Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

BORÓWKA CZARNA (łac. Vaccinium myrtillus).


Powszechnie występująca w lasach krzewinka, znana także pod nazwą czarnej jagody i czernicy, wykorzystywana jest w kuchni i ziołolecznictwie od  ponad 2 tysięcy lat. 

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

 

Jej owoce są bogatym źródłem Witami grup ”A”, ”B” i ”C”, kwasów organicznych i garbników. Powszechnie znane jest ich działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.
 
Zastosowanie
Świeże jagody - do jedzenia na surowo (z cukrem, śmietaną) do zup owocowych, chłodników i koktajli mlecznych (miksowane ze zsiadłym mlekiem lub jogurtem), do ciast i placków z owocami, mas tortowych i wyrobu lodów.
Znakomite jako nadzienie do pierogów.
Jagody można zamrażać, pasteryzować z cukrem, a także sporządzać z nich pyszne, domowe soki.
Własności przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze zachowują pod każdą postacią.
W medycynie ludowej, przy sporządzaniu naparów i herbatek ziołowych,  liście borówki łączono z innymi.
Dzisiaj wiadomo, że wspomagają obniżanie poziomu cukru we krwi, we wczesnych stadiach cukrzycy.

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017