Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PASZTET Z KRÓLIKA (1).


Z kuchni Ziemi Limanowskiej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
Duży królik, 25 dag wątroby, 25 dag jarzyn, 4 duże jajka lub 5 mniejszych, 2 bułki, 2 cebule, łyżka tłuszczu, 10 dag słoniny lub surowego boczku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Królika ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z jarzynami, oddzielić od kości i przemielić dwukrotnie przez maszynkę.
Wątrobę sparzyć wrzącą wodą, zmielić i dodać do mięsa.
Bułki namoczyć, odcisnąć i zemleć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Składniki wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piec około godziny, w dobrze nagrzanym piekarniku, na blasze wyłożonej plasterkami słoniny lub surowego boczku.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017