Nalewka z węgierek

Nalewka z węgierek? zdecydowanie tak! Śliwka węgierka to synonim dobrej jakości. Tą odmianę cechuje charakterystyczny, aromatyczny, słodki smak. Ze względu na swoje walory smakowe jest niezwykle ceniona w przetwórstwie. Owoce śliwki węgierki nadają się do suszenia, a ponadto są doskonałe do produkcji przetworów, dżemów, marmolad. Równie popularnym sposobem na wykorzystanie owoców węgierki jest przepis na nalewkę z suszonych śliwek, która jest doskonała w przypadku przeziębienia, ma działanie rozgrzewające. Ponadto relaksuje, odpręża i wspomaga pracę organizmu.
Historia podchodzenia śliwki
Obecnie istnieje ponad 6 tysięcy odmian śliwek. Masowa uprawa drzew śliwkowych rozpoczęła się w Chinach już ponad 2000 lat temu, a pierwsze zapiski dotyczące tego drzewa sięgają około 479 roku p.n.e. Owoce te znane były też w starożytnym Rzymie. Istnieje kilka teorii dotyczących pierwotnego pochodzenia śliwek, jednak pewny jest fakt, że szerokie zastosowanie dla śliwek w kuchni znaleźli Francuzi, a francuscy imigranci rozprzestrzenili śliwkowa sławę na skalę światową.
Niesamowite właściwości śliwek
Śliwki posiadają wiele cennych witamin i minerałów. Ich właściwości są szeroko cenione. Najnowsze badania naukowców z Texas AgriLife Research, które dotyczyły przede wszystkim raka piersi, potwierdziły, że naturalne ekstrakty ze śliwki mają działanie antynowotworowe – niszczą komórki rakowe, bez uszkadzania zdrowych.
Śliwki są bogate w witaminy A, B, C i H. Nie bez przyczyny są nazywane owocem rozweselającym – z powodu wysokiej zawartości witamin B1 i PP korzystnie działają na system nerwowy i samopoczucie oraz zwiększają odporność na stres.
Śliwki regulują poziom cholesterolu w organizmie i hamują jego wchłanianie. Regulują trawienie i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Wpływ śliwek na poprawę wyglądu
Przez wysoką zawartość witamin C i K śliwki poprawiają wygląd cery naczynkowej – uszczelniają naczynia krwionośne i wspomagają przepływ krwi, przez co zmniejszają zaczerwienienie skóry. Przeciwutleniacze sprawiają, że skóra starzeje się wolniej, pozostaje gładka i miękka. Unikatowe połączenie składników w zielonozłocistym miąszu – witamin i soli mineralnych – sprawia, że śliwki mają również działanie odchudzające. Skutecznie hamują apetyt i gwarantują uczucie sytości. Suszone śliwki neutralizują nadmiar kwasów w żołądku i poprawiają pracę jelit. Przyspieszają przemianę materii, trawienie i usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz.
Nalewka z węgierek
Do wyrobów alkoholowych np. wódki ze śliwek, zwanej śliwowicą wykorzystuje się zarówno owoce świeże, suszone i wędzone. Owoce suszone mają najwięcej kalorii, ale też najlepsze działanie zdrowotne. Taki rodzaj alkoholu jest doskonały, gdy na stole królują ciężkie potrawy, na przykład podczas świąt. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Należy pamiętać, że alkohol przygotowany według każdego z przepisów poniżej, z upływem czasu nabiera więcej smaku i aromatu, szczególnie nalewka z węgierek.
Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:
Nalewka śliwkowa na bimbrze
Składniki:
- śliwki węgierki 1,5kg
- domowy bimber 1l
Umyte, pozbawione pestek śliwki umieścić w szklanym naczyniu, szczelnie zakorkowanym. Odstawić w ciepłe miejsce na okres od 2 miesięcy do roku (trunek smaku nabiera proporcjonalnie do upływu czasu!). Następnie roztwór odcedzić i przelać do mniejszych butelek.
Nalewka z węgierek – śliwkowa na wódce
Składniki:
- śliwki węgierki 500g
- wódka 1l
To zdecydowanie najprostszy i najszybszy przepis na nalewkę ze śliwek.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Tak przygotowane owoce umieścić w dużym słoju. Zalać śliwki wódką, zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na około 1,5 miesiąca. Po tym czasie odcedzić przez gazę, aby nalewka była klarowna i przelać ją do mniejszych butelek. Pozostałe owoce można wykorzystać np. do ciast.
Nalewka z węgierek – śliwkowa na spirytusie
Składniki:
- śliwki węgierki 3kg
- spirytus 96% 1l
- cukier 1kg
- przegotowana woda 1l
Śliwki umyć, pokroić i wyjąć pestki, a następnie wrzucić do dużego szklanego słoja. Zalać śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na miesiąc.
Po upływie tego czasu, za pomocą gazy odcedzić. Alkohol przelać do innego naczynia, a pozostały miąsz zasypać cukrem i zostawić, aż puści sok (około 1-2 tygodnie), codziennie potrząsając słojem, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Po otrzymaniu soku ponownie odcedzić, a śliwkowy sok dolać do wcześniej otrzymanego alkoholu. Nalewka z węgierek gotowa! Całość należy przelać do mniejszych butelek.
Nalewka z wędzonych śliwek
Składniki:
- wędzone śliwki 300g
- miód 2-6 łyżek
- laska wanilii
- spirytus 250ml
- wódka 750m
- szklanka przegotowanej wody
Przygotować mieszaninę spirytusu i wódki. Umyte, pozbawione pestek i pokrojone śliwki włożyć do dużego słoja i zalać mieszaniną alkoholową. Dodać rozdrobnioną laskę wanilii. Słój zakręcić i odstawić na 1,5 miesiąca. Po upływie tego czasu alkohol odcedzić, a pozostałe śliwki zalać wodą, dodać miodu (do smaku) i odstawić na 2-3 dni. Następnie ponownie połączyć otrzymany wcześniej alkohol i zawartość słoja. Odcedzić i przelać nalewkę do mniejszych butelek.
Ciekawostki
– Starożytni Egipcjanie grzebali zmarłych z całym zapasem śliwek. Wierzono, że uchroni ich przed smutkiem i zapewni posiłek w zaświatach.
– W XIX w. pokrojone i posypane pieprzem suszone śliwki przykładano na bolącego zęba, aby uśmierzyć ból.
– Pestki śliwek zawierają substancje trujące – ich spożycie nie jest wskazane!
Dodaj komentarz