Wino malinowe

Któż z nas nie lubi malin. Małe, aromatyczne, czerwone owoce, często kojarzone z dzieciństwem i wakacjami u babci. W sezonie letnim bez problemu kupimy je w sklepie lub na straganie. Jeśli jednak jesteśmy żądni przygód, możemy wybrać się na poszukiwania malin do pobliskiego lasu. Są to owoce, z których łatwo przyrządzić wiele smakowitości. Jednym z takich specjałów jest wino malinowe. Dziś dowiemy się jak zrobić wino z malin i jakie posiada właściwości.
Wino malinowe – jak zrobić
Wino malinowe, mimo iż bardzo smaczne, jest zdecydowanie mniej popularne, niżeli trunki przyrządzone z innych owoców. Prawdopodobnie jest to związane z faktem, że aby wyprodukować 10 litrów wina, potrzebujemy ok. 7 kg malin. To naprawdę pokaźna ilość, a ich cena potrafi być niemała. Do produkcji wina malinowego najlepsze są maliny leśne. Od malin plantacyjnych odróżnia je zdecydowanie bogatszy aromat. Jeśli nie mamy możliwości pozyskania owoców z lasu, warto wziąć pod uwagę odmiany Marlboro, Usanka, Novost Kuzmina, Smena, Kaliningrad, Texas, Mourner. Pamiętajmy, że owoce na wino muszą być zdrowe i dojrzałe, w przeciwnym razie nasze starania pójdą na marne.
Wino z malin po soku – czego potrzebujemy
Nim zabierzemy się za przyrządzanie wina z malin, musimy zaopatrzyć się w kilka podstawowych rzeczy.
Co będzie nam potrzebne?
- butelka 10-20 litrowa
- lejek
- gaza i recepturki
- duże sitko
- korek i rurka fermentacyjna
- butelki i korki z korkownicą
- wiadro i garnek o pojemności 5 litrów
- szczotka do czyszczenia butli
Wino malinowe – przepis
By uzyskać konkretną moc wina z malin musimy ściśle trzymać się konkretnych receptur.
Wino 12%
- woda 3,3 l
- cukier 2,4 kg
- maliny 7 kg
- pirosiarczan 1 g
- drożdże winiarskie i pożywka
Wino 14%
- woda 3 l
- cukier 2,8 kg
- maliny 7 kg
- pirosiarczan 1 g
- drożdże winiarskie i pożywka
Wino 17%
- woda 2,7 l
- cukier 3,3 kg
- maliny 7 kg
- pirosiarczan 1 g
- drożdże winiarskie i pożywka
Sposób wykonania:
Dzień I
- Wszystkie narzędzia umyć i zdezynfekować.
- Przebrać owoce zostawiając tylko okazy zdrowe i dojrzałe.
- Usunąć z malin szypułkę.
- Rozgnieść owoce w wiadrze, dodać do nich drożdże winiarskie i pożywkę.
- Zostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 24 godziny.
Dzień II
- Cukier rozpuścić w wodzie o temp. 30 stopni Celsjusza, dodać do całości i zamieszać.
Po kilku dniach
- Odcisnąć miazgę i przelać do balona/butli/galonu uzyskany sok.
- Jeśli mikstura jest zbyt mało słodka, można dodać do niej cukier.
- Całość uszczelniamy korkiem, rurką fermentacyjną i odstawiamy.
Po miesiącu
- Rozpuszczamy pirosiarczan w przegotowanej wodzie i dolewamy do naszego wina.
- Gdy wino wyklaruje się, przelewamy do butelek i korkujemy.
- Odkładamy wino z malin do leżakowania na 12 miesięcy.
UWAGI:
- Osad znajdujący się na dnie butli, w której wino fermentowało, pozostawiamy nienaruszony.
- Pamiętajmy, by nie przekraczać zalecanej dawki pirosiarczanu.
- Wszystkie owoce powinny być zanurzone w wodzie, w przeciwnym razie wino zacznie pleśnieć.
- Malin nie myjemy, usuwamy z nich tylko organiczne zanieczyszczenia.
- Im więcej cukru dodamy, tym mocniejsze wino malinowe otrzymamy.
Wino malinowe – właściwości
Wina posiadają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W winie znajdziemy witaminę A, B, C, PP, H, a także minerały. Wino jest źródłem żelaza, miedzi, cynku, magnezu, selenu, wapnia. Przeciwutleniacze znajdujące się w tym trunku zwalczają wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia komórek i działając przeciwnowotworowo. Ponadto wino malinowe ma działanie rozkurczające, pomagające w dolegliwościach menstruacyjnych. Innymi skutkami regularnego spożywania lampki czerwonego może być obniżenie cholesterolu, poprawienie krążenia krwi, obniżenie cukru we krwi i poprawa procesów trawiennych.
Wino malinowe – zastosowanie
Wino z maliny ma wiele zastosowań. Możemy użyć go do zrobienia przepysznych deserów. Sorbet z winem malinowym, malinowe tiramisu, panna cotta z musem na winie malinowym — czyż to nie brzmi smaczne? A to tylko ułamek tego, co można wyczarować z pomocą przepysznego, zniewalającego smakiem i aromatem malinowego trunku. Wino malinowe możemy użyć również jako dodatek do pieczeni lub po prostu delektować się nić wieczorową porą przy kominku, wspominając letnie wojaże i otulające nas, ciepłe promienie słońca.
Dodaj komentarz