Marynata do jagnięciny

Jaka powinna być marynata do jagnięciny? – dowiesz się z naszego artykułu.
Jagnięcina to pojęcie dotyczące mięsa, które pochodzi od baranów i owiec, które mają nie więcej, niż dwanaście miesięcy. Warto jednak zaznaczyć, że najlepsze walory smakowe i jakość mięso ma wówczas, gdy jagnię karmione było wyłącznie mlekiem matki (do czwartego miesiąca życia). Mięso jagnięce charakteryzuje się bladoróżowym odcieniem i kruchymi, delikatnymi przerostami tłuszczu. Jaka natomiast jest jego struktura?
Z całą pewnością powinna wykazywać miękkość i sprężystość. Jeśli chodzi o zapach, to najczęściej określa się go jako najbardziej zbliżony do dziczyzny, czyli dość charakterystyczny, niemniej nie przytłaczający. Aby móc wydobyć pełnię smaku mięsa jagnięcego, warto odpowiednio je zamarynować.
Czym jest marynowanie i czemu służy?
Najprościej rzecz ujmując, marynowanie to etap obróbki wstępnej potraw. W przypadku, gdy ten proces dotyczy mięsa, ma on głównie na celu zmiękczenie jego struktury oraz nadanie odpowiedniego smaku. Każdy rodzaj mięsa potrzebuje innych przypraw i dodatków jak na przykład sok z cytryny czy oliwa. Ciekawostką może być także fakt, że dodawanie do marynaty ziół pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, gdyż mnogość aromatów sprawia, że rzadziej pojawiają się często zgubne zachcianki.
Jakie są rodzaje marynaty do jagnięciny?
Istnieje wiele sposobów na to, jak zamarynować mięso pochodzące od młodych jagniąt tak, aby podbić wszelkie jego walory smakowe. Dobór odpowiedniej marynaty będzie determinowany głównie przez osobiste preferencje smakowe. Poniżej kilka propozycji na smakowite mieszanki
Sprawdź polecane pojemniki na przyprawy i słoiki na przetwory
przyprawy do jagnięciny:
1. Marynata czosnkowa, czyli czosnek, sól, nasiona kminku i kolendry, kawałek imbiru, oliwa z oliwek, starta cebula oraz papryka.
2. Marynata curry. Składać się na nią będą takie elementy jak: jogurt naturalny, łyżeczka mieszanki curry oraz czosnek.
3. Marynata cebulowa, w skład której wchodzą: kurkuma, sól, jedna cebula, pieprz oraz papryczka chilli.
4. Marynata hinduska, czyli propozycja podobna do tej, która zawiera w sobie curry (liście laurowe, chilli, kilka goździków, gałka muszkatołowa, nasiona kolendry, pieprz oraz kawałek cynamonu.
5. Marynata do jagnięciny w stylu kebab zawierająca w sobie drobno posiekaną średniej wielkości cebulę, oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny.
6. Marynata cytrynowo-pieprzowa. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj mieszanki marynującej w głównej mierze opiera się na soku z cytryny oraz pieprzu. Dodatkami do niej są oliwa z oliwek, drobno posiekana cebula, pieprz cytrynowy i odrobina octu winnego.
Jak długo marynować jagnięcinę?
Czas, w którym należy marynować mięso jagnięce uzależniony jest od tego, jak duża jest przygotowana porcja oraz od wybranej przez siebie marynaty. Najprędzej zadziała mieszanka, która w swoim składzie posiada składnik kwaśny (ocet, sok z cytryny), gdyż wpływa on na zmiękczanie struktury mięsa. Warto równolegle pamiętać, że proces marynowania powinien zawsze przebiegać w lodówce, aby chronić mięso przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów w jego głąb.
Jakie są alternatywy dla marynowania?
Marynowanie jagnięciny można pominąć w przypadku, gdy mięso przeznaczone jest do pieczenia. W takim wypadku można ponacinać jego powierzchnię i naszpikować aromatycznymi oliwkami, słoniną, która dodatkowo zwiększy poziom soczystości mięsa, kaparami o słonawym smaku lub po prostu natrzeć obficie mieszanką ziół prowansalskich. Ciekawą propozycję stanowi także przygotowanie mięsa jagniąt na sposób pochodzący z Bliskiego Wschodu. Wystarczy na jego powierzchni rozprowadzić oliwę z oliwek, rozmaryn i pieprz czarny. Po wstawieniu do piekarnika należy zaś podlewać je miodem lub syropem daktylowym zmieszany z musztardą o ostrym smaku (na przykład rosyjską).
Jakie przyprawy są najlepsze do jagnięciny?
Przyprawy do jagnięciny powinny być dość charakterne. Świetnie sprawdzi się tutaj świeży cząber, majeranek, pieprz czarny, nasiona kopru włoskiego, mięta, rozmaryn, oregano, tymianek czy nasiona kopru ogrodowego.
Jagnięcina to delikatne mięso o wielu walorach smakowych. Sprawdź, jak odpowiednia marynata do jagnięciny może cię do niego przekonać. Mamy nadzieję, że nasz artykuł przyczyni się do przygotowania przez Ciebie jagnięciny w wybrany przez Ciebie sposób. Życzymy powodzenia w odkrywaniu nowych smaków!
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz