Pierogi z kaszą jaglaną – poznaj 10 przepisów!

Pierogi są znaną i lubianą potrawą kuchni polskiej. Tradycyjne farsze mogą jednak po pewnym czasie wydać się nudne, dlatego warto poszukać czegoś nowego. Pierogi z kaszą jaglaną przygotować można na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono.
Spis treści
ukryj
Pierogi z kaszą jaglaną – przepis:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju – 25 ml
- szklanka ciepłej wody – 250 ml
- jajko
Przygotowanie:
- W misce połącz mąkę i sól.
- Dodaj jajko i olej.
- Zagnieć ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
- Część ciasta rozwałkuj i wytnij koła z pomocą szklanki.
- Nakładaj farsz z kaszy jaglanej na środek każdego koła, a następnie składaj je na pół i sklejaj brzegi.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 150 g żółtego sera
- cebula
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż.
- Wszystkie składniki połącz i dopraw do smaku.
- Ciasto na pierogi z kaszą jaglaną wypełnij gotowym farszem i gotuj 3-4 minuty.
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem
Składniki:
- 200 g twarogu
- 150 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z cukrem.
- Ostudzoną kaszę jaglaną połącz z twarogiem i z pomocą blendera stwórz gładką masę.
- Gotowy farsz wyłóż na, wycięte z ciasta na pierogi, okręgi.
- Ugotuj i podawaj ze słodką śmietaną.
Pierogi z mięsem i kaszą jaglaną
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego
- 100 g kaszy jaglanej
- cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni.
- Na patelnię, do podsmażonej cebuli, dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykrywką.
- Pod koniec duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i kaszę jaglaną.
- Gotowy, ostudzony farsz wykładaj na ciasto na pierogi.
Pierogi z kaszą jaglaną i szpinakiem
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 400 g szpinaku
- 100 g sera feta
- cebula
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Pokrojoną drobno cebulę podduś na patelni.
- Do cebuli dorzuć szpinak, posól i uduś pod przykrywką.
- Do szpinaku dodaj kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę fetę.
- Farsz wykładaj na ciasto na pierogi, gotuj 3-4 minuty według przepisu na pierogi z kaszy jaglanej.
Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- cebula
- 50 g tartego sera żółtego
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Pieczarki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj drobno, podsmaż w niewielkim garnku.
- Do cebuli dodaj pieczarki.
- Połącz wszystkie składniki, gotowy farsz użyj do wypełnienia ciasta na pierogi.
Pierogi z kaszą jaglaną i jabłkami
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości jabłka
- cynamon
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Jabłka pomieszaj z cukrem i cynamonem. Połącz z kaszą jaglaną
- Ciasto na pierogi wypełnij gotowym farszem.
Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 150 g sera ricotty
- 10 – 20 listków świeżej mięty
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Miętę posiekaj drobno.
- Ser ricotta rozgnieć widelcem.
- Połącz wszystkie składniki.
- Jeżeli stworzyć pierogi z kaszą jaglaną na słodko, to dodaj do farszu cukier.
- Ciasto na pierogi wypełnij farszem, ugotuj i podawaj ze śmietaną.
Ruskie pierogi z kaszą jaglaną
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 150 g twarogu
- cebula
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Drobno pokrojoną cebulę podsmaż.
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Farsz jest gotowy do użycia!
Pierogi leniwe z kaszy jaglanej
To ostatni przepis na pierogi z kaszy jaglanej. Ten jest nieco inny, idealny, kiedy brakuje czasu. Do jego wykonania nie trzeba zagniatać ciasta na pierogi z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalej mlekiem roślinnym i gotuj około 15-20 minut.
- Dodaję szczyptę soli, cukier i zblenduj.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną.
- Ulep wałki, lekko rozgnieć i pokrój.
- Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj ze słodką śmietaną i/lub cynamonem.
Pomysłów na pierogi z kaszy jaglanej jest wiele. Farsz z nią w roli głównej wykonać można na wiele sposobów, a każdy może wybrać swój ulubiony.