Pokuczaj

Zastanawiałeś się może kiedyś, co to jest pokuczaj lub pokuczaj skąd się wywodzi? Już spieszę z odpowiedzią na to nurtujące większość ludzi pytanie. Poza tym, że słowo pokuczaj brzmi nieco egzotycznie lub dziwnie, nazwa ta przez wiele osób może być kojarzona ze słodkim wypiekiem lub jakimś przedmiotem, jednakże być może to wielu zaskoczy, bo Pokuczaj jest daniem mięsnym.
Dokładniej mówiąc Pokuczaj jest tradycyjnym daniem kuchni warmińskiej, które robione jest z formowanego w kulki i smażonego na smalcu wieprzowego mięsa mielonego. Przygotowanie go nie należy do najtrudniejszych, jednakże warto wiedzieć nieco więcej na jego temat, np. czym się różni Pokuczaj od kotleta mielonego, czy pokuczaj to mielone lub jak wykonać tradycyjny Pokuczaj. Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące tego dania znajdziesz w poniższym artykule razem z przepisem na tradycyjny pokuczaj.
Pokuczaj z jakiego mięsa
Tradycyjny warmiński pokuczaj wykonuje się z mięsa wieprzowego pozyskiwanego zazwyczaj z szynki. Mięso możemy kupić w kawałku do samodzielnego zmielenia bądź już w postaci gotowego mielonego mięsa z paczki.
Czym się różni Pokuczaj od kotleta mielonego?
Do przygotowania kotleta mielonego wykorzystuje się zazwyczaj mięso wołowo-wieprzowe, a także dodaje się do niego czerstwą bułkę. Do przygotowania pokuczaja potrzebne jest mięso wieprzowe. Dodatkowo Pokuczaj jest formowany w kulki, a mielone są zazwyczaj spłaszczane i w żaden sposób tej kulki nie przypominają.
W taki sposób przedstawiają się różnice pomiędzy tymi dwoma daniami, więc śmiało można odpowiedzieć na nurtujące większość pytanie, czy pokuczaj to mielone, a brzmi ona oczywiście Nie.
Tradycyjny Pokuczaj
Skoro już znamy odpowiedzi na kilka pytań, tzn. Pokuczaj skąd się wywodzi, czym się różni pokuczaj od kotleta mielonego, czy pokuczaj to mielone oraz co to jest Pokuczaj. Przyszedł czas na przedstawienie przepisu na tradycyjny Pokuczaj.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz,
- smalec.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy.
- Mięso dodajemy do cebuli, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Jeżeli mięso kupiliśmy w kawałku uprzednio należy je dokładnie zmielić.
- Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, tak aby powstała nam jednolita masa, którą następnie formujemy w średnich rozmiarów kulki.
- Moczymy je w jajku, obtaczamy w bułce tartej. W średniej wielkości garnku lub na patelni roztapiamy smalec, na który wrzucamy nasze kulki.
- Kulki smażymy około 3 minut z każdej strony. Aby uzyskać niezwykle chrupiące mięso z wierzchu warto je wrzucić do naczynia żaroodpornego, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać bardzo chrupiące i miękkie kulki wieprzowe.
Czas przygotowania takiego dania to niecała godzina, a z powyższych składników uzyskamy około 4 porcje.
W niektórych nowocześniejszych przepisach na to danie znajdziemy dodatkowy składnik jakim są grzyby. Dodadzą one temu daniu nieco innego smaku i aromatu. Pokuczaj z grzybami możemy znaleźć pod nazwą Pokuczaj po myśliwsku.
Poznaj również przepis na inne kotlety mielone karminadle.
Podsumowanie
Jak możemy zauważyć, tradycyjny pokuczaj przygotowuje się praktycznie w ten sam sposób co kotlety mielone jednak nie jest to ta sama potrawa. Danie to jest na tyle proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nią poradzi, a aby nie jeść samego mięsa możemy zjeść je, chociażby z gotowanymi ziemniakami, czy też pieczonymi, które bardziej przypadną do gustu najmłodszym koneserom dań regionalnych. Poza dodatkiem w postaci np. ziemniaków możemy również przygotować jakąś surówkę, która dodatkowo wzbogaci nasz pokuczaj potrawa o dodatkowe zdrowe składniki mineralne i sporą ilość witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pokuczaj potrawa świetnie sprawdzi się jako urozmaicony obiad, który zabierze nas na regionalną wycieczkę po naszym kraju, ale także może być to dobra propozycja kolacji.
Większość regionalnych dań może mieć dziwnie lub śmiesznie brzmiące nazwy. Dzięki ciekawości osób, które sprawdzają znaczenie takiego wyrazu regionalne potrawy mogą cieszyć ponownym rozpowszechnianiem.
Życzymy smacznego! 🙂
Dodaj komentarz