Potrawy z botwiny – samo zdrowie na talerzu

potrawy z botwiny

Zanim będziemy mieli przyjemność skosztować potrawy z botwiny, to najlepiej gdy na przełomie kwietnia i maja posiejemy w ogrodzie buraki. Już około połowy lipca możemy cieszyć się tą zdrową i aromatyczną rośliną. Dla tych ,którzy nie mają takich możliwości rozwiązaniem będzie miejski bazarek, sklep warzywny bądź market. Tak czy inaczej naprawdę warto zagłębić się w to warzywo.

Burak to świetne warzywo, które w całości jest wykorzystywane do spożycia. Z bulwy robimy zupy, surówki, sałatki, ale co zrobić z liśćmi botwiny?

Ten dylemat czeka każdego początkującego kucharza, który w tym temacie stawia pierwsze kroki. Tymczasem liście botwinki mają wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni, ich walory smakowe podbijają podniebienie, ale są również doskonałym źródłem wielu cennych witamin dla naszego organizmu.

Co zrobić z liśćmi z botwinki?

Liście z botwinki przede wszystkim przed jakąkolwiek dalszą obróbką należy porządnie umyć. Musimy również przyjrzeć się, czy nie mają dziurek i czy nie robią się brązowe. Jeżeli wyeliminujemy te dwa czynniki negatywne, wówczas roślina jest gotowa do spożycia.

Jak zrobić sałatkę z botwiny?

Aby zrobić sałatkę z botwiny będziemy potrzebować następujących składników:

  • sporą garść botwinki
  • orzechy włoskie 100g
  • pomidorki najlepiej koktajlowe 150g
  • ser gorgonzola ok 100g
  • sos: oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, miód

Sposób przygotowania:

  1. Umytą botwinkę należy pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim.
  2. Na górę kładziemy orzechy włoskie, nie za drobno pokruszone.
  3. Pomidory kroimy na pół i kładziemy na orzechy.
  4. Następnie ser gorgonzola kroimy w drobną kostkę i kładziemy na samą górę.
  5. Całość polewamy sosem.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak sparzyć mak?

Przepis na botwinkę

  1. Na samym początki wlewamy do garnka ok 1 litra wody,
  2. dodajemy mięso rosołowe z kurczaka oraz warzywa pokrojone w kostkę takie jak marchewka, seler, pora, pietruszka, do smaku solimy.
  3. Gdy wywar pogotuje się około godziny wówczas dodajemy ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę.
  4. Po około 15 minutach dodajemy liście botwinki i gotujemy następne 10 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy śmietanę 18% kwaśną w ilości według uznania i doprawiamy solą i pieprzem. Całości dopełni garść koperku
  6. Możemy opcjonalnie ugotować i dodać jajka

Potrawy z botwiny to jest to. Smacznego

Co można zrobić z botwinki oprócz zupy

Oprócz zupy z botwinki można zrobić wiele innych dań takich jak:

  • sałatki
  • surówki
  • soki
  • koktajle
  • dodatek to wielu potraw
Potrawy z botwinki-przykłady

Do sprawdzonych i polecanych potraw z botwiny należą;

  • Pesto z botwinki z makaronem
  • szakszuka z botwinką
  • placuszki z botwinki i cukinii
  • chłodnik litewski
  • kurczak z botwinką zapiekany
  • sałatka z botwinki i mango

potrawy z botwiny

Liście z botwinki ich właściwości zdrowotne

Śmiało można powiedzieć o wspaniałych właściwościach botwiny dla zdrowia i urody. Wyodrębnijmy te najważniejsze.

Właściwości odżywcze i lecznicze botwiny

  • zawierają dużo białka i soli mineralnych
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • zawiera kilkanaście różnych antyoksydantów z grupy flawonoidów m.in. kemferol który chroni układ nerwowy, kwas syrygonowy który stabilizuje poziom cukru we krwi
  • zawiera kwas foliowy, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, magnez, sód
  • przy niedokrwistości poprawia jakość czerwonych krwinek
  • wzmacnia odporność
  • łagodzi objawy zgagi

Poznaj równiez przepis na naszą nalewkę z buraków 🙂

Właściwości pielęgnacyjne botwiny

  • znajdują się w niej substancje o działaniu zbliżonym do kobiecych hormonów płciowych estrogenów, które są hormonami piękna, miłości i seksu
  • zawarta w roślinie biotyna i siarka poprawiają stan skóry, rozświetla i reguluje pracę gruczołów łojowych
 Czy można jeść liście botwinki na surowo?

Liście botwinki jak najbardziej można jeść na surowo, ale w niedużych ilościach. Wynika to z faktu, że młode liście są źródłem kwasu szczawiowego, którego działanie nie jest korzystne dla organizmu (może powodować powstawanie kamieni w nerkach oraz wypłukiwać wapń. Dlatego zaleca się gotowanie botwinki i łączenie ze źródłem wapnia np. mleko, jogurt, śmietana.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak ozdobić tort żywymi kwiatami? Praktyczne porady i inspiracje

Jak przechowywać botwinkę

Warzywo to nie lubi być za długo przechowywane. Pamiętajmy, aby jej nie płukać. Najlepszym sposobem jest zawinięcie w torebkę papierowa lub folię aluminiową zapewniając dopływ powietrza i wilgoci oraz umieszczamy w lodówce.

Potrawy z botwiny-botwinka rządzi!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *