Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PASZTETKA.


Innymi słowy - pasztetowa... prawdziwie domowa.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
Około 2 kg podgardla, ok. 1 kg wątroby, kilka wieprzowych skórek, 2 l mleka lub rosołu, 70 dag mąki pszennej, 70 dag kaszy manny, 10 jajek, 3 cebule, sól, pieprz.

Wykonanie:
Podgardle i skórki ugotować osobno, odcedzić i zmielić przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach.
Wątrobę zaparzyć, ale nie gotować, wystudzić, zemleć przez maszynkę i dodać do mielonego tłuszczu.
Następnie dolać mleko lub rosół, wsypać mąkę i kaszę manną, sól i pieprz do smaku.
Cebulę pokroić i usmażyć na tłuszczu do zrumienienia.
Następnie rozetrzeć ją z odrobiną wody i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać. Nakładać do jelit i gotować przez ok. 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Można też przyrządzić pasztetkę w słoikach.
Nałożyć masę do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować w piecu chlebowym lub w dużym garnku albo w parniku przez ok. 2 godz.
Przy pasteryzowaniu w garnku trzeba dno wyłożyć słomą, ścierką lub gazetami, żeby słoiki nie popękały.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017