Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KINDZIUK SOKÓLSKI.


Jest typem wędliny dojrzewającej na wolnym powietrzu, waży przeciętnie około 3 kg (średnica ok. 20 cm, a długość ok. 30 cm).
Tradycja jego wytwarzania na Podlasiu sięga XVI wieku i  jest związana z osadnictwem tatarskim na terenie Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Receptura została z czasem przejęta przez rdzennych mieszkańców tego regionu.
Sama nazwa „kindzikuk” to gwarowe określenie żołądka wieprzowy, zwanego w innych regionach kraju m. in. „maćkiem”.
Dawniej kindziuk był wytwarzany wyłącznie jesienią przy świątecznym świniobiciu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Odpowiednio nasolone i doprawione kawałki mięsa wieprzowego, boczku i słoniny (mięso wykorzystywane do wyrobu kindziuka pochodzi wyłącznie ze sztuk hodowanych na głębokiej ściółce i żywionych tradycyjnymi metodami) upychane były w uprzednio przygotowany żołądek wieprzowy (kindziuk).
Następnie wędlina przez dłuższy czas była naciskana w specjalnych deskach, po czym w okresie zimowym dojrzewała na wolnym powietrzu, w koszach znajdujących się na strychach domostw.
W wyniku ściskania i długotrwałego dojrzewania (co najmniej 8 miesięcy) ma dość twardą i kruchą konsystencję.


 
Z zewnątrz kindziuk pokrywa naturalny biały nalot, zabezpieczający go przed psuciem, natomiast w przekroju jest szklisto-różowy z widocznymi elementami białej słoniny.
Charakteryzuje się silnym zapachem suszonej wędliny oraz przypraw użytych przy jego wytwarzaniu - w szczególności pieprzu i ziół.
 
Przed kilkudziesięciu laty, w celu przyspieszenia gotowości do spożycia i zmniejszenia nakładu pracy, zaczęto kindziuka wędzić. W ten sposób utracił swoją wyjątkowość, upodabniając się do innych suchych wędlin.

Jedynie dojrzewanie na wolnym powietrzu i w odpowiedniej porze roku zapewnia mu wyjątkowy smak i aromat. Ponadto wysuszony produkt jest bardzo trwały i nie wymaga chłodni do przechowywania. Kindziuk jest bardzo prostym w przygotowaniu i naturalnym wiejskim wyrobem kulinarnym, charakterystycznym dla terenów dawnych Kresów.
 
Oryginalny kindziuk sokólski wytwarzany jest (200-300 kg rocznie) w gospodarstwie agroturystycznym prowadzonym w Sokółce przez Łukasza Ancypo.  Skosztować i kupić go można w tamtejszej i „Karczmie pod Sokołem” w Sokółce.
Jak zapewnia nas Łukasz Ancypo już niebawem otworzy sklep, w którym na półkach znajdzie się ser suszony podlaski, kindziuk sokólski dojrzewający, kumpiak podlaski (wytwarzany przez jego ojca - Jana), wyroby garmażeryjne z karczmy (m. in.: kartacze i pierogi) oraz sałatki i ekologiczne produkty dojrzewające.


Opracowanie: jph
Foto: Jan Ancypo
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017