Kuchnia mazowiecka – dania, które zasługują na wyróżnienie

kuchnia mazowiecka

Zastanawiasz się z czego słynie kuchnia mazowiecka? Im bardziej jest skomplikowane położenie danego miasta, regionu, tym trudniej wprost jest określić, jaka jest jego kultura, jakie są jego smaczki, wyróżniki w takich dziedzinach jak np. sztuka kulinarna. Jednak tego typu usytuowanie ma swoje plusy, gdyż w niektórych miejscach, gdzie po prawo mamy góry, a po lewo morze możemy udać się na wycieczkę w góry lub na odpoczynek leżąc na leżaku przy nagrzanym piasku i dźwiękach morza. Mimo wszystko w tym artykule dowiesz się, czym jest kuchnia mazowiecka.

Tradycyjne potrawy mazowieckie

Czym charakteryzuje się kuchnia mazowiecka, a także co jesteśmy w stanie zobaczyć po otwarciu jadłospisu, który został przygotowany na podstawie regionu, jakim jest Mazowsze? Na te pytania szukają odpowiedzi osoby, które dobrze wiedzą, gdzie leży Mazowsze i jak ciężko jest jednoznacznie określić jego pozytywne walory. W menu znajdują się między innymi zupy takie jak: staropolski rosół, krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej, a także często podawana jako przystawka zupa zwana chłodnikiem mazowieckim.

Ze względu na położenie wyróżnić możemy także dobrze znane innym tradycyjne potrawy z Mazowsza. Są nimi faszerowana kaczka po staropolsku, dania z dodatkiem dziczyzny, które najczęściej można spotkać w droższych restauracjach. Jednak nie możemy zapomnieć także o znanych i lubianych babkach ziemniaczanych, czy czarninie. Środkowa część Polski bogata jest także w dania z pierogami, które nie pochodzą  głównie z Mazowsza, lecz przywędrowały tutaj z różnych części świata. Warto zaznaczyć, że potrawy, które goszczą w kuchni mazowieckiej są tłuste, przez co proces trawienia ich jest długi i ciężki. Mimo tego są one przez wielu uwielbiane przez jedyny i niepowtarzalny charakterystyczny smak.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Ile masy cukrowej potrzeba na pokrycie tortu? Czy można podgrzewać mleko matki dwa razy? Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wypiek

Kuchnia mazowsza – jakie są regionalne płockie dania?

Zazielenienie jakichkolwiek informacji, które jasno dadzą nam znać o tym na jaki rodzaj smaków, a także, na jakie potrawy powinniśmy się nastawić wybierając się do Płocka to nie lada wyzwanie. Tradycje z tego regionu w głównej mierze są zauważalne przez mieszkańców już od młodzieńczych dziecięcych lat, gdzie wszystkie przysmaki były lub są przygotowywane przez  mamę i  babcie.  Na forach skupiających się na tematach, które poświęcone są płockim smakołykom możemy przeczytać o znanych i lubianych przez wielu kluskach tak zwanych „Przecierakach” z dodatkiem skwarków, sera i kapuśniaku. Czy w innych regionach Polski takie potrawy są obecnie znane? Zapewne część z nich tak. Jednak kuchnia mazowiecka przepisy ma obszerne i łatwe więc większość dań w tym desery jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie.

Kuchnia mazowiecka desery

Szarlotka mazowiecka

Sposób wykonania:
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy dodać do roztopionego masła.
  2. W osobnej misce wymieszać cukier z cukrem waniliowym do całości dodając żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki następnie należy ze sobą wymieszać w ten sposób powstanie ciasto.
  3. Blaszkę do pieczenia ciasta musimy wysmarować po brzegi masłem i posypać bułką tartą.
  4. Na posmarowanej i posypanej powierzchni kładziemy 3/4 ciasta i wsadzamy wszystko do lodówki. W ten sposób całość odpocznie.
  5. Szarlotka najlepiej będzie smakować w momencie, gdy dodamy do niej owoce. Dlatego też na tarce z dużymi oczkami zetrzeć będzie trzeba obrane jabłka.
  6. Na koniec ciasto wstawiamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni w celu uzyskania brązowej lekko podpieczonej kulki.
  7. W tym czasie ubijamy 3 białka z 3 łyżkami cukru dodając po czasie łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
  8. Wyciągamy ciasto i rozkładamy w taki sposób, aby cała blacha była nim przykryta.
  9. Do zamrażarki dajemy pozostałą część ciasta.
  10. Na jego wierzch dajemy jabłka i przygotowaną masę, którą będzie trzeba przykryć lekko zmrożonym startym ciastem.
  11. Ponownie całość wstawiamy na 15,30 min do piekarnika, który ustawiony jest na temperaturę 170 stopni.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Przepis na pyszne babeczki z budyniem - krok po kroku!

W ten sposób jesteśmy w stanie przygotować przepyszne i dobrze znane na Mazowszu ciasto, jakim jest szarlotka mazowiecka.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł podpowiedział Ci nieco czym jest kuchnia mazowiecka.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.