Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI I LIKIERY MIĘTOWE.

Andrzej Mikołajewicz

Nalewka miętowa przejawia pewne niewielkie właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego.
Ponadto ma łagodne działanie uspokajające, nieznacznie obniża ciśnienie krwi i likwiduje wzdęcia oraz bóle brzucha spowodowane niestrawnością. Działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, pobudza działanie żółci i soków trawiennych. Uśmierza też bóle żołądka.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
NALEWKA NA POPRAWĘ TRAWIENIA

Składniki:
100 g suszonych liści zalewamy 0,5 litra 70-procentowego spirytusu i odstawiamy na co najmniej 7 dni. Pijemy 10 do 20 kropli trzy razy dziennie w zaburzeniach trawienia, jako środek żółciopędny i po jedzeniu w bólach brzucha, wzdęciach, zgadze, przy odbijaniu, nerwobólach, bólach stawowych i mięśniowych, a także jako środek uspokajający.
Uwaga! Nalewki nie wolno przedawkować.


NALEWKA MIĘTOWA

Składniki:
pęczek świeżych liści mięty pieprzowej, 0,5 litra spirytusu, 0,75 litra wody, 0,30 kg cukru.
 
Wykonanie:
Czyste liście mięty mieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować.
Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem).
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.


NALEWKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA
 
Składniki:
1 gałązka mięty, 1 skórka z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 0,45 litra spirytusu, 0,60 litra wody.
 
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć gorącą wodą, wyszorować, ściąć skórkę (bez białego albedo).
Sporządzić syrop z 0,4 ltr wody i cukru. Do gąsiorka włożyć miętę, skórkę z cytryny, wlać przestudzony syrop i zalać spirytusem. Gąsiorek odstawić na 5 - 6 dni. Dolać przegotowanej wody do objętości 1 litra, wymieszać i przefiltrować. Rozlać do butelek.

Miętówkę można sporządzić także za pomocą olejku miętowego. Należy 1 ml olejku rozpuścić w 100 ml spirytusu o mocy 95%, dzięki czemu uzyska się 1-procentowy roztwór.
Następnie 10-15 ml tego roztworu dodać do 450 ml spirytusu o mocy 95% i zmieszać ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopełnić wodą do objętości 1 litra i rozlać do butelek.



MIĘTÓWKA

Składniki:
0,5 litra spirytusu, 1 pomarańcza, 10 listków mięty, 10 rodzynek, 1 łyżka miodu
 
Wykonanie:
Pomarańczę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Listki mięty podrzeć (nie pociąć) na kawałki. Miętę i skórkę pomarańczową włożyć do słoja. 2 szklanki wody wymieszać z sokiem i spirytusem, przelać do słoja, zamknąć na 40 tygodnie.
Po tym okresie nalewkę przefiltrować, połączyć z miodem, wlać ponownie do słoja i wrzucić rodzynki. Zamknąć, odstawić na kilka miesięcy.


LIKIER MIĘTOWY I 

Składniki:
1 litr wódki lub spirytusu rozcieńczonego do ok. 45%, 10 ziaren czarnego, świeżo zmielonego pieprzu, 1 goździk, 3 duże garście świeżych liści mięty, 1 laska wanilii przekrojonej na pół,
0,5 kg cukru.
 
Wykonanie:
Liście mięty zalać alkoholem, dodać pieprz, goździk i wanilię. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 2 miesiące. Po upływie tego czasu zrobić syrop z wody i cukru (gotować nie mieszając), ostudzić, połączyć z nalewem. Sporządzić karmel (2 duże łyżki cukru na 1/3 szklankę wody), dodać do likieru, rozlać do butelek, odstawić na kilka tygodni.


LIKIER MIĘTOWY II
 
Składniki:
1 paczka suszonych liści mięty (ok. 20 g), aromat miętowy, 1 szklanka mleka (1,5%), 0,5 szklanki wódki, 2/4 szklanki cukru, 2/5 szklanki cukru pudru, 0,5 szklanki śmietanki (36%),
pół cytryny.

Wykonanie:
Liście mięty zalać wrzątkiem (ok. 0,7 szklanki wody na 20 g mięty) i zakryć. Parzyć przez około 35 minut. W tym czasie mleko i śmietankę przelać do naczynia, dolać wódki. Wstawić na średni ogień i po 4 minutach dodać cukier. Energicznie mieszać i dosypywać cukier puder  (ciągle mieszając). Gdy mieszanka trochę zgęstnieje zmniejszyć płomień i dolać odcedzony napar miętowy. Mieszając dodać 4 -5 kropel aromatu miętowego.
Zdjąć likier z ognia i wstawić w zimne miejsce. Po 40 – 60 minutach dodać 3-4 krople cytryny, dokładnie wymieszać. Likier powinien być przezroczysty.


NALEWKA WIŚNIOWO-MIĘTOWA
 
Składniki:
1 litr wódki, 5 szklanek dorodnych wiśni, 20 pestek wiśni, 20 listków mięty, pół cytryny pokrajanej w plastry, pół szklanki cukru.
 
Wykonanie:
Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść.
Pestki wiśni rozbić. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Pozostawić w nasłonecznionym miejscu na 1 tydzień, kilkakrotnie mieszając. Następnie przenieść gąsiorek na 4 tygodnie do miejsca zacienionego.
Po tym okresie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, odstawić na co najmniej 2 miesiące.


NALEWKA MIĘTOWA Z JABŁKAMI
 
Składniki:
1 pęczek świeżej mięty, 3/4 litra soku jabłkowego, 0,30 kg cukru, 0,5 litra spirytusu.
 
Wykonanie:

* sok jabłkowy:
jabłka różnych odmian (lepszy smak i aromat) przepuścić przez sokowirówkę. Gotowy sok schłodzić i ponownie podgrzać. Gorący sok wlać do butelek i przez 10 min. pasteryzować. Do sporządzania nalewki przechowywać w ciemnym miejscu minimum 2 tygodnie.

* nalewka:
Umyte liście mięty odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, następnie całość przecedzić. Z soku jabłkowego i cukru ugotować syrop. Ostudzić, zmieszać z nalewem i ponownie przecedzić. Tak przygotowany i dobrze schłodzony likier można podawać z wodą mineralną w upalne dni.

Uwaga:
* najlepiej wódkę sporządzić samemu ze spirytusu,
* najlepszą nalewę (kolor, smak i aromat) uzyskamy ze świeżych liści mięty .

Przeciwwskazania:
* nadwrażliwość na liść mięty lub olejek miętowy,
* nie stosować w kamicy żółciowej oraz innych chorobach dróg żółciowych,
* nie stosować przy ciężkim uszkodzeniu wątroby, nadkwaśności, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
* zbyt duże dawki mięty mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i drażnić układ nerwowy.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~bożena falandys Opublikowano: 2013-06-09 11:39:52
Robiłam już kilka razy nalewkę z mięty wg receptury podanej na tej stronie, jest rewelacyjna. Ja tylko dodałam razem z syropem kilka rodzynek, dwa kardamony i kawałeczek kory cynamonu. Potem pijemy ją z wodą gazowaną mineralną (nam smakuje Żywiecka), lodem oraz plastrem pomarańczy lub cytryny. Zbyt dużo tego? Nie. Proszę skosztować. Gościom szklankę "ubieram" czubkiem mięty i dodaję słomkę
Napisał: ~Magda Opublikowano: 2017-06-26 20:01:30
A pęczek to ile gałązek? 25, 15?
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017