Nalewka z dzikiej róży

Zastanawiałeś się co można zrobić z dzikiej róży? Zapraszam Cię do zapoznania się z tym przepisem, który pokaże Ci jak zrobić nalewkę z dzikiej róży, określaną także nieraz jako likier różany.
Nalewka z dzikiej róży
Kiedy zastanawiam się na tym co można zrobić z owoców dzikiej róży, skojarzenie i odpowiedź w mojej głowie pojawia się bardzo szybko – nalewka z dzikiej róży. W tym tekście chcę przedstawić Ci sprawdzony przepis na nalewkę z dzikiej róży z miodem i na spirytusie. Co będziesz potrzebować?
- pół litra spirytusu
- 400 g miodu naturalnego
- 1 kg dzikiej róży (całej z pestkami)
- 250 ml wody (przegotowanej i ostudzonej)
Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:
Nalewka z dzikiej róży – właściwości lecznice
Być może trudno Ci w to będzie uwierzyć, ale nalewka z dzikiej róży jest niezwykle bogata w całą masę witamin. Posiada bardzo dużo witaminy C (owoc dzikiej róży posiada jej 30 – 40 razy więcej niż cytrusy). Jednakże poza witaminą C możemy znaleźć w niej także:
- witaminę A,
- witaminę B1 i B2,
- witaminę E i K,
- kwas foliowy,
- karotenoidy,
- flawonidy,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
- pektyny.
Dzięki tak sporej ilości składników odżywczych nalewka z dzikiej róży posiada następujące właściwości prozdrowotne:
- pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby,
- wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie,
- chroni przed szkorbutem,
- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego.
Gdzie można znaleźć owoce dzikiej róży?
Dzika róża rośnie na obrzeżach: łąk, polnych dróg, lasów, wokół pól uprawnych i przy rowach melioracyjnych. Znajdziesz ją także przy skarpach wiaduktów kolejowych. Kiedy ją można zbierać? Odpowiedź – po pierwszych przymrozkach. Dzika róża do nalewki powinna być przemrożona oraz dojrzała. Sprawia to, iż łatwiej poddaje się ona procesowi maceracji, a zarazem szybciej i łatwiej można z niej wydobyć cenne właściwości prozdrowotne.
Nalewka z dzikiej róży – jak wykonać?
Na sam początek będziesz potrzebować przygotować sobie większy słój taki minimum 2 lub 3 litrowy. Rzecz jasna nakrętkę oraz sam słój należy najpierw dokładnie umyć.
Do tak przygotowanego naczynia wlewasz wodę oraz spirytus i całość kołysząc, mieszasz z sobą. Nie zapomnij zamknąć słoika nakrętką, aby alkohol nie wyparował. Owoce, które wcześniej zostały przemrożone kilkukrotnie opłucz w misce z wodą. Kolejny krok to usunięcia za pomocą noża szypułek. Pamiętaj jednak o tym, aby nie usuwać nasion z wnętrza, a po prostu ponakłuwaj twarde owoce dzikiej róży.
Przygotowaną w ten sposób dziką różę umieść w wcześniej przygotowanym słoju z rozcieńczonym spirytusem. Ważne byś nie używał czystego spirytusu, gdyż ten poparzy owoce. Następnie zakręć nakrętkę i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na okres od 4 do 6 tygodni. Warto codziennie potrząsać słojem, aby ułatwić i przyśpieszyć proces maceracji.
Po okresie maceracji usuń ze słoja owoce dzikiej róży. Wyciągnięte owoce dzikiej róży umieść w rondelku a następnie odciśnij z nich sok. Powstałą pulpę miąższu wraz z pestkami usuń. Odciśnięty sok przecedź przez złożoną gazę lub filtr przelewowy do kawy. Odcedzony sok z owoców wlej do słoja z nalewką. Dodaj miód. Wymieszaj dokładnie, aby miód się rozpuścił i zakręć.
Odstaw na 3 miesiące w ciepłe i ciemne miejsce. Przez pierwsze dni warto codziennie kołysać i potrząsać słojem, aby miód dokładnie wymieszał się z nalewką. Po okresie trzech miesięcy nalewkę przecedź przez sito i złożoną gazę lub filtr przelewowy do kawy. Rozlej do butelek. Nalewka ma już teraz około 4 do 5 miesięcy i jest już gotowa do degustacji. Możesz oczywiście dłużej poczekać. Z czasem zaniknie smak alkoholu, a pozostanie jedynie bogaty i wykwintny bukiet owocu dzikiej róży.
Zastosowanie nalewki z dzikiej róży
- Trunek ten zwykle jest stosowany przy przeziębieniach, podczas obniżonej odporności organizmu, oraz przy grypie. Nalewka z dzikiej róży przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu.
- Zaleca się także stosowanie jej w przypadku osłabienia układu pokarmowego, ze względu na właściwości stymulujące jego pracę.
- Dzika róża spożywana w dowolnej formie wspomaga także naczynia włosowate, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się obrzęków i niewydolności żył.
- Nalewka z dzikiej róży posiada także antyoksydanty, które wpływają na zwiększenie naszej odporności przed wolnymi rodnikami.
- Nalewka z dzikiej róży może wspomóc proces trawienia, leczenie chorób układu pokarmowego oraz pracę wątroby.
- Owoc dzikiej róży przyczynia się do obniżenia stężenia wolnego kwasu tłuszczowego oraz trójglicerydów we krwi obwodowej.
- Nalewka z dzikiej róży wpływa korzystnie na regenerację chrząstki stawowej, oraz zmniejsza skutecznie dolegliwości bólowe.
Nalewka z dzikiej róży – na co uważać
Niestety mimo, iż pyszna nalewka z dzikiej róży wydaje się być trunkiem niemalże idealnym, posiada też kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.
- Osoby, które z różnych powodów powinny unikać alkoholu powinny nalewkę zastąpić sokiem.
- Nie należy trunku stosować zbyt często, oraz należy kontrolować ilość wypijanych porcji.
- Nie wskazane jest picie tego trunku przy jednoczesnym zażywaniu antybiotyków.
- Nalewka zawiera alkohol etanol jest zatem niewskazana dla kobiet w ciąży.
Dodaj komentarz