Jak znaleźć najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Wszyscy wiemy, że Wigilia to wyjątkowy dzień w roku. To wtedy rodziny spotykają się i dzielą wspomnieniami. I oczywiście w tym dniu jest wiele pysznych dań. Jeśli szukasz prostych przepisów na przygotowanie dla swojej rodziny w Wigilię, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Przepisy na potrawy wigilijne w tym artykule są sprawdzonymi propozycjami na tę wyjątkową kolacje. Poszukując przepisów najlepiej zasięgnąć porady członków rodziny, które znają dziedziczone z pokolenia na pokolenie receptury. Na rynku dostępne są również sprawdzone książki kucharskie, których rozdziały lub nawet cała treść poświęcona jest daniom podawanym na wigilijnym stole. Szybki sposobem na znalezienie świetnych przepisów jest również Internet.

Potrawy wigilijne – przepisy ze zdjęciami

Potrawy wigilijne – łatwe przepisy

Przygotowanie smakowitych dań nie wymaga dużego nakładu czasu i energii. Na rodzinną kolacje można przygotować proste i szybkie dania, które zrobią wrażenie na gościach. Korzystając z poniższych propozycji, można w krótkim czasie ugotować doskonałe potrawy.

Przepis na kluski z makiem 

Ciasto to powinno składać się z mleka i wody w proporcjach 1:5, mąki o gramaturze 2 razy mniejsze niż woda, cukru, drożdży, odrobiny soli oraz jajka. Składniki połączyć, a uformowane w kulki kawałki ciasta odłożyć pod przykryciem aż wyrosną. Ciasto drożdżowe powinno być pozostawione w ciepłym miejscu. Jako nadzienie doskonale sprawdzą się śliwkowe powidła. Po połączenia wnętrza z nadzieniem kluski są gotowe do gotowania we wrzącej wodzie. Powinno trwać to ok. 10 minut. Dodatkowo całość posypać makiem oraz masłem klarowanym z cukrem i wanilią.

Prosty przepis na wigilijne pierogi

Najprostszą opcja są oczywiście kupne pierogi, lecz samodzielne wykonanie pierogów wcale nie musi być skomplikowane. Ciasto to składa się jedynie z 4 składników, a mianowicie wrzącej wody, jajka, mąki i soli. Jajko powinno zostać dodane na końcu. Powstałe ciasto jest elastyczne. Następnym etapem jest rozwałkowanie ciasta i wycinanie okrągłych kształtów. Całość można napełnić farszem. Najprostszy składa się z podpieczonych grzybów i cebuli z przyprawami. Na koniec należy uformować kształt pieroga.

Wigilijne potrawy – przepisy na słone dania

Słone dania to podstawy wigilijnej. Polacy naprzemiennie, jako pierwsze danie serwują barszcz lub zupę grzybową.

Tradycyjny przepis  na zupę grzybową

Pierwszym etapem przygotowań będzie przysmażenie grzybów i cebuli na maśle. Następnie obrać pozostałe składniki, na których bazuje zupa, czyli ziemniaki, pietruszka, marchewka i. seler. Obrane warzywa wrzucić do garnka z wodą i solą. Następnie dodać wybrane przyprawy, po 10 minutach można dodać usmażone na patelni składniki. Całość gotować kolejne 10 minut.

Najlepszy przepis na uszka do barszczu

Przygotowanie uszek można zacząć od połączenia mąki, wybranego oleju oraz soli, następnie do całości dodać gorącej wody. Po uformowaniu kulki można zacząć robić farsz, a gotowe ciasto odłożyć pod przykryciem. Do przygotowania farszu można wykorzystać podsmażoną cebulę oraz suszone grzyby, blendując je odpowiednio doprawiając i zagęszczając bułką tartą. Następnie można przejść do lepienia i gotowania.

Przepisy na wigilijne potrawy – tradycyjne ciasta i ciasteczka

Dobre ciasto to doskonały deser po słonej kolacji. Taki wypiek posłuży zarówno w dniu Wigilii, jak i w kolejnych dniach świąt.

Przepis na przepyszny makowiec

Na początku należy zagotować mleko oraz dodać do rondla z cukrem. Do całości można dodać masło w formie płynnej. Ciasto składać się będzie z jajka, drożdży, mąki i przygotowanej wcześniej mieszaniny. Następnym krokiem będzie przygotowanie masy makowej. Najprościej będzie wykorzystanie gotowej masy ze sklepu. Na rozwałkowane ciasto należy równomiernie nałożyć kupioną lub przygotowaną masę i całość zwinąć w rulon. Ciasto należy gotować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to w przybliżeniu 40 minut. Całość warto udekorować lukrem i skórką pomarańczową.

Kultowe świąteczne pierniczki

Te ciasteczka wymagają rozpuszczenia cukru, miodu i masła. Masę tą można dodać po połączeniu mąki, jajek, przypraw oraz proszku do pieczenia. Po ugnieceniu i odczekaniu około godziny. Całość należy rozwałkować. Następnie można przejść do wycinania pierniczków z foremek. Przygotowane kształty umieścić w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez blisko 20 minut.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *