Zupa śliwkowa i inne zupy na słodko

Zupa śliwkowa jest przepyszną zupą owocową, która może być podawana w różnych formach. Może zostać podana jako obiad, podwieczorek albo przystawka. Może być przygotowana ze świeżych owoców, ale także suszonych. Dzięki suszonym owocom zupa wychodzi bardziej aromatyczna.

Gęsta zupa owocowa krzyżówka

Hasło zupa jest często spotykane w krzyżówkach. Przy użyciu hasła słodka zupa krzyżówka odpowiedź może wyglądać następująco: Garus. Tak właśnie jest określana zupa owocowa regionalnie. Przy wyszukiwaniu jak regionalnie nazywana jest zupa owocowa krzyżówka tak właśnie będzie wyglądać odpowiedź. Garus najczęściej jest robiony z rozgotowanych jabłek, gruszek albo śliwek. Można dodać mleko, mąkę, jajka oraz przyprawy. Garus podawany jest z ziemniakami.

Zupa krzyżówka: garus

Jak więc powstaje zupa śliwkowa? To bardzo proste. Składniki mogą być w następujących ilościach:

– 1 kg śliwek
– około 2-3 szklanki wody
– cukier wedle uznania

Jeżeli ktoś chce bardzo słodką zupę należy dodać więcej cukru. Można nie dodawać wcale i zrobić na samych owocach.

Zupa śliwkowa – przygotowanie

Jak powstaje zupa śliwkowa? Śliwki należy umyć i odsączyć. Następnie wydrylować. Kilka zostawić z pestkami. Włożyć owoce do garnka i zalać wodą. Gotować, aż zmiękną. Nie dodawać za dużo wody, bo wtedy garus będzie za rzadki. Po odstawieniu dosłodzić wedle uznania. Tak powstała zupa śliwkowa jest gotowa do zjedzenia. Podawać razem z ziemniakami, najlepiej podsmażanymi.

Chłodnik z wiśni

Zupy owocowe powstają nie tylko ze śliwek. Kolejnym przykładem zupy owocowej może być chłodnik z wiśni. Jak go przygotować? Potrzeba następujących składników:

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Przepis na niezwykły spód serowy do pizzy - odkryj tajemnicę smaku!

– 0,5 kg wiśni
– litr wody
– pół szklanki soku z wiśni
– 3/4 szklanki słodkiej śmietanki najlepiej 18%
– cukier wedle uznania

Można dodać goździki, starty cynamon lub kawałek kory świeżego oraz łyżeczkę budyniu śmietankowego i 3 łyżki zimnego mleka do rozrobienia budyniu.

Jak powstaje zupa z wiśni?

Wiśnie należy umyć i zalać wodą. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Przy robieniu zupy z cynamonem i goździkami należy dodać te składniki na początku razem z wiśniami i gotować. Po zagotowaniu usunąć cynamon i goździki, a dodać sok z wiśni i cukier. Zagotować wszystko razem. Przy dodaniu budyniu rozrobić go w zimnym mleku i wlać mieszając do gotującej się zupy. Po tym kroku gotować jeszcze przez około 2 minuty i dostawić do wychłodzenia. Chłodnik z wiśni podawać schłodzony. Można dodać makaron, żeby danie było bardziej sycące.

Zupy owocowe

Zupy owocowe powstają nie tylko jako zupa z wiśni, czy śliwek. Można je przyrządzić praktycznie z każdego owocu. Możliwość stworzenia zupy owocowej tak naprawdę ogranicza tylko wyobraźnia przygotowującego taką potrawę. Przykładowe zupy owocowe to: chłodnik z melona i brzoskwiń, zupa żurawinowa z malinami, zupa jabłkowo-gruszkowa, zupa marchewkowo-pomarańczowa, chłodnik pomidorowo-truskawkowy, zupa truskawkowa z dodatkiem makaronu, czy zupa arbuzowa. Może też powstać zupa owocowa z jabłek.

Zupa owocowa z jabłek – składniki

Co jest potrzebne do zrobienia zupy owocowej z jabłek?

– 1 kg jabłek
– 5 szklanek wody
– pół łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/3 szklanki śmietany (najlepiej słodkiej 18 %)
– cukier wedle uznania

Można dodać skórkę i cynamon.

Jak przyrządzić?

Zupa owocowa z jabłek powstaje w następujący sposób: jabłka należy umyć, obrać i pozbyć się gniazd nasiennych. Następnie pokroić na małe cząstki. Zalać wrzącą wodą i zagotować. Można gotować ze skórką z cytryny. Skórkę przed wrzuceniem do garnka należy sparzyć. Po ugotowaniu zupę owocową z jabłek należy zmiksować i posłodzić. Można doprawić cynamonem. Następnie zagotować i dodać mąki ziemniaczanej. Wcześniej należy ją rozrobić w wodzie. Po zagotowaniu dodać śmietanę. Podawać na zimno lub gorąco. Można jeść samą zupę albo z dodatkiem makaronu.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Najlepsze dania na imieniny

Zupa owocowa z kompotu

Jeszcze innym sposobem na stworzenie zupy owocowej jest użycie kompotu. Można stworzyć takie danie z następujących składników:

– słoik kompotu z wiśni
– 0,5 l wody
– 2 kisiele np. truskawkowe (mogą być też malinowe albo wiśniowe)
– cukier wedle uznania

Sposób przygotowania

Zupa owocowa z kompotu powstaje w taki sposób: wodę zagotować z kompotem z wiśni. Rozrobić kisiel. Po odstawieniu wywaru owocowego z ognia dodać do niego kisiel. Gotować na wolnym ogniu wszystkie składniki, mieszając. Posłodzić do smaku. Można podawać z makaronem albo jeść bez dodatków.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *