Jej owoce są bogatym źródłem Witami grup ”A”, ”B” i ”C”, kwasów organicznych i garbników. Powszechnie znane jest ich działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.
Zastosowanie
Świeże jagody - do jedzenia na surowo (z cukrem, śmietaną) do zup owocowych, chłodników i koktajli mlecznych (miksowane ze zsiadłym mlekiem lub jogurtem), do ciast i placków z owocami, mas tortowych i wyrobu lodów.
Znakomite jako nadzienie do pierogów.
Jagody można zamrażać, pasteryzować z cukrem, a także sporządzać z nich pyszne, domowe soki.
Własności przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze zachowują pod każdą postacią.
W medycynie ludowej, przy sporządzaniu naparów i herbatek ziołowych, liście borówki łączono z innymi.
Dzisiaj wiadomo, że wspomagają obniżanie poziomu cukru we krwi, we wczesnych stadiach cukrzycy.
|