Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ŻUR KISZONY.


Składniki:
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
10 dag mąki żytniej razowej i owsianej, 1/2 litra wody, czosnek do smaku.

Wykonanie:
Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać. Przelać do kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni do zakiszenia w ciepłym miejscu. Po ukiszeniu przecedzić.

Przygotować 1,5 litra wywaru z kości i warzyw.
Na gotujący wywar wlać zakwas i zagotować ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Można dodać śmietany z żółtkiem oraz wcześniej ugotowane i pokrojone suszone grzyby.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017