Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZUPY Z DYNI.


Tradycyjnie, po śląsku, na osto, na kwaśno... -  22 oryginalne przepisy.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS


ZUPA Z DYNI (TRADYCYJNA).


Ćwiartkę dojrzałej dyni średniej wielkości obrać z łupy, wyjąć ze środka włókna z pestkami, pokrajać na kawałki i gotować w wodzie, aż będzie zupełnie miękka. Potem przetrzeć przez sito, rozpuścić na rzadko mlekiem, dodawszy parę gorzkich migdałów usiekanych drobno, zagotować i podać samą lub też z zacierką ugotowaną na mleku.


ZUPA Z DYNI I.


Składniki:
1 łyżka masła lub oleju, posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek), 1 posiekana zielona papryka, 1 duża posiekana cebula, 1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 35 dag dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej, 500 ml rosołu z kury, 1 łyżka mąki, 120 ml śmietany lub mleka, posiekana świeża kolendra do przybrania.

Wykonanie:
W dużym garnku stopić masło. Pomidory, paprykę i cebulę z dodatkiem mięty, cukru i gałki muszkatołowej dusić przez 5 min.
Dodać dynię, rosół i razem zagotować mieszając.
Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i przez 15-20 min. utrzymywać zupę w stanie lekkiego wrzenia.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną i zaprawić tym zupę.
Posypać listkami kolendry.


ZUPA Z DYNI II.

Składniki:
1 duża cebula, 1 mała dynia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 litr wywaru z warzyw, sól, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, 10 dag pestek dyni, 4 łyżki oleju z pestek dyni.

Wykonanie:
Obrać cebulę i pokroić ją w dużą kostkę. Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę i dynię. Zalać wszystko wywarem z warzyw i gotować na małym ogniu przez 20 min.
Zmiksować zupę na krem i przyprawić go do smaku solą, zielem angielskim i dużą szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.
Pestki dyni uprażyć bez tłuszczu na patelni.
Nalać zupę na talerze. Do każdego talerza dodać łyżkę oleju z pestek dyni i posypać całość prażonymi pestkami.


ZUPA Z DYNI III.

Składniki: 1 kg dyni, 1 l bulionu warzywnego, 2 porcje śmietankowego sera topionego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 cebula, kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz.

Wykonanie:
Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w kostkę, razem z dynią wrzucić do rondla i dusić do miękkości.
Gdy lekko ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem.
Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy.
Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego lekko mieszając.Doprawić zielonym albo białym pieprzem.



ZUPA Z DYNI (PO ŚLĄSKU).


Składniki:
50 dag dyni, 3 szklanki mleka, wywar z jarzyn, sól i cukier do smaku, kilka migdałów,słodka śmietanka,15 dag mąki, jajko i łyżeczka masła.

Wykonanie:
Z dyni ściąć skórkę, usunąć pestki, pokrajać w kostkę i rozgotować w szklance wody do miękkości. Dynię przetrzeć, dodać wywar i 3 szklanki mleka, sól i cukier do smaku, zagotować.
Zrobić zacierkę z mąki, jajka i łyżeczki masła zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce o większych oczkach, wsypać do zupy, ugotować do miękkości.
Można dodać kilka siekanych migdałów i podprawić słodką śmietanką.


ZUPA-KREM Z DYNI.

Składniki: 2 kg dyni, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 litr rosołu z drobiu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, pół łyżeczki kurkumy, 250 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka pasty curry, sól, pieprz.

Wykonanie:
Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek zetrzeć. W garnku do zupy poddusić cebulę.
Gdy stanie się szklista, dodać dynię, czosnek, przyprawy, pastę curry i bulion. Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 50 min. na małym ogniu, aż do rozgotowania się dyni.
Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.



ZUPA Z DYNI NA BULIONIE.

Składniki:
4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego, 75 dag dyni bez skóry i pestek, 3 duże cebule, 3 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, cukier, pieprz, sól.

Wykonanie:
Dynię i obrane cebule pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, posolić. Gotować na małym ogniu około 30 min., przestudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Dodać sok z cytryny, zagotować, zabielić śmietaną starannie wymieszaną z mąką, przyprawić cukrem, solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować.
Podawać z grzankami z bułki lub chleba tostowego.


ZUPA Z DYNI NA MLEKU.

Składniki:
50 dag oczyszczonej żółtej dyni, 3 szklanki mleka, 3-4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła, sól, 6 łyżek posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:
Dynię obrać, umyć, oczyścić z pestek i strzępków miąższu.
Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni.
W tym czasie pokrajać dynię. Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło, wymieszać, udusić do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z gorącym przegotowanym mlekiem i pietruszką. Przyprawić do smaku solą.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem drobnego makaronu.
Tę zupę podawać na słodko, zastępując sól cukrem.


