Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GOŹDZIK (łac. Syzygium aromaticum).

 



Są to suszone pączki wiecznie zielonego goździkowca.
Trafiły one do polskiej kuchni dworskiej i  ludowej prawdopodobnie w XIX wieku.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Goździk pochodzi z Moluków (Wyspy Korzenne), a uprawiana jest obecnie m.in. w Indonezji, Tanzanii, Malezji, na Madagaskarze i Sri Lance (Cejlon).
Ma charakterystyczny, gorzki mocny aromat, który zanika podczas gotowania. Podkreśla smak gotowanych i pieczonych mięs. Wspomaga przemianę materii zapobiegając nudnościom.
Należy go przechowywać w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie
Do duszenia mięs (wołowina, wieprzowina, młoda baranina), gotowania mięs i bekonu, potraw z dodatkiem szynki, sporządzania pikli, marynat oraz zalew do dziczyzny, pieczenia ciast (szczególnie z owocami), ciastek i pieczywa oraz do sporządzania grzanego wina.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017