Kluski zacierki – co to jest i jak je przygotować?
Kluski zacierki to jeden ze smaków dzieciństwa. Czym są? Skąd pochodzą? Jak się je przygotowuje? Z czym najlepiej podawać? Czy lepiej jeść je jako dodatek, czy jako samodzielną potrawę? Na te inne pytania odpowie poniższy artykuł.
Kluski zacierki – skąd pochodzą?
Kluski zacierki wiele osób zna z dzieciństwa. Często jadało się je na mleku albo na wodzie. Choć dziś popularne są różnego typu płatki niektórzy wciąż wolą wracać do lat młodości i przyrządzać kluski. Można je dodawać do różnych dań, a także spożywać jako oddzielne danie. Skąd pochodzą zacierki i czym właściwie są? Wiele osób kojarzy kluski zacierki na mleku. Oryginalne zacierki pochodzą z regionu Zagłębia Dąbrowskiego. Jest to region Małopolski, który leży obok Górnego Śląska. Zacierki są proste do zrobienia, a co ważniejsze lekkostrawne. Można je przyrządzić jako posiłek dla dzieci, jak również zjeść samemu. Nazwa zacierki pochodzi od sposobu, w jaki wykonuje się te kluseczki. Aby przygotować kluski zacierki należy poskubać na mniejsze części ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie.
Kluski zacierki – co to takiego?
Zacierki są drobnymi kluseczkami, które robi się z mąki, i jajka. Czasami powstają również kluski zacierki na wodzie. Można jeść je zarówno bez dodatków, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Często pojawiają się w zupach jarzynowej, grzybowej, kalafiorowej, pieczarkowej, a także ziemniaczanej. Można je dodać praktycznie do każdej zupy jaka przyjdzie do głowy.
Makaron zacierkowy kupowany
Kluski sklepowe zazwyczaj robione są z mąki pszennej. Zdarza się, że na sklepowej półce znajdzie się makaron, który jest zrobiony z semoliny albo mąki makaronowej z pszenicy durum. Warto kupić właśnie taki, gdyż ma on w sobie dużą zawartość takich składników jak żelazo, fosfor, wapń, cynk, magnez oraz potas. W jego skład wchodzi także luteina oraz witaminy z grupy B. Wpływają one na poprawę samopoczucia. Dzięki nim człowiek jest też bardziej odporny na stres. Poprawiają też funkcjonowanie układu nerwowego. Produkty kupne mają w składzie zazwyczaj masę jajeczną, która jest robiona ze świeżych jaj.
Zacierki domowe
Zacierki domowe zazwyczaj mają w sobie dużo węglowodanów pochodzących głównie z mąki. W ich składzie znajduje się również błonnik. Z jajek kurzych dostarczane jest białko, które posiada w sobie dużo ważnych aminokwasów także takich, których organizm sam nie produkuje. Jajka są także produktem, w którym znajduje się wiele ważnych witamin oraz składników mineralnych. Pojawia się w nich cynk, selen, miedź, magnez, żelazo, sód, fosfor, a także potas. Zawierają również lecytynę i kwasy tłuszczowe, a w żółtku znajduje się luteina.
Jak zrobić zacierki z mąki i wody?
Skoro już wiadomo, czym są zacierki i jakie mają właściwości pozostaje pytanie: jak zrobić zacierki do zupy? Czy ich przepis różni się jakoś od standardowego? Przepis na zacierki na wodzie jest dość prosty. Potrzebne będą następujące składniki:
- ciepła woda
- 4 łyżki mąki pszennej
- małe jajko
Przygotowanie wygląda następująco: mąkę i jajo należy wymieszać widelcem, następnie dolać wody i wyrobić masę. Wyrabiać do czasu, aż ciasto uzyska gładkość i elastyczność. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt rzadkie warto dosypać więcej mąki. Gdy masa będzie już elastyczna i gładka należy zacząć odrywać z niego małe kawałki, które następnie sieka się nożem. Można je również trzeć na tarce z dużymi oczkami.
Jak przygotować zacierki na wodzie? A jak na mleku?
Skoro już wiadomo jak przygotować zacierki na wodzie, to teraz pytanie jak zrobić zacierki na mleku? Przygotowanie wygląda bardzo podobnie, tylko zamiast ciepłej wody w przepisie stawiamy na mleko. Składniki to:
- 1 l mleka
- 100 g mąki
- małe jajko
- odrobina soli
Przygotowanie wygląda następująco: Mąkę, jajko i sól z dodatkiem wody zagnieść na gładką, elastyczną masę. Mleko zagotować w garnku. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić nożem. Można również rwać kawałeczki ciasta i wrzucać do garnka z mlekiem. Gotować do czasu, aż kluseczki będą miękkie.
Zupa zacierkowa
Zacierki można podawać same, z mlekiem albo jako dodatek do zupy. Jak wygląda przepis na przykładową zupę zacierkową? Po pierwsze trzeba przygotować zacierkę z powyższych składników: jajka, mąki, wody oraz soli. Do przygotowania zupy potrzeba:
- marchewki
- pietruszki
- cebuli
- selera
- pora
- kilku ziemniaków
- łyżki masła
- 2-3 listów laurowych
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- natki pietruszki
- soli
- pieprzu wody
Jak przygotować zupę?
Warzywa należ obrać i umyć. Następnie pokroić marchewkę, pietruszkę i seler, a cebulę opalić. Wrzucić do wody i gotować około 45 minut z dodatkiem masła, ziela angielskiego i liści laurowych. Warto dodać także lubczyk. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
Zupa z zacierką – efekt końcowy
Aby przygotować zacierkę jajka należy wymieszać z mąką i wodą. Zagnieść ciasto i ugotować w oddzielnym garnku, a następnie wrzucić do zupy. Doprawić do smaku, a następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki do tak przygotowanej potrawy. Zupa najlepiej smakuje na świeżo.