ZUPA DYNIOWA NA ROSOŁKU.

Składniki:
1 łyżka masła lub oleju, posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek), 1 posiekana zielona papryka, 1 duża posiekana cebula, 1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 35 dag dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej, 500 ml rosołu z kury, 1 łyżka mąki, 120 ml śmietany lub mleka, posiekana świeża kolendra do przybrania.

Wykonanie:
W dużym garnku stopić masło. Pomidory, paprykę i cebulę z dodatkiem mięty, cukru i gałki muszkatołowej dusić przez 5 min.
Dodać dynię, rosół i razem zagotować mieszając.
Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i przez 15-20 min. utrzymywać zupę w stanie lekkiego wrzenia.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną i zaprawić tym zupę.
Posypać listkami kolendry.


ZUPA Z DYNI Z PESTKAMI.

Składniki:
1 duża cebula, 1 mała dynia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 litr wywaru z warzyw, sól jodowana, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, 10 dag pestek dyni, 4 łyżki oleju z pestek dyni.

Wykonanie:
Obrać cebulę i pokroić ją w dużą kostkę. Obrać dynię, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę i dynię. Zalać wszystko wywarem z warzyw i gotować na małym ogniu przez 20 min.
Zmiksować zupę na krem i przyprawić go do smaku solą, zielem angielskim i dużą szczyptą mielonej gałki muszkatołowej.
Pestki dyni uprażyć bez tłuszczu na patelni.
Nalać zupę na talerze. Do każdego talerza dodać łyżkę oleju z pestek dyni i posypać całość prażonymi pestkami.


ZUPA Z DYNI Z RYŻEM.


Składniki:
80 DAG dyni, 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki ryżu, szczypta cynamonu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól.

Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, pokrajać w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Umyty ryż zalać mlekiem, ugotować na małym ogniu.
Ryż z mlekiem połączyć z przetartą dynią, dodać sól, cynamon, podprawić śmietaną.


ZUPA Z DYNI Z ZIEMNIAKAMI.


Składniki:
70 dag dyni, 300 g ziemniaków, 2-3 średniej wielkości cebule, pół litra wody, pół litra wywaru warzywnego lub lekiego bulionu, 7-8 kropli oliwy, 1 łyżka śmietanki.

Wykonanie:
Dynię, ziemniaki i cebule drobno pokrajać, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody
i gotować pół godziny, po czym zmiksować i dodać łyżkę śmietanki.

Kto nie lubi smaku cebuli, może ją najpierw poddusić w garnku.

Ten sam przepis można zastosować do cukinii.
Zupa jest smaczna również bez ziemniaków.


ZUPA Z DYNI NA OSTRO.

Składniki:
40 dag cebuli, 15 dag bekonu, 2 łyżki oleju, 1 kg dyni, 1/8 litra soku pomarańczowego, 1,2 l wywaru z drobiu, 2 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, 1-2 papryczki chili, 200 ml śmietany kremowej, świeże liście kolendry.

Wykonanie:
Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić wzdłuż na paseczki, bekon pokroić w drobną kostkę
i poddusić razem na oleju.
Dynię obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić przez 5 min. Zalać wywarem i sokiem pomarańczowym, zagotować.
Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 20 min.
Zmiksować.
Papryczki chili przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować jeszcze przez 5 min.
Przed podaniem posypać listkami kolendry.


ZUPA BABY JAGI.

Składniki:
2 cebule, 1 ząbek czosnku, 30 g masła, 1 kg miąższu dyni, 1 litr bulionu warzywnego, 1 świeża papryczka chili, 5 dag świeżego imbiru, 250 ml śmietany, sól, pieprz, 200 g kremówki, 6 oliwek nadziewanych papryką, cynamon.

Wykonanie:
Cebule obrać i grubo pokroić, czosnek obrać i rozgnieść.
Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić.
Dynię pokroić w kostkę i wsypać do garnka, zalać bulionem i dodać papryczkę chili w całości. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, połowę wrzucić do garnka.
Gotować na bardzo małym ogniu przez 30-40 min. Gdy dynia będzie miękka, wyjąć papryczkę i zmiksować zupę.
Dodać śmietanę i jeszcze raz doprowadzić zupę do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem oraz resztą imbiru.
Już na talerzu zupę udekorować łyżką kremówki i oliwką.


ZUPA DYNIOWO-JABŁKOWA.


Składniki:
80 dag dyni pokrojonej w drobną kostkę, 2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 łyżki posiekanej cebuli, 5 dag dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 100 ml oleju,  sól, 1 łyżka cukru, 200 ml chudego rosołu, 200 ml śmietany kremowej, 1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę, pieprz, 2-3 łyżki octu winnego, 3 dag pestek z dyni.
W wersji bardziej wyszukanej można dodać także: 1 łyżkę curry i 100 ml białego wytrawnego wina.


ZUPA DYNIOWA PRUSKA.


Składniki:
50 dag dyni, 3/4 l mleka, 4 dag cukru, 5 kropli olejku z gorzkich migdałów, 5 dag ryżu, sól, 1 żółtko.

Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć nasiona i włóknisty miąższ, resztę pokroić w kostkę, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito.
Purée wymieszać z mlekiem, cukrem i olejkiem migdałowym, zagotować, dodać ryż, ugotować do miękkości. Zupę posolić do smaku i podprawić żółtkiem. Można przyrządzić zupę nieco gęstszą i podawać z kluskami lub kopytkami.


PIKANTNA ZUPA Z DYNI NA MLEKU.


Składniki:
50 dag dyni bez pestek i skóry, 4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, pieprz, sól.

Wykonanie:
Dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (około 20 min.), a potem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Mus z dyni zalać gorącym mlekiem, przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą, zagotować.
Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

 

DYNIOWE CIEKAWOSTKI KULINARNE.



ZUPA Z DYNI HOKKAIDO.

Składniki:
1 dynia Hokkaido, 2 małe cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru, 3 szklanki bulionu warzywnego, 200 ml śmietany, 2 żółtka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:
Dyni nie obierać, usunąć tylko pestki razem z miękką częścią miąższu, pozostały miąższ pokrajać w kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Masło stopić w garnku, poddusić na nim cebulę, dodać cukier i wymieszać z cebulą. Dodać kostki dyni i zalać bulionem.
Całość gotować 15 min na małym ogniu pod przykryciem.
Ugotowaną zupę zmiksować.
Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącej, nie gotującej się zupy i wymieszać.
Doprawić do smaku, i posypać pietruszką.


ZUPA Z DYNI MAKARONOWEJ.

Składniki:
1 kg dyni makaronowej, 1/2 małego selera, 1 por, 1 l bulionu z kostki, 4 łyżki masła, 1 szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, koperek.

Wykonanie:
Por i seler pokrajać na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować na słabym ogniu.
Dynię obrać, przekrajać w poprzek na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć, a pozostałe pokrajać w kostkę, włożyć do bulionu i gotować razem z porem i selerem.

Po godzinie rozgotowane warzywa przetrzeć przez sito, a potem podgrzać, dodając mleko i masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Odłożony kawałek dyni ugotować osobno w osolonej wodzie lub bulionie, tak aby miękisz rozpadł się na pasemka przypominające makaron. Odcedzić i włożyć do przetartej zupy.
Podając posypać zupę na talerzach drobno posiekanym zielonym koperkiem.


PAPRYKOWA ZUPA Z DYNI.

Składniki:
800 g dyni Hokkaido, 1,5 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, bazylia, estragon, liść laurowy, 200 g słodkiej śmietany, 1 mała czerwona lub zielona papryka, 1 łyżka sosu sojowego, sól ziołowa, sok z połówki cytryny.

Wykonanie:
Dynię umyć, podzielić na ćwiartki, wyjąć pestki, miąższ pokrajać w grubą kostkę. Gotować w bulionie razem z czosnkiem i ziołami ok. 15 min.
Wyjąć liść laurowy, resztę zmiksować i zaprawić śmietaną.
Paprykę drobno posiekać, dodać do zupy, ogrzewać jeszcze przez 2 min na małym ogniu.
Doprawić do smaku sosem sojowym, solą ziołową i cytryną.


ZUPA DYNIOWO-BANANOWA.


Składniki:
1 niewielka dynia, 1 cebula, 1 cm kłącza imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 litr wywaru warzywnego, 2 banany, 200 ml słodkiej śmietany, olej słonecznikowy, sól, pieprz.

Wykonanie:
Cebulę i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem poddusić na oleju.
Dynię umyć, oczyścić z nasion i włókien, pokroić na kawałki, dodać do garnka z cebulą, imbirem i czosnkiem, zalać bulionem, tak by była przykryta, i gotować na małym ogniu.
Pod koniec dodać banany. Gdy wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie, zupę zmiksować i dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i od razu podawać.


ZUPA KREM Z DYNI Z KWIATAMI OGÓRECZNIKA.

Składniki:
1,2 kg miąższu dyni, 1 cebula, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 3 dag masła, 1 litr lekkiego rosołu lub wody, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 200 ml śmietany, 4 kromki chleba tostowego, 3 dag masła, 30 kwiatów ogórecznika.

Wykonanie:
W szerokim rondlu podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię, cebulę i czosnek. Wlać rosół lub wodę i ugotować warzywa do miękkości. Dodać przyprawy i wszystko razem zmiksować. Podprawić śmietaną, tuż przed podaniem udekorować kwiatami ogórecznika.
Kromki chleba tostowego przekroić po przekątnej, zrumienić na maśle, podać osobno.

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017