Nie tylko pizza – przepisy na pyszne włoskie dania

Z tradycyjną kuchnią włoską mocno kojarzy się pizza, a tymczasem warto czerpać z jej bogactwa kulinarnego w o wiele szerszym zakresie. Wywodzące się z niej dania są smaczne, a przy tym sprawdzają się jako propozycje na obiad oraz kolację. Zachwycają smakiem i aromatem. Zobacz nasze pomysły i zainspiruj się nimi.

Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Włosi uwielbiają biesiadować i delektować się potrawami, dlatego zwracają uwagę na jakość produktów, z których są przyrządzane. Najchętniej kupują je na lokalnych targach i sklepikach znajdujących się w sąsiedztwie. Domowa kuchnia wiedzie prym. Jest pełna przypraw takich jak: bazylia, oregano, tymianek, estragon, rozmaryn i pieprz. Wśród warzyw brylują pomidory, oliwki, karczochy, cebula i czosnek. Również sery zajmują ważne miejsce. W różnych daniach znajdziesz parmezan, mozzarellę, ricottę, gorgonzolę lub mascarpone. Sery często wykorzystuje się również jako przystawkę. Tak samo szynka parmeńska może stanowić element dania głównego lub drobnej przekąski. W kulturze włoskiego gotowania zapisały się też owoce morza czyli frutti di mare. Doskonale komponują się z daniami z makaronu lub ryżu.

Nikt inny nie potrafi przyrządzać makaronu na tyle sposobów co mieszkańcy słonecznej Italii. Trudno zliczyć nawet same rodzaje makaronów. Oprócz makaronowych specjałów z różnymi sosami serwują również lasagne, o której dowiesz się za chwilę więcej. Nie mniej znane są tortellini, które są nadziewanymi pierożkami. Równie często na stole pojawiają się ravioli. Wśród zup prym wiodą kremy pomidorowe z passaty czyli przetartych pomidorów. Dodatki niespotykane w polskiej pomidorówce stanowią świeże zioła oraz oliwa z oliwek. Wśród przekąsek, o których w naszym kraju mało osób wie, znajdują się m.in. klopsiki z bakłażana oraz faszerowane warzywa. O kuchni włoskiej można wiele powiedzieć, ale najlepiej po prostu nauczyć się przygotowywać dania, które się z niej wywodzą.

Arancici – danie prosto z Sycylii

Kuchnia włoska jest pełna regionalizmów. W różnych częściach kraju gotuje się nieco inaczej. Niektóre wyróżniają się specyficznymi przepisami. Przede wszystkim na Sycylii można się zetknąć z arancini. To smażone kulki ryżowe z serowym nadzieniem. Jeszcze bardziej interesujący smak zyskują dzięki dodatkowi pesto. Pełny przepis jest dostępny na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/arancini. Arancini doskonale sprawdza się jako przekąska, ale może posłużyć też jako danie główne.  Ponadto znakomicie uzupełni kosz piknikowy.

Risotto z białymi szparagami – aromatyczna kompozycja

Risotto nie jest tak popularne jak pizza, ale w Polsce znalazło swoich zwolenników. Kremowa konsystencja ryżu rozpływa się w ustach, a dodatki decydują o charakterze potrawy. Tym razem proponujemy wersję z białymi szparagami. Maj i czerwiec to sezon na to smaczne warzywo, więc warto właśnie teraz z niego korzystać. Przygotuj risotto zgodnie z recepturą zawartą na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/risotto-z-bialymi-szparagami, a jego smak przyjemnie Cię zaskoczy. Dodatki takie jak cebula, czosnek oraz parmezan zapewnią wyrazistość dania. To wersja, która jest idealna nie tylko na obiad, ale też na romantyczną kolację.

Tortellini – włoskie pierożki z nadzieniem

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Kształtem przypominają polskie uszka do barszczu. Wypełnia się je wieprzowiną lub zupełnie innym farszem. Jedną z opcji jest mieszanka ricotty ze szpinakiem. Sprawdź przepis tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/tortellini-z-ricotta-i-szpinakiem. Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować również cebulę, czosnek, jajko, oliwę z oliwek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Lasagne w niecodziennej wersji

Lasagne należy do popularnych włoskich dań i na całym świecie można znaleźć jej amatorów. Składa się z płatów makaronowych przełożonych farszem. W klasycznym wydaniu przyrządza się ja z mięsa mielonego. Zobacz nasz przepis na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/lasagne-4, a przekonasz się, że odrobinę wzbogaciliśmy tradycyjną wersję. Zobacz, w jaki sposób wykorzystaliśmy sok pomidorowo-wiśniowy.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *