Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NAPOJE Z KWIATU CZARNEGO BZU.


Kwiat czarnego bzu należy zbierać w  pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany.
Suszy się je rozwieszone na sznurkach, a po wysuszeniu oddziela od szypułek i przechowuje w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Najczęściej sporządza się z nich odwary i napary stosowane m.in. przy przeziębieniach, kaszlu, katarze, zaflegmieniu płuc.
Działają moczopędnie, uszczelniają ścianki naczyń włoskowatych, zapobiegając ich nadmiernej kruchości.
Pomagają też w leczeniu astmy i reumatyzmu, oraz dolegliwościach oczu i nerek.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

LEMONIADA ZE ŚWIEŻYCH KWIATÓW CZARNEGO BZU.
 
Wykonanie:
30-50 kwiatostanów i 3 cytryny podzielone na cząstki zalewamy w kamiennym garnku i pozostawiamy na 24 godz.
Następnie odcedzamy, dodajemy 1 kg cukru, mieszamy i pozostawiamy na 24 godz.
Napój jest gotowy, ale można go zlać do butelek i przechowywać w piwnicy.
Po 3-4 tygodniach wytwarza się pewna ilość CO2 i lemoniada, dobrze oziębiona, musuje jak szampan.
 
 
NAPAR Z SUSZONYCH KWIATÓW CZARNEGO BZU.
 
Wykonanie:
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 min. pod przykryciem, a potem odcedzamy.
Pijemy przy przeziębieniach i grypie w dowolnej ilości
 
Używamy także do płukania ust i gardła, do przemywania spojówek oczu.

NAPÓJ Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

Składniki:
2 do 3 baldachów kwiatów czarnego bzu, ćwiartka cytryny, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 litr wody, cukier do smaku.

Wykonanie:
Do garnka włożyć kwiaty bzu, pokrojoną cytrynę bez pestek i kwasek cytrynowy, zalać przegotowaną, letnią wodą.
Przykryć ściereczką i po 2-3 dniach przecedzić przez czystą gazę. Dosłodzić.
Napój taki jest popularny w Anglii, Szwecji, Czechach - można go również tam kupić w sklepach.


NAPÓJ MUSUJĄCY Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

Składniki:
12 - 15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,5 - 0,7 kg cukru, skórka i sok z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu), 2 łyżki octu winnego, 4,5 litra wody.

Wykonanie:
Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności 5 litrów. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet oraz cukier.
Ostudzić lekko i zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny.
Następnie płyn przecisnąć przez płótno, rozlać do sterylnych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Do spożycia gotowe po 10 - 14 dniach.

Więcej informacji o czarnym bzie w dziale „Zioła”.



Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017