Piec do chleba – wszystko co powinieneś wiedzieć

przepis na chleb

Ręcznie robione pieczywo to prawdziwy rarytas, którym przy odrobinie wysiłku można cieszyć się w domowym zaciszu. Pieczenie chleba nie jest skomplikowane, a po zakupie akcesoriów do wypieku można zbudować własny piec do chleba, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem ulubionych wypieków kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Duże znaczenie może mieć także piec do chleba, w naszym artykule opiszemy co powinieneś o nim wiedzieć.

W czym piec chleb?

Chleb można wypiekać na wiele sposobów. Najbardziej popularny jest wypiek w piekarniku lub wypiekaczu do chleba. Jeżeli mamy jednak więcej miejsca warto zdecydować się na budowę pieca do chleba.

O czym warto pamiętać przy budowie pieca do chleba?

Najważniejszą kwestią przy budowie pieca do chleba jest materiał oraz kształt. Najlepszym materiałem, który zapewnia optymalną temperaturę wewnątrz pieca są cegły szamotowe. Są one wytrzymałe i pozwalają utrzymać odpowiednią ilość ciepła podczas pieczenia. Ważna jest również zaprawa, którą połączone są cegły. Powinna być ona odporna na działanie wysokich temperatur. Stare piece chlebowe najczęściej były wykonywane z gliny, która również stanowi idealny materiał do budowy pieca.

Niezwykle ważny jest także kształt, najczęściej wybierana forma to kopuła. Sprawdza się ona najlepiej ponieważ ułatwia równomiernie rozprowadzenie ciepła oraz wypiek. Istotne jest także ustawienie komina pieca do chleba. Wylot kominowy zawsze powinien znajdować się z przodu, aby ułatwić odpływ dymu.

Jak zrobić piec do chleba?

Pracę przy budowie pieca należy rozpocząć od wykonania fundamentów pieca na którym w kolejnym etapie trzeba warstwami układać cegły, aż do utworzenia formy kopuły. Tradycyjne  piece do chleba powinny mieć wnętrze wyłożone cegłami oraz gliną. Najlepiej jeśli komora piekarnicza przez którą będziemy wkładać chleb będzie na wysokości łokcia, znacznie ułatwi to pracę. Wnętrze pieca do chleba powinno być pokryte dodatkową warstwą gliny oraz cegieł szamotowych połączonych przystosowaną do tego celu zaprawą.

Ostatnim etapem jest odpowiednie wypełnienie materiałem sklepienia wnętrza pieca do chleba oraz wbudowanie stelaża metalowego otwieranego na drzwiczki w którym będziemy wypiekać chleb. Wylot komina powinien mieć średnicę około piętnastu centymetrów. Należy pamiętać, że pieca do pieczenia chleba można używać dopiero po miesiącu od budowy.

Jakie akcesoria do pieca chlebowego warto mieć?

Do wypieku chleba potrzebne są odpowiednie akcesoria do pieca chlebowego, które z pewnością warto zakupić jeśli planujemy samodzielny wypiek pieczywa.

Łopata do do chleba

To bardzo ważne narzędzie każdego piekarza. Pozwala ona w wygodny isi bezpieczny sposób włożyć uformowane pieczywo do komory piekarniczej. Ułatwia ona również wyciągnięcie gorącego chleba z pieca.

Dzieża do chleba

To bardzo istotne naczynie potrzebne podczas wypieku pieczywa. Dzięki dzieży do chleba ciasto szybciej wyrasta. Ułatwia ona również wyrabianie pieczywa oraz łączenie składników. Pomierne dzieże do chleba są w stanie zmieścić ciasto nawet na kilka bochenków chleba jednocześnie.

Koszyk do pieczenia chleba

Koszyk do pieczenia chleba to alternatywa do dzieży do chleba. Jeżeli nasz piec nie ma zbyt dużych rozmiarów możemy zdecydować się na koszyk do pieczenia chleba. Pomaga on szybciej wyrastać ciastu na chleb. W koszu na chleb można także przechowywać upieczone bochenki.

Ile kosztuje budowa pieca do pieczenia chleba?

Budowa pieca do chleba jest dość kosztowna. Zakup materiałów oraz poszczególnych elementów, a także akcesoriów do pieca chlebowego to wydatek w granicach 5 – 10 tysięcy złotych w zależności jaki rodzaj pieca chcemy zbudować oraz jakiej będzie on wielkości.  Posiadanie własnego pieca do chleba jest jednak dobrym pomysłem szczególnie jeśli posiadamy własny lokal lub restaurację, ale również dla własnych potrzeb. Pozwala on bowiem wypiekać pieczywo własnego wyrobu, które jest wykonane według naszego pomysłu.

Dlaczego warto wypiekać samemu pieczywo?

Domowy wypiek chleba to nie tylko walory smakowe, ale również wygoda, ponieważ dzięki niemu możemy piec chleb kiedy tylko potrzebujemy. Dodatkowo warto pamiętać, że własny chleb wykonany z dobrej mąki, bez chemicznych dodatków, na zakwasie jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż ten zakupiony w piekarni. Jeżeli nabierzemy wprawy wypiek chleba nie będzie zajmował dużo czasu. Warto wiedzieć, że domowe pieczywo długo zachowuje świeżość, dlatego z powodzeniem można wykonywać pieczenie chleba tylko raz w tygodniu. Piec do chleba na drewno to dobre rozwiązanie dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie oraz uwielbia smak domowych wypieków.

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *