Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GOŹDZIK (łac. Syzygium aromaticum).

 



Są to suszone pączki wiecznie zielonego goździkowca.
Trafiły one do polskiej kuchni dworskiej i  ludowej prawdopodobnie w XIX wieku.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Goździk pochodzi z Moluków (Wyspy Korzenne), a uprawiana jest obecnie m.in. w Indonezji, Tanzanii, Malezji, na Madagaskarze i Sri Lance (Cejlon).
Ma charakterystyczny, gorzki mocny aromat, który zanika podczas gotowania. Podkreśla smak gotowanych i pieczonych mięs. Wspomaga przemianę materii zapobiegając nudnościom.
Należy go przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie
Do duszenia mięs (wołowina, wieprzowina, młoda baranina), gotowania mięs i bekonu, potraw z dodatkiem szynki, sporządzania pikli, marynat oraz zalew do dziczyzny, pieczenia ciast (szczególnie z owocami), ciastek i pieczywa oraz do sporządzania grzanego wina.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017