Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MIÓD WIELOKWIATOWY.


W pasiekach tegoroczny już jest do nabycia, choć nie w takiej obfitości, jak w minionych kilku latach, co jest skutkiem chłodnej wiosny i niższej aktywności pszczół.
Nie bez przyczyny pszczelarze nazywają go potocznie „miodem tysiąca kwiatów”. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły w tym samym czasie, w różnych miejscach, z różnych roślin miododajnych - na polach, w sadach, lasach oraz na łąkach. To najchętniej i najczęściej kupowana przez nas w sklepach odmiana miodu, a ze względu na delikatny zapach i łagodny smak jest chętnie jedzona przez najmłodszych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jego regularne spożywanie uzupełnia niedobory składników mineralnych, wzmacnia odporność i pozytywne oddziałuje na działanie większości układów organizmu człowieka. Wspomaga leczenie alergii. Zlecany jest jako niezbędny element codziennego, właściwie zbilansowanego odżywiania.

Miód tej odmiany charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością. W pochodzącym z nektarów wiosennych (jaśniejszych) znajduje się duża ilość cukrów prostych, zaś z nektarów letnich (ciemniejszych) - większe bogactwo enzymów, biopierwiastków i związków wykazujących działanie przeciwbakteryjne.

Warto pamiętać, że miody wielokwiatowe, pośród wielu mikroelementów, zawierają sporo krzemu - pierwiastka będącego budulcem naczyń krwionośnych, wzmacniającego również prawidłowe funkcjonowanie całego układu krwionośnego, a ponadto wpływającego na wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.



Publikacja o miodzie wielokwiatowym
otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.

Warto wiedzieć, że unijne „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG), od czerwca 2011 r posiada wielokwiatowy miód drahimski (zachodniopomorskie).

Przypomnijmy, że naturalną zaletą i wielkim walorem wszelkich miodów jest ich aktywność antybiotyczna i biologiczna.
Pod tym względem, pośród polskich miodów odmianowych, najmniej aktywnym antybiotycznie jest miód rzepakowy. Bardziej aktywnymi od niego są (w kolejności od niskiej do wysokiej): miód akacjowy, miód wielokwiatowy wiosenny, miody spadziowe, miód nektarowo-spadziowy, miód wrzosowy,miód wielokwiatowy letni i miód lipowy.

Jak przechowywać miody?
Jako, że są one produktami higroskopijnymi, łatwo chłonącymi zapachy, należy przechowywać je w pomieszczeniach suchych, przewiewnych i chłodnych, w temperaturze nie przekraczającej 18 stopni C (optymalna temperatura od 8 do 10 stopni C).
Należy je chronić przed działaniem promieni słonecznych, gdyż powodują one obniżenie aktywności antybiotycznej miodów.
Warto pamiętać, że miody przechowywane w temperaturze pokojowej (a więc niewłaściwej) tracą po 6 miesiącach połowę aktywności antybiotycznej, zaś po 1,5 roku ich aktywność antybiotyczna zanika niemal całkowicie.



Więcej praktycznych informacji o miodach
znajdą Państwo w „Miodowym niezbędniku”,
który otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.



(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017