Pischinger oryginalny przepis

Pischinger czym jest i skąd wzięła się jego nazwa? Pischinger to doskonały i szybki w przygotowaniu deser. Nazywany jest także torcikiem Pischingera nie bez powodu. Wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, Oscar Pischinger był wiedeńskim cukiernikiem i właścicielem firmy zajmującej się produkcją czekolady. Tworzył on w drugiej połowie XIX wieku arcydzieła sztuki cukierniczej takie jak tort, który składał się z:
- okrągłych andrutów – wafli
- słodkiej masy o smaku czekoladowo – orzechowej, którą były wafle poprzekładane
- ciemnego czekoladowego lukru na wierzchu tortu
Ten deser przetrwał choć doczekał się licznych modyfikacji oryginalnego przepisu mistrza. Jest tak smaczny iż zaczęto go nazywać nazwiskiem jego twórcy.
Największa popularność pischingera przypada na czasy PRL kiedy to na półkach brakowało towarów, wyroby cukiernicze były prawdziwym rarytasem niestety nie dostępnym dla każdego łasucha. Kobiety więc zaczęły przygotowywać łatwe i niedrogie pischingery aby mieć czym częstować gości i dzieci. Do dzisiaj przygotowuje się pischinger w domach w razie wizyty niespodziewanych gości.
Jak zrobić dobry Pischinger?
Aby nasz pischinger był naprawdę doskonały warto pamiętać o kilku trikach mistrzów cukierniczych. oto one:
- Pischinger z masą czekoladową można konsumować tuż po przygotowaniu deseru. Jednakże specjał jest o wiele lepszy w smaku gdy postoi parę godzin w lodówce. wtedy wafle nasiąkną słodką masą.
- Aby sprawnie pokroić torcik potrzebny jest ostry i duży nóż. Należy kroić tort na małe kawałki o kształcie zbliżonym do kwadratu.
- Kremy do przełożenia pischingera można modyfikować eksperymentując wedle naszych preferencji smakowych. Można dodać do masy odrobinę likieru kawowego czy amaretto będzie wtedy bardziej wyrazista w smaku.
- Należy zainwestować w naprawdę dobrą czekoladę, gdyż to ona gra pierwsze skrzypce w pischingerze. doskonałym wyborem będzie produkt o minimum 70 % zawartości kakao.
- Gotowy tort pischinger można dekorować umieszczając na lukrze orzechy, wiórki kokosowe czy migdały.
Jak zrobić krem do Pischingera?
Ile smakoszy pischingera tyle pomysłów na kremy do tortu. Tak jak zostało wspomniane, można eksperymentować z różnymi masami. Skupmy się na dwóch najpopularniejszych wariacjach tego słynnego deseru.
Pischinger z masą kajmakową
Gotowa masa kajmakowa jest oczywiście dostępna w puszkach w każdym sklepie spożywczym. Jednak można przygotować własną.
Składniki na masę kajmakową:
- 1500 ml mleka
- 1,5 szklanki cukru
- szczypty soli i 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Mleko należy wlać do rondla i stopniowo dodać resztę składników. Następnie gotować przez 3 godziny aż do gęstej konsystencji.
Pischinger z masa śmietankową
Ta wersja deseru to propozycja dla łasuchów preferujących kremowy, delikatny smak.
Składniki na masę śmietankową:
- 1 kostka masła
- ½ szklanka mleka
- 1 szklanka cukru i 2 szklanki mleka w proszku.
W rondelku należy gotować mleko, masło i cukier aż składniki się połączą. Wtedy trzeba ściągnąć z ognia i dodać stopniowo mleko w proszku mieszając tak aby nie pozostały żadne grudki.
Jak zrobić wafle przekładane?
Wystarczy wybrać odpowiednią dla nas masę, poprzekładać wafle kremem i docisnąć aby całość była spójna. Następnie oblać lukrem i przechowywać w lodówce. Pischinger kroimy na romby bądź kwadraty.
Pischinger – oryginalny przepis
Oryginalny tort Pischinger to klasyka wyrobów cukierniczych. Ten wiedeński deser sprawdzi się w każdej sytuacji, jest tani i łatwy w przygotowaniu. Wafle przełożone orzechowo – czekoladowym kremem przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
Składniki na masę orzechhowo – czekoladową:
- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 40 ml rumu
- 3 żółtka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 7 wafli
- 100 g mielonych orzechów włoskich
Składniki na ciemna polewę:
- 200 czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania deseru:
- W misce umieść miekkie masło i je utrzyj. Po 5 minutach należy dodać żółtka i cukier puder. Całość zmiksuj do dokładnego połączenia się składników.
- W garnku należy zagotować wodę i postawić na nim miskę. W kąpieli wodnej trzeba rozpuścić kawałki czekolady i odstawić aby przestygła.
- Masę znowu pomieszaj i wlej płynną czekoladę.
- Kiedy masa nabierze gęstości kremu należy dodać rum, orzechy.
- Masę rozdziel na 6 części. Każdy wafer smaruj kremem od góry i przykrywaj kolejnym delikatnie dociskając. Tak postępuj aż sześć razy aż powstanie przekładany tort. Wierzch deseru pozostaw czysty. Umieść na nim talerz obciążony pełnym kartonem mleka i wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny.
- Teraz przygotuj polewę do tortu. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i zmieszaj z masłem.
- Oblej tort polewą pokrywając dokładnie wierzch deseru i boki. Możesz ozdobić pischinger kawałkami orzechów posypując po wierzchu.
- Finalnie włóż gotowy tort na 30 minut do lodówki by jeszcze całość zastygła i przesiąknęła smakiem.
Oto przepis na oryginalny wiedeński pischinger, którego nie może zabraknąć na żadnym stole. Jest sprzymierzeńcem niejednej gospodyni w razie wizyty niezapowiedzianych gości. Jeżeli chcesz aby desery, które serwujesz w swoim domu były wyjątkowe i z klasą to wiedeński pischinger jest dla ciebie. Poznaj deser, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością miłośników słodyczy.