają też podobne właściwości i zastosowanie.
Anglicy odkryli, że morwa czarna jest prawdziwym skarbem.
Panie domu na Wyspach Brytyjskich po dziś dzień przygotowują  z niej nie tylko galaretki, dżemy, konfitury i wina, ale również nalewki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
NALEWKA MORWOWA I.

Składniki:
1 kg owoców morwy czarnej, pół kg cukru, pół litra spirytusu 95%, pół litra wódki 40%.

Wykonanie:
Owoce morwy zalać wódką oraz spirytusem i postawić w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając delikatnie słojem. Po tym czasie zlać nalew i odstawić do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Pozostawione w słoju owoce zasypać cukrem, aż się całkowicie rozpuści. Po zlaniu syropu połączyć go z uzyskanym wcześniej nalewem i odstawić do klarowania.
Przefiltrować i rozlać do butelek.
Morwa czarna jest bogatsza w witaminy i żelazo, od morwy białej.


NALEWKA MORWOWA II.

Wykonanie.
Garść umytych, oczyszczonych z szypułek i osączonych owoców zalać czystym spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać i odcedzić przez gazę.
Pić po kieliszku po posiłkach na wzmocnienie organizmu oraz przy przeziębieniach.


Tekst: Joanna Piejko-Horwath i Dariusz Małanowski
Foto: Leszek Horwath
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017