Rydze – leśne skarby w naszej kuchni

Rydze są pysznymi i bardzo zdrowymi grzybami, które można zbierać od sierpnia do listopada. Są łudząco podobne do trujących okazów: mleczaja wełnianki i olszówki. Nie trzeba być jednak wytrawnym grzybiarzem, by rozpoznać smakowity okaz rydza. Posiada on ciemnopomarańczowe i gęste blaszki. Jest też dość niski – jego trzon wynosi jedynie 3 do 5 cm i jest jaśniejszy od kapelusza. By nie pomylić go z trującymi grzybowymi braćmi, wystarczy lekko nacisnąć jego blaszki. Z blaszek wycieknie wtedy pomarańczowe mleczko, które przypomina nieco sok z marchwi.

Rydze – przepisy na przetwory

Wiele osób ceni sobie świeże rydze. Przetwory z nich zrobione są również bardzo smaczne, a co najważniejsze znacznie dłużej utrzymują się w lodówce lub w spiżarni. Przetwory z rydzy są bardzo dobrym urozmaiceniem wielu dań, zwłaszcza tych mięsnych. Grzyby te stosowane są przede wszystkim do dań mięsnych, a także wspaniale smakują z makaronem lub jako sos do pierogów. Istnieje mnóstwo przetworów z rydzów, które będą dopełnieniem smaku wielu potraw.

Potrawy z rydzy są znane, głównie w Polsce, za sprawą kuchni staropolskiej. W danych wiekach grzyby były świetnym dopełnieniem codziennej diety – syciły, a także dostarczały niezbędnych minerałów. Dodatkowo są bardzo smaczne, a każdy rodzaj grzybów leśnych ma swój specyficzny smak. Rydze mają bardzo owocowy i lekki aromat. Ich kapelusze są jędrne i lekko kruche, dzięki czemu wspaniale nadają się do sosów lub jako osobna potrawa. Podobnie jak dania z maślaków, przetwory z rydzów podawane są na Boże Narodzenie, a zwłaszcza w towarzystwie kapusty kiszonej i mięsa.

Pierogi z rydzami

Nie ma nic lepszego od pysznych pierogów z grzybami, w dodatku odsmażanych na maśle. Takie danie można zjeść samodzielnie lub z barszczem czerwonym. Do pierogów wspaniale sprawdzą się rydze – są chrupiące i bardzo aromatyczne.

Jak przygotować pierogi z rydzami? To proste! Rydze myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Starajmy się ich mocno nie kroić, ponieważ mają sporo wody i mogą rozpaść się podczas smażenia. Następnie siekamy drobno cebulę – bez niej grzyby byłyby nieco mdłe. Cebulę przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy grzyby do tego momentu, aż staną się bardziej miękkie. Kiedy farsz będzie gotowy, konieczne jest przygotowanie ciasta na pierogi.

Te musi być miękkie i elastyczne – w końcu pierogi to głównie pyszne ciasto z farszem w formie jego dopełnienia. Mieszamy szczyptę soli, mąkę i ciepłą wodę, do momentu, aż ciasto stanie się bardziej jednolite. Można dodać również łyżeczkę oleju, co pomoże nam w jego wyrabianiu. Musi być ono bardzo miękkie i odstawać od dłoni. Kiedy to nam się uda, koniecznie rozwałkujmy je na dość cienki placek. Pozostaje nam tylko wykrawanie kółek i lepienie pierogów. To najprzyjemniejszy moment, zwłaszcza dla najmłodszych. Gotowe pierogi gotujemy później we wrzącej wodzie do momentu ich wypłynięcia i Voila! Pyszne pierogi z rydzami są gotowe do podania.

Przetwory z rydzy

Smakosze lubują się w takich potrawach, jak rydze duszone na maśle z cebulką. To proste i szybkie danie dla łasucha. Jeśli chcemy jednak, by te pyszne grzyby zostały z nami na dłużej, warto poznać inny sposób na rydze. Przepisy na przetwory z rydzów nieco się różnią proporcjami, ale zasada jest jedna – do każdych przetworów potrzebne nam będą czyste i dobrze zamykające się słoiki.
Rydze marynowane wykonuje się najczęściej jesienią, kiedy jest największy wysyp tych pysznych grzybów. Do ich przygotowania będzie potrzebne:

-1 kg świeżych rydzów, umytych i pokrojonych na mniejsze części,

-2 łyżki soli,

-szklanka octu 10%,

-ziele angielskie i liście laurowe,

-2 łyżki cukru,

-cebula pokrojona w piórka.

Wodę należy zagotować z łyżeczką soli i wrzucić do niej wcześniej umyte rydze. Do marynaty najlepsze są małe okazy, z całymi kapeluszami. Lekko ugotowane rydze zostawiamy na sitku i przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy szklankę wody oraz ocet 10%. Nie można zapomnieć o łyżce cukru. Im więcej octu, tym marynowane grzyby będą ostrzejsze w smaku.

Marynata musi się zagotować, tak by grzyby dobrze się zamarynowały. Następnie do czystych słoików upychamy cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec dopełniamy je rydzami i zalewamy gorącą zalewą octową. teraz wystarczy zamknąć szczelnie skoki i odwrócić je do góry dnem. Po jakimś czasie wieczko wklęśnie, a słoiki z pysznościami będzie można przechowywać w piwnicy.

Rydze – przepisy na potrawy

Potrawy z rydzów są bardzo smaczne, dlatego powstał m.in. sycący makaron z rydzami. Takie potrawy z rydzy można podać, bez względu na porę roku.

W tym daniu ważny jest sos na bazie masła, rydzów, czosnku oraz odrobinie śmietany. Rydze myjemy i kroimy, a następnie rzucamy na masło z czosnkiem. Kiedy rydze nieco zmiękną, zalewamy je śmietanką 18%. Chwilę mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zwieńczeniem dania jest dodatek tartego parmezanu, który nada sosu ostrości. Do niego dodać można makaron wstążki lub penne. Rydze z makaronem są najlepsze jako szybki, weekendowy obiad.

Bardzo popularna jest również jajecznica z rydzami, która podawana jest w wielu schroniskach górskich. Z kolei rydze w pomidorach są znane bardziej w rejonach śródziemnomorskich.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *