Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KARP WĘDZONY PO ZATORSKU.


Przepis udostępniony przez Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie, które od kilku lat promuje ten sposób przyrządzania karpia.
Tajemnica smaku wędzonego karpia tkwi nie tylko w sposobie wędzenia, ale przede wszystkim w uchwyceniu właściwej proporcji składników mieszanki przyprawowej, w której ryba leżakuje dwie doby.
Traktujemy ten przepis jako swoiste wyzwanie dla internautów posiadających własne, przydomowe wędzarnie. Warto spróbować!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Wykonanie:
 
Karpie o wadze od 1,5 kg do 2 kg oczyścić, pokroić w dzwonka, a następnie opłukać i ułożyć w dużym naczyniu lub garnku warstwami, przekładając je cebulą i posypując przyprawami (mieszanka soli, mielonego czarnego pieprzu, przyprawy do ryb i przyprawy typu „Vegeta”), by zostały odpowiednio nasolone i nabrały odpowiedniego aromatu.

Tak sprawione ryby powinny leżakować w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu  przez około 2 doby (dwa razy dziennie należy przemieszać , bu zostały w miarę jednakowo nasączone przyprawą).
Po tym czasie ryby płuczemy, osuszamy i wkładamy do wędzarni.

Wędzimy drewnem owocowym (od 8 do 10 godzin w zależności od wielkości ryby), w końcowym etapie dodając drewno olszyny, co nada rybie ładny złoty kolor.

Wędzonego karpia przechowywać w wiklinowym koszu, przekładając dzwonka młodymi pokrzywami (są naturalnym środkiem umożliwiającym długie przechowywanie ryb).
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017