Potrawy z botwiny – samo zdrowie na talerzu

Zanim będziemy mieli przyjemność skosztować potrawy z botwiny, to najlepiej gdy na przełomie kwietnia i maja posiejemy w ogrodzie buraki. Już około połowy lipca możemy cieszyć się tą zdrową i aromatyczną rośliną. Dla tych ,którzy nie mają takich możliwości rozwiązaniem będzie miejski bazarek, sklep warzywny bądź market. Tak czy inaczej naprawdę warto zagłębić się w to warzywo.
Burak to świetne warzywo, które w całości jest wykorzystywane do spożycia. Z bulwy robimy zupy, surówki, sałatki, ale co zrobić z liśćmi botwiny?
Ten dylemat czeka każdego początkującego kucharza, który w tym temacie stawia pierwsze kroki. Tymczasem liście botwinki mają wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni, ich walory smakowe podbijają podniebienie, ale są również doskonałym źródłem wielu cennych witamin dla naszego organizmu.
Co zrobić z liśćmi z botwinki?
Liście z botwinki przede wszystkim przed jakąkolwiek dalszą obróbką należy porządnie umyć. Musimy również przyjrzeć się, czy nie mają dziurek i czy nie robią się brązowe. Jeżeli wyeliminujemy te dwa czynniki negatywne, wówczas roślina jest gotowa do spożycia.
Jak zrobić sałatkę z botwiny?
Aby zrobić sałatkę z botwiny będziemy potrzebować następujących składników:
- sporą garść botwinki
- orzechy włoskie 100g
- pomidorki najlepiej koktajlowe 150g
- ser gorgonzola ok 100g
- sos: oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, miód
Sposób przygotowania:
- Umytą botwinkę należy pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim.
- Na górę kładziemy orzechy włoskie, nie za drobno pokruszone.
- Pomidory kroimy na pół i kładziemy na orzechy.
- Następnie ser gorgonzola kroimy w drobną kostkę i kładziemy na samą górę.
- Całość polewamy sosem.
Przepis na botwinkę
- Na samym początki wlewamy do garnka ok 1 litra wody,
- dodajemy mięso rosołowe z kurczaka oraz warzywa pokrojone w kostkę takie jak marchewka, seler, pora, pietruszka, do smaku solimy.
- Gdy wywar pogotuje się około godziny wówczas dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę.
- Po około 15 minutach dodajemy liście botwinki i gotujemy następne 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy śmietanę 18% kwaśną w ilości według uznania i doprawiamy solą i pieprzem. Całości dopełni garść koperku
- Możemy opcjonalnie ugotować i dodać jajka
Potrawy z botwiny to jest to. Smacznego
Co można zrobić z botwinki oprócz zupy
Oprócz zupy z botwinki można zrobić wiele innych dań takich jak:
- sałatki
- surówki
- soki
- koktajle
- dodatek to wielu potraw
Potrawy z botwinki-przykłady
Do sprawdzonych i polecanych potraw z botwiny należą;
- Pesto z botwinki z makaronem
- szakszuka z botwinką
- placuszki z botwinki i cukinii
- chłodnik litewski
- kurczak z botwinką zapiekany
- sałatka z botwinki i mango
Liście z botwinki ich właściwości zdrowotne
Śmiało można powiedzieć o wspaniałych właściwościach botwiny dla zdrowia i urody. Wyodrębnijmy te najważniejsze.
Właściwości odżywcze i lecznicze botwiny
- zawierają dużo białka i soli mineralnych
- jest silnym przeciwutleniaczem
- chroni przed wolnymi rodnikami
- zawiera kilkanaście różnych antyoksydantów z grupy flawonoidów m.in. kemferol który chroni układ nerwowy, kwas syrygonowy który stabilizuje poziom cukru we krwi
- zawiera kwas foliowy, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, magnez, sód
- przy niedokrwistości poprawia jakość czerwonych krwinek
- wzmacnia odporność
- łagodzi objawy zgagi
Poznaj równiez przepis na naszą nalewkę z buraków 🙂
Właściwości pielęgnacyjne botwiny
- znajdują się w niej substancje o działaniu zbliżonym do kobiecych hormonów płciowych estrogenów, które są hormonami piękna, miłości i seksu
- zawarta w roślinie biotyna i siarka poprawiają stan skóry, rozświetla i reguluje pracę gruczołów łojowych
Czy można jeść liście botwinki na surowo?
Liście botwinki jak najbardziej można jeść na surowo, ale w niedużych ilościach. Wynika to z faktu, że młode liście są źródłem kwasu szczawiowego, którego działanie nie jest korzystne dla organizmu (może powodować powstawanie kamieni w nerkach oraz wypłukiwać wapń. Dlatego zaleca się gotowanie botwinki i łączenie ze źródłem wapnia np. mleko, jogurt, śmietana.
Jak przechowywać botwinkę
Warzywo to nie lubi być za długo przechowywane. Pamiętajmy, aby jej nie płukać. Najlepszym sposobem jest zawinięcie w torebkę papierowa lub folię aluminiową zapewniając dopływ powietrza i wilgoci oraz umieszczamy w lodówce.
Dodaj komentarz