Kakory litewskie – 3 przepisy na smaczne danie

kakory

Kakory to według tradycji pieczona potrawa litewska, którą szczególnie chętnie zajadali się chłopi wraz ze swoimi rodzinami. Chociaż pochodzą zza naszej wschodniej granicy, to wkradły się do polskiej kuchni, a najczęściej w Polsce jadają je mieszkańcy Lubelszczyzny i Suwalszczyzny. 

Co to są kakory?

Tradycyjne kakory w swojej formie zdecydowanie najbardziej zbliżone są do pierogów. Czym się je natomiast nadziewa? Farsz do kakorów może być naprawdę różnorodny i rozmaity. Najpopularniejsze opcje zakładają soczewicę, mięso (w szczególności wołowe), kaszę gryczaną, kapustą kiszoną czy ziemniaki z serem i cebulą. Tak naprawdę jednak, tę litewską odpowiedź na pierogi można nadziewać dowolnie, według własnych upodobań smakowych. Warto także pamiętać, że kakory tradycyjnie zapieka się, przez co ich skórka jest złocista i wyjątkowo chrupiąca.

Kakory litewskie

Kakory litewskie to jeden z doskonałych sposobów na to, jak polubić się z soczewicą. Są chrupiące, pełne smaku i bardzo sycące z uwagi na dużą ilość białka.

Składniki na ciasto:

  • pół kilograma wcześniej ugotowanych ziemniaków
  • pięć do ośmiu łyżek mąki pszennej
  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • jedna szklanka soczewicy
  • dwie łyżki stołowe masła
  • dwa jaja
  • dwie drobno posiekane cebule
  • majeranek, pieprz ziołowy, sól do smaku
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:

Soczewicę namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości, wystudzić i zmielić w maszynce. Posiekaną cebulę zarumienić na dobrze rozgrzanym maśle i wrzucić do soczewicy. Dodać jaja, przyprawić i porządnie wyrobić całość na jednolitą masę.
Następnie należy przygotować ciasto. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski, dodać mąkę i sól. Całość zagnieść, niezbyt cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty bądź wykroić szklanką jak na pierogi. Na każdy tak powstały kształt nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić ze sobą brzegi (aby ułatwić zlepianie można posiłkować  się rozkłóconym jajkiem lub po prostu wodą). Kakory wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec w piekarniku na złoty kolor.

Kakory z marchewką

Kakory przygotowane z użyciem świeżej marchwi są doskonałą propozycją dla osób, które na codzień odżywiają się za pomocą diety wegańskiej. Ich farsz ma piękny, intensywnie pomarańczowy kolor.

Składniki na ciasto:

  • około kilogram ziemniaków
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • szklanka mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

  • trzy sporej wielkości marchewki
  • łyżka stołowa suszonego majeranku
  • dwie duże cebule
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w posolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę. Marchew zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości soli i połączyć z marchwią, majerankiem, pieprzem i solą. Ugotowane ziemniaki wymieszać z mąką, ponownie przyprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Ważne, by nie wyrabiać jej zbyt długo, gdyż może stopniowo stawać się coraz rzadsza. Mieszaninę podzielić na mniej więcej dwanaście równych części. Farsz nakładać na środek każdego z dwunastu kawałków ciasta i zlepiać brzegi. Należy to robić bardzo ostrożnie, gdyż ciasto na kakory nie jest tak lite jak pierogowe i łatwo się rwie podczas pracowania z nim. Pierożki należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.

Kakory ziemniaczane

Kakory z farszem z ziemniaków to prawdziwy przysmak dla osób uwielbiających to warzywo. Do nadzienia wystarczy dodać cebulę i twaróg, aby dodatkowo zyskało na smaku i wartościach odżywczych.

Składniki na ciasto

  • kilogram ziemniaków
  • sól i pieprz
  • szklanka mąki

Składniki na nadzienie:

  • dwieście gram twarogu półtłustego
  • czterysta gram ugotowanych ziemniaków
  • mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • dwie łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki przeznaczone na farsz ugotować i przestudzić. Dodać rozdrobniony twaróg i cebulę zeszkloną na maśle wraz z przyprawami. Ziemniaki na ciasto również ugotować, zmielić, wymieszać z mąką, solą i pieprzem, po czym wyrobić i podzielić na równe części. Na środek każdego z powstającego w ten sposób kakora nałożyć czubatą łyżeczkę farszu. Wszystkie pierożki należy zapiekać do złotego koloru w piekarniku.

Poznaj również przepis na pyszne czebureki.

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *