Kasza gryczana i ogórki w kuchniach świata

Materiał zewnętrzny

Z łatwo dostępnych produktów spożywczych możesz przygotować potrawy pochodzące z różnych regionów świata. Do tych o szerokim zastosowaniu zaliczają się m.in. kasza gryczana i ogórki. Sprawdź, co możesz z nich przyrządzić!

Kasza gryczana jest szczególnie popularna w krajach Europy Wschodniej i to właśnie z nią najbardziej się kojarzy. Natomiast ogórki stanowiące bazę sałatek, zup i kiszonek, wykorzystuje się do przygotowywania potraw w wielu innych krajach.

Gulasz z kaszą gryczaną i ogórkami – Węgry

Gulasz po węgiersku jest jednym z dań znanych na całym świecie. W prostej wersji spożywano go już w średniowieczu. Wtedy mięso suszono i gotowano w wodzie, teraz podsmaża się je na cebuli i gotuje w bulionie. We współczesnym gulaszu po węgiersku jest więcej składników i podaje się go z różnymi dodatkami. Bardzo smaczny jest z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami albo z sałatką ze świeżych ogórków. Na blogu Auchan znajdziesz sporo kulinarnych propozycji, spośród których na pewno coś wybierzesz.

Stir-fry z kaszą gryczaną – Daleki Wschód

Stir-fry jest metodą smażenia potrawy na dużym ogniu. Wykorzystuje się tutaj wok – stożkowe naczynie, w którym ciągle miesza się smażone na rozgrzanym tłuszczu składniki. Stir-fry wykorzystywano już 1500 lat temu w Chinach, a jego błyskawiczne przygotowanie i smak potraw, sprawiły, że technikę przejęły inne kultury. Stir-fry sprawdza się świetnie przy specjałach z makaronem, ryżem i kaszą gryczaną. Jeśli interesuje cię stir-fry właśnie z kaszą, to w przepisach znajdziesz do niej takie dodatki jak tofu i ogórki albo szpinak i ser feta.

Składniki do stir-fry z kaszą gryczaną są dostępne w sklepie Auchan. Przykładowo kaszę gryczaną kupisz tutaj

https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/ryż-i-kasza/kasza-gryczana/4757 

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak wybrać idealną lodówkę do kuchni?

Chaczapuri z kaszą gryczaną i ogórkami – Gruzja

Jedną z tradycyjnych gruzińskich potraw jest chaczapuri. Jest to rodzaj wypieku kształtem przypominający łódkę i z farszem na środku. Samo słowo „chaczapuri” jest połączeniem dwóch słów oznaczających „chleb” i „ser”, co od razu pokazuje, czego się spodziewać. Na drożdżowe placki nakłada się ser i inne dodatki, po czym zwija krawędzie, by powstała łódka. Jest wiele apetycznych inspiracji na to danie np. na chaczapuri z białym serem i kaszą gryczaną. Będzie wyśmienicie smakować z sałatką ze świeżych ogórków. Możesz też przygotować sos tzatziki.

Kasha varnishkes – danie żydowskie

Ciekawą propozycją jest kasha varnishkes, czyli potrawa żydowska ciesząca się szczególną popularnością w Ameryce, choć jej początków trzeba szukać najpewniej w XVI-wiecznej Rosji. Z Europy za ocean dotarła w XX w. wraz z migrantami. W najprostszej wersji na kasha varnishkes, makaron farfalle (kokardki) łączy się z ugotowaną kaszą gryczaną, cebulą i tłuszczem. Jednak listy składników w przepisach często są poszerzone o inne produkty spożywcze, więc wypróbuj kilka wersji. Możesz do tego dania podawać takie dodatki jak ogórki kiszone, sos grzybowy i śmietanowy bądź surówki.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *