Potrawy regionalne - Aktualności
Potrawy regionalne - Aktualności
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - Aktualności
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

ŚLĄSKIE SMAKI W KOSZĘCINIE.


Ś
ląska Organizacja Turystyczna zaprasza na wyjątkową imprezę - XII Festiwal Śląskie Smaki Odbędzie się on w najbliższą niedzielę, 11 czerwca, a  współorganizatorem jest w tym roku Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który zaprasza smakoszy do swej siedziby - kompleksu pałacowo-parkowego w Koszęcinie.
W rywalizacji o „Złoty Durszlak” i tytuł „Eksperta Śląskich Smaków' 2017” zmierzą się amatorzy, profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Każda z drużyn przygotuje
po 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką. Te kuchnie regionalne składają się bowiem na paletę smaków województwa śląskiego.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W tym roku motywem przewodnim potraw będą grzyby, bowiem koszęcińskie lasy obfitują w runo leśne, m.in. borowiki, kozaki, podgrzybki, kurki, maślaki, rydze i kanie. Choć to jeszcze nie czas grzybobrań, uczestnicy rywalizacji wykorzystają w sporządzaniu dań grzyby mrożone, suszone lub wstępnie przetworzone i zakonserwowane.

O tytuł „Eksperta Śląskich Smaków” i nagrodę „Złotego Durszlaka” ubiegać się będą następujące ekipy kucharskie...

Kategoria „Amatorów”:
Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca; Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku; Piekielne Słodkości; KGW Udórz; Nina z Familijom z Tarnowskich Gór; Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie; Koło Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich.
W tej kategorii uczestników ocenią : Artur Zaskórski, szef kuchni restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki „Frykówka” w Pszczynie, Dobrawa Skonieczna-Gawlik, etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego i Renata Bielesz, właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej.

Kategoria „Profesjonalistów”:
Qubus Hotel Bielsko-Biała; Holiday Inn, Dąbrowa Górnicza, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód, Jankowice, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Szyb Maciej, Zabrze, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Karczma Koszwice; Restauracja Zielony ogród w Zabrzu, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki; Orzechowe Gwiazdy, Oberża Pod Orzechem, Lubliniec; Kuchnia Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Koszęcinie.
Tu oceny ekip dokonają: Krzysztof Peć, szef kuchni Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western w Katowicach, Helena Legierska, kucharz, pedagog, od lat 90-tych właścicielka restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle i Teresa Wielgomas, kucharz, szefowa gastronomi w Zespole Pałacowo-Parkowym w Koszęcinie;

Kategoria „Szkoły Gastronomiczne”:
Gryfne Kuchciki - Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach; Tyskie Łobuzy - Zespół Szkół nr 7 w Tychach; Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim; Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka; Hotelarze - Zespół Szkół Ogólnokształcąco - Technicznych w Lublińcu; Smakożercy - Zespół Szkół Ogólnokształcąco - Technicznych w Lublińcu.
Adeptów sztuki kulinarnej ocenią: Sebastian Humski, szef kuchni Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej, Małgorzata Kłych, etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego i Agnieszka Wolska, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.

Program:
12.00 - 15.00 - konkurs kulinarny (w tym czasie występy artystyczne na scenie oraz stoiska promocyjno-sprzedażowe restauracji „Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki”).
16.00 - uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród.
17.00 - pokaz kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki.
18.00 - występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
Podczas festiwalu obędzie się także kolejna odsłona „Bitwy Smaków”. Tym razem jej szranki, pod hasłem „Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne”, staną Remigiusz Rączka, znany z telewizyjnych programów propagator kuchni śląskiej i Sebastian Humski z zajazdu Hetman na Szlaku Śląskie Smaki.
Ponadto l
okalni producenci i restauratorzy zapraszać beda smakoszy na stoiska z regionalnymi produktami i potrawami. 

Zapraszamy do bliższego poznania specyficznych aromatów, smaków i klimatów poprzednich edycji festiwalu w naszych relacjach multimedialnych. Archiwum Festiwalu „Śląskie Smaki” otworzy się po kliknięciu w zdjęcie.
 
 

(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017