Wino malinowe

Któż z nas nie lubi malin. Małe, aromatyczne, czerwone owoce, często kojarzone z dzieciństwem i wakacjami u babci. W sezonie letnim bez problemu kupimy je w sklepie lub na straganie. Jeśli jednak jesteśmy żądni przygód, możemy wybrać się na poszukiwania malin do pobliskiego lasu. Są to owoce, z których łatwo przyrządzić wiele smakowitości. Jednym z takich specjałów jest wino malinowe. Dziś dowiemy się jak zrobić wino z malin i jakie posiada właściwości.

Wino malinowe – jak zrobić

Wino malinowe, mimo iż bardzo smaczne, jest zdecydowanie mniej popularne, niżeli trunki przyrządzone z innych owoców. Prawdopodobnie jest to związane z faktem, że aby wyprodukować 10 litrów wina, potrzebujemy ok. 7 kg malin. To naprawdę pokaźna ilość, a ich cena potrafi być niemała. Do produkcji wina malinowego najlepsze są maliny leśne. Od malin plantacyjnych odróżnia je zdecydowanie bogatszy aromat. Jeśli nie mamy możliwości pozyskania owoców z lasu, warto wziąć pod uwagę odmiany Marlboro, Usanka, Novost Kuzmina, Smena, Kaliningrad, Texas, Mourner. Pamiętajmy, że owoce na wino muszą być zdrowe i dojrzałe, w przeciwnym razie nasze starania pójdą na marne.

Wino z malin po soku – czego potrzebujemy

Nim zabierzemy się za przyrządzanie wina z malin, musimy zaopatrzyć się w kilka podstawowych rzeczy.

Co będzie nam potrzebne?

  • butelka 10-20 litrowa
  • lejek
  • gaza i recepturki
  • duże sitko
  • korek i rurka fermentacyjna
  • butelki i korki z korkownicą
  • wiadro i garnek o pojemności 5 litrów
  • szczotka do czyszczenia butli

Wino malinowe – przepis

By uzyskać konkretną moc wina z malin musimy ściśle trzymać się konkretnych receptur.

Wino 12%

  • woda 3,3 l
  • cukier 2,4 kg
  • maliny 7 kg
  • pirosiarczan 1 g
  • drożdże winiarskie i pożywka

Wino 14%

  • woda 3 l
  • cukier 2,8 kg
  • maliny 7 kg
  • pirosiarczan 1 g
  • drożdże winiarskie i pożywka

Wino 17%

  • woda 2,7 l
  • cukier 3,3 kg
  • maliny 7 kg
  • pirosiarczan 1 g
  • drożdże winiarskie i pożywka

Sposób wykonania:

Dzień I

  • Wszystkie narzędzia umyć i zdezynfekować.
  • Przebrać owoce zostawiając tylko okazy zdrowe i dojrzałe.
  • Usunąć z malin szypułkę.
  • Rozgnieść owoce w wiadrze, dodać do nich drożdże winiarskie i pożywkę.
  • Zostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na 24 godziny.

Dzień II

  • Cukier rozpuścić w wodzie o temp. 30 stopni Celsjusza, dodać do całości i zamieszać.

Po kilku dniach

  • Odcisnąć miazgę i przelać do balona/butli/galonu uzyskany sok.
  • Jeśli mikstura jest zbyt mało słodka, można dodać do niej cukier.
  • Całość uszczelniamy korkiem, rurką fermentacyjną i odstawiamy.

Po miesiącu

  • Rozpuszczamy pirosiarczan w przegotowanej wodzie i dolewamy do naszego wina.
  • Gdy wino wyklaruje się, przelewamy do butelek i korkujemy.
  • Odkładamy wino z malin do leżakowania na 12 miesięcy.

UWAGI:

  • Osad znajdujący się na dnie butli, w której wino fermentowało, pozostawiamy nienaruszony.
  • Pamiętajmy, by nie przekraczać zalecanej dawki pirosiarczanu.
  • Wszystkie owoce powinny być zanurzone w wodzie, w przeciwnym razie wino zacznie pleśnieć.
  • Malin nie myjemy, usuwamy z nich tylko organiczne zanieczyszczenia.
  • Im więcej cukru dodamy, tym mocniejsze wino malinowe otrzymamy.

Wino malinowe – właściwości

Wina posiadają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W winie znajdziemy witaminę A, B, C, PP, H, a także minerały. Wino jest źródłem żelaza, miedzi, cynku, magnezu, selenu, wapnia. Przeciwutleniacze znajdujące się w tym trunku zwalczają wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia komórek i działając przeciwnowotworowo. Ponadto wino malinowe ma działanie rozkurczające, pomagające w dolegliwościach menstruacyjnych. Innymi skutkami regularnego spożywania lampki czerwonego może być obniżenie cholesterolu, poprawienie krążenia krwi, obniżenie cukru we krwi i poprawa procesów trawiennych.

Wino malinowe – zastosowanie

Wino z maliny ma wiele zastosowań. Możemy użyć go do zrobienia przepysznych deserów. Sorbet z winem malinowym, malinowe tiramisu, panna cotta z musem na winie malinowym — czyż to nie brzmi smaczne? A to tylko ułamek tego, co można wyczarować z pomocą przepysznego, zniewalającego smakiem i aromatem malinowego trunku. Wino malinowe możemy użyć również jako dodatek do pieczeni lub po prostu delektować się nić wieczorową porą przy kominku, wspominając letnie wojaże i otulające nas, ciepłe promienie słońca.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